Siirry pääsisältöön

Teknohakua ja rullailmaisu oppeja

HAKUA
Sunnuntaina oltiin vierailemassa Sannan hakuryhmässä tai enemmän meitä oli toisesta ryhmästä tuttuja ja yhden tunsin hakuleiriltä eli yksi uusi tuttavuus. Paikalla Minna, Veera, Anna ja Sanna. Gavan kanssa saatiin vieraat maalimiehet piiloille. Sm-tason kisaajiakin ryhmässä. :0

Suunnitelmaa muutettiin läpikäydessä etukäteen umppareiden osalta, että niissä irtorulla laitettiin aidan alta. Mahdollisuus olisi myös kokeilla (kun kiintorullaa käytetään), että koira saa yhden namin kädestä häkin alta ja sitten ottaa kiintorullan. Päätettiin tehdä vain irtorullalla, mutta täytyy muistaa toi esim kenttätreenissä umpparilla. Gavalle myös otettiin nyt 5 pistoa, kun yleensä tehdään 4. 

Ilmaisut kolmeen ekaan ja 2 suorapalkkaa, vain yhteen apu eli ääni. 
Näytöille kutsuttiin. Näytöistä hyvä huomio, että kun antaa mennä hihna perässä eikä roiku, voisi laittaa lyhyen turvallisemman hihnan. Ja kun roikkuu niin liinan kanssa. 


Ilmoittautuminen Veeralle, Gava tosin käväisi nuuskimassa meidän tuttua namisetää. Vaikka seurasi ihan nätisti. Voisin myös huonosta seurauksesta pysähtyä ja odottaa, että korjaa. Oon myös seuruuttanut tosi lyhyen matkan ilmoittautumiseen. Itse kättely sitten ok.

1. pisto: tuuli hyvin piilon suunnalta tai vähän sivusta. Pressu umppari oli vähän pienen kallion takana tai niiden välissä. Gava sai sieltä irtorullan. Toi rullan palaten samaa reittiä, kuin mitä meni piilolle. On harjoiteltu ehkä liian vähän myös etenemistä ja oikeanlaista pistoa? Näytölle kehut ja päästin menemään 5m liinan kanssa. Ei ujostellut uutta maalimiestä.

2. pisto: tämä oli vaikea, kaksi ekaa lähetystä kääntyi liian aikaisin, vaikka lähetin jo vähän lähempää. Sitten kun lentävällä lähetyksellä sain uppoamaan oikeaan suuntaan riittävästi niin sai hajun piilosta. Sieltä irtorulla myös tippui, kun koira oli piilolla. Kiintorulla oli pois kaulasta näiden kahden ajaksi. Näytölle kehut.

3. pisto: Pistolle lähtemiseen ei apuja, ekassa lähetyksessä Gava kaarsi ennen havupuita ja lähti vinoon. Uusin sen ja kehuin tulon. Taisin lähettää lennosta ja nyt juoksi havujen välistä. Tässä otettiin kiintorulla, maalimies kuusien takana vähän mäellä. Sujui hyvin. Gava taisi tiputtaa rullan sivulle kääntyessä. Laitoin liinan ja sanoin näytä. Olisi halunnut juosta taas piston kohdasta, mutta oikaisi reittiä, kun lähdin itse kohti maalimiestä. Ja roikuin puoliväliin mukana, huutojen kanssa ei haitannut vaikka pidin kiinni.

4. pisto: tähän tuli ääni. Suoalue oli ennen maalimiestä ja siinä oli aika vetinen iso lätäkkö. Gava juoksi suokohtaan ja pohti, että tassut kastuu jos jatkaa suoraan. Näytti kuulemma vähän siltä että oli miettinyt tulla pois. Ehdin kävellä itsekin sinne lähemmäs. Päätyi kiertämään lammikon kuivemmalta reunalta ja jatkoi kohti seuraavaa kalliota. Sieltä oli tullut haju maalimiehestä, joka oli lätäkön vieressä. :) Tähän suorapalkka.

5. pisto: Uusin lähetyksen tässä myös, kun lähti vinoon. Kehuin kun palasi. Seuraavalla meni aika suoraan. Suorapalkka. Vein vaihtariksi pallon ja sitä Gava esitteli keskilinjalla muille. Gava oli aika läkähtynyt juoksemisesta.

Treenattavaa: 
- pistojen muoto
- näytölle jatkossakin kehuja
- yliheitto ja maalimies vie eteenpäin palkatessa
- treeni missä ei itse tiedä missä on maalimiehet
- tyhjään lähetys
- ilmaisun loppuosa



Muita ideoita ja opittua
- vain yksi käsky näytölle (toinen hylkää).

- jos tilanne vaatii auttamista niin odottaa vain tuomarin päätöstä. Tulkittaisiin silloin valeeksi (ei mene pisteitä?). Ottaisi uudestaan saman suunnan ja saa näin mahdollisuuden tehdä ilmaisun uusiksi. Esim jos on meinannut jo lähettää koiraa seuraavalle puolelle ja huomaa rullan liian myöhään. Tai jos koira ei lähde yhdellä käskyllä. Voi myös yrittää silloin odottaa, sama jos koira pysähtyy kesken näytön niin odotetaan hiljaa.
Jos näytä - käsky ei ole pakollinen niin siinä mielessä kannattaisi tehdä niitä ilmankin käskyä eli koira odottaisi lukon kytkemisen. Liian pitkäänkään ei saa viipyillä, koska se voidaan tulkita virittämiseksi, mutta aavistuksen voi antaa koiran patoutua. Maalimiehellä otetaan koiralta liina irti (koira makaa tai istuu maalimiehen luona) ja sen jälkeen tuomarin käskystä hallintaan ohjaajan sivulle.
Näitä kuunnellessa kuuli, miten haukkumisen kanssa on vähemmän nippelitietoja mitä ohjaajan täytyy muistaa..

- liina perässä, turvallisuus
- joskus maalimiehen palkkaus ja koira kutsutaan keskilinjalle tai liikkuu ja palkkaa
- Kuulin myös, että Ruotsissa ja Norjassa ei ole tottiksessa metrin estettä tai esteitä?
- risteilyn opettaminen ämpäreitä kiertämällä, alkuun kentällä tai pellolla tms.
- umppareilla on iso virhe, jos koira yrittää sisälle tai tottunut että saa kurkistaa sinne tms. Eli mielummin rulla ulkopuolelle eikä opeta, että koira kurkkaa ennen rullaa.


Novakin oli mukana tallaamasa aluetta ja liehittelemässä naista. Teki myös ennen jäähkälenkkiä yhden esineen etsinnän, pikaisesti vein yhden 10m päähän.

Keli oli tänään mitä mainioin ja ihanaa viettää aikaa metsässä. :)

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...