Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

13.5.2019

Teknohakua ja rullailmaisu oppeja

HAKUA
Sunnuntaina oltiin vierailemassa Sannan hakuryhmässä tai enemmän meitä oli toisesta ryhmästä tuttuja ja yhden tunsin hakuleiriltä eli yksi uusi tuttavuus. Paikalla Minna, Veera, Anna ja Sanna. Gavan kanssa saatiin vieraat maalimiehet piiloille. Sm-tason kisaajiakin ryhmässä. :0

Suunnitelmaa muutettiin läpikäydessä etukäteen umppareiden osalta, että niissä irtorulla laitettiin aidan alta. Mahdollisuus olisi myös kokeilla (kun kiintorullaa käytetään), että koira saa yhden namin kädestä häkin alta ja sitten ottaa kiintorullan. Päätettiin tehdä vain irtorullalla, mutta täytyy muistaa toi esim kenttätreenissä umpparilla. Gavalle myös otettiin nyt 5 pistoa, kun yleensä tehdään 4. 

Ilmaisut kolmeen ekaan ja 2 suorapalkkaa, vain yhteen apu eli ääni. 
Näytöille kutsuttiin. Näytöistä hyvä huomio, että kun antaa mennä hihna perässä eikä roiku, voisi laittaa lyhyen turvallisemman hihnan. Ja kun roikkuu niin liinan kanssa. 


Ilmoittautuminen Veeralle, Gava tosin käväisi nuuskimassa meidän tuttua namisetää. Vaikka seurasi ihan nätisti. Voisin myös huonosta seurauksesta pysähtyä ja odottaa, että korjaa. Oon myös seuruuttanut tosi lyhyen matkan ilmoittautumiseen. Itse kättely sitten ok.

1. pisto: tuuli hyvin piilon suunnalta tai vähän sivusta. Pressu umppari oli vähän pienen kallion takana tai niiden välissä. Gava sai sieltä irtorullan. Toi rullan palaten samaa reittiä, kuin mitä meni piilolle. On harjoiteltu ehkä liian vähän myös etenemistä ja oikeanlaista pistoa? Näytölle kehut ja päästin menemään 5m liinan kanssa. Ei ujostellut uutta maalimiestä.

2. pisto: tämä oli vaikea, kaksi ekaa lähetystä kääntyi liian aikaisin, vaikka lähetin jo vähän lähempää. Sitten kun lentävällä lähetyksellä sain uppoamaan oikeaan suuntaan riittävästi niin sai hajun piilosta. Sieltä irtorulla myös tippui, kun koira oli piilolla. Kiintorulla oli pois kaulasta näiden kahden ajaksi. Näytölle kehut.

3. pisto: Pistolle lähtemiseen ei apuja, ekassa lähetyksessä Gava kaarsi ennen havupuita ja lähti vinoon. Uusin sen ja kehuin tulon. Taisin lähettää lennosta ja nyt juoksi havujen välistä. Tässä otettiin kiintorulla, maalimies kuusien takana vähän mäellä. Sujui hyvin. Gava taisi tiputtaa rullan sivulle kääntyessä. Laitoin liinan ja sanoin näytä. Olisi halunnut juosta taas piston kohdasta, mutta oikaisi reittiä, kun lähdin itse kohti maalimiestä. Ja roikuin puoliväliin mukana, huutojen kanssa ei haitannut vaikka pidin kiinni.

4. pisto: tähän tuli ääni. Suoalue oli ennen maalimiestä ja siinä oli aika vetinen iso lätäkkö. Gava juoksi suokohtaan ja pohti, että tassut kastuu jos jatkaa suoraan. Näytti kuulemma vähän siltä että oli miettinyt tulla pois. Ehdin kävellä itsekin sinne lähemmäs. Päätyi kiertämään lammikon kuivemmalta reunalta ja jatkoi kohti seuraavaa kalliota. Sieltä oli tullut haju maalimiehestä, joka oli lätäkön vieressä. :) Tähän suorapalkka.

5. pisto: Uusin lähetyksen tässä myös, kun lähti vinoon. Kehuin kun palasi. Seuraavalla meni aika suoraan. Suorapalkka. Vein vaihtariksi pallon ja sitä Gava esitteli keskilinjalla muille. Gava oli aika läkähtynyt juoksemisesta.

Treenattavaa: 
- pistojen muoto
- näytölle jatkossakin kehuja
- yliheitto ja maalimies vie eteenpäin palkatessa
- treeni missä ei itse tiedä missä on maalimiehet
- tyhjään lähetys
- ilmaisun loppuosaMuita ideoita ja opittua
- vain yksi käsky näytölle (toinen hylkää).

- jos tilanne vaatii auttamista niin odottaa vain tuomarin päätöstä. Tulkittaisiin silloin valeeksi (ei mene pisteitä?). Ottaisi uudestaan saman suunnan ja saa näin mahdollisuuden tehdä ilmaisun uusiksi. Esim jos on meinannut jo lähettää koiraa seuraavalle puolelle ja huomaa rullan liian myöhään. Tai jos koira ei lähde yhdellä käskyllä. Voi myös yrittää silloin odottaa, sama jos koira pysähtyy kesken näytön niin odotetaan hiljaa.
Jos näytä - käsky ei ole pakollinen niin siinä mielessä kannattaisi tehdä niitä ilmankin käskyä eli koira odottaisi lukon kytkemisen. Liian pitkäänkään ei saa viipyillä, koska se voidaan tulkita virittämiseksi, mutta aavistuksen voi antaa koiran patoutua. Maalimiehellä otetaan koiralta liina irti (koira makaa tai istuu maalimiehen luona) ja sen jälkeen tuomarin käskystä hallintaan ohjaajan sivulle.
Näitä kuunnellessa kuuli, miten haukkumisen kanssa on vähemmän nippelitietoja mitä ohjaajan täytyy muistaa..

- liina perässä, turvallisuus
- joskus maalimiehen palkkaus ja koira kutsutaan keskilinjalle tai liikkuu ja palkkaa
- Kuulin myös, että Ruotsissa ja Norjassa ei ole tottiksessa metrin estettä tai esteitä?
- risteilyn opettaminen ämpäreitä kiertämällä, alkuun kentällä tai pellolla tms.
- umppareilla on iso virhe, jos koira yrittää sisälle tai tottunut että saa kurkistaa sinne tms. Eli mielummin rulla ulkopuolelle eikä opeta, että koira kurkkaa ennen rullaa.


Novakin oli mukana tallaamasa aluetta ja liehittelemässä naista. Teki myös ennen jäähkälenkkiä yhden esineen etsinnän, pikaisesti vein yhden 10m päähän.

Keli oli tänään mitä mainioin ja ihanaa viettää aikaa metsässä. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!