Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

10.5.2019

Metsälajien pikkutreenejä

TI lajien monitoimitreeniä

Novalle: 


 • Esineruutu: tai lähinnä suora tallaus 50m metsään, näkyvyys katosi koiraan. Lelun jättö ja sitten lähetin koiran etsimään. Upposi syvälle ja lelu tuli nopeasti. 
 • Rullailmaisu 1.treeni: ekassa heitin letkun pätkän äitille, pidin Novasta kiinni. Lähetin hakemaan ja kutsuin sivulle, kun letku oli suussa. Avustin sivulle, hihna kiinni ja "näytä" käskyllä pääsi maalimiehellä syömään. Seuraavissa muistettin mukaan maalimiehen kehu, kun sanotaan "näytä". Ja periaatteessa hihnaakaan ei välttämättä ekoissa tarvitsi, vain pannasta kiinni ja lähestys (lenkillä ei ollut valjaita). Seuraavana olisi myös että jäisi sivulle-käsky pois. Rullan tuonnissa sivulle, tuli välillä tiputus tai sählinkiä. 
 • Jälkikeppien ilmaisu: pellolla tein ekaa kertaa "keppijäljen", laitoin alkuun vähän alle metrin päähän toisistaan ja se oli vähän liian lähekkäin kun melkein maatessa bongasi seuraavaa. Näytin maata ja lähti etsimään. Ekoissa sanoin "maahan", kun nosti kepin. Palkkaa maahan. Vikoissa tulin vierelle ja odotin jähmettyneenä, että tajuaa mennä maahan, kehuin ja palkkasin. Osasta, yleensä loppupäässä meni ohi, mutta käännyttiin takaisin ja otettiin ilmaisut sieltä suunnasta. Ei nyt ollut niin tarkkaa vielä, kun idea ilmaisutavassa. Palkanlaatu ei ollut mikään super. Mutta vikalla kepillä sai vähän leikkiä. Myöhemmin varmaan paras palkka olisi saada pallo kepistä. 

Gavalle: 
 • Esineruutu: keskittyi myös irtoamiseen ja suoraan menoon takareunaan. Joten kävelin aika suoraa reittiä viemään esineen, joka oli maasta löytynyt kurarukkanen. Gavakin irtosi aika hyvin pitkälle! 
Gavalle sattui haaveri hampaanjälki silmän alle, kun kavereita tuli kylään. Tutut ei tainnut sietää, että Gava on varmaan kertonut että haluaa tilaa nurkassa ja sitä pöllytettiin vähän. Hukka-pennun kanssa Gava meni jo paremmin, kun oli jo aiemmin nähnyt.

Ke aamuna Roihuvuoren kirsikkapuistossa! :)

KE Novalle hakuilmaisua

 • Rullailmaisu 2. treeni: äitillä letkun pätkä, lähetin hakemaan. Ekassa apuna "sivulle". Tiputti tässä mutta mun päädyssä tajusi siirtyä sivulle. Hihnan kiinni laiton jälkeen "näytä". Kehut maalimieheltä vähän myöhässä, mutta Nova alkuun jäi miettimään että mihin se noudettava rulla meni.
 • Toisella toistolla jätin "sivulle" käskyn pois ja eihän sitä tarvittu. Haki rullan ja toi sen. Näytölle vähän paremmin, kehut maalimieheltä. Nova oli vähän hätäinen kuitenkin maalimiehellä. 
 • Kolmas toisto myös samanlainen, kehut näytölle. Täytyisi olla nami + lelu maalimiehellä, nyt jäi kaipaamaan lelua ja olisi halunnut leikkiä vaikka letkun pätkällä. 
 • Matka oli kaikissa n. 8-10m eli lyhyt ja hyvä näkyvyys. Ei myöskään mitään pressua. Seuraavaksi voisi olla pressu/viltti tai matkan pidennys. Ja hakea rulla vaikka maasta maalimiehen jalan vierestä. 
TO Nova teki äitin kanssa damille eteenmenon, istumaan pysähdyksen ja lyhyeltä matkaa noudon. Sekä damin heiluttelua, sivulla ollessa tai tiputtamsita jalkoihin. 

PE Ruuti ja Nova treenasi jälkikeppi ilmaisuja. 
 • Ruuti meinasi mennä osan yli, mutta hetken mietittyään ja mun jähmetettyä odottamaan tajusi mennä maahan. Ruutista oli kivaa. 
 • Novalle myös keppijälki, kepit n. 3m välein ja 4kpl. Ihan tuoreeltaan pellolla. Muistui mieleen maahanmeno, kun vain odotin tai käskinköhän kun poimi suuhun(?), mutta ei toki ihan suoria. Nova jäljesti tosi tarkkaan askelia vaikka oli tuore jälki! Keppiä millä Ruuti oli enemmän leikkinyt se vähän pohti, että mahtaako toisen kuolanen keppi kuulua. :D Vikalla sai leikkiä mun kanssa. Nova vaikuttaa kyllä meidän kaikista koirista lahjakkaalta vainun käyttäjältä! Kunhan ei ole vaan vauhtia liikaa, artikkelissa jota luin taidettiin sitten vain odotella että malttaa mennä rauhassa. Kohta voisi testata samaa pyytäen jonkun muun viemään kepit.
 • Nova, eteen istuminen: Nova on harjoitellut lenkillä "hit" käskyä eli tulee nami-imutuksella eteen istumaan. Nyt hoksaa jo tulla suorempaan. :) 
Gavan silmän turvotus on onneksi laskenut, nyt aika normaali eikä Gava varo sitä. 

LA Nova on menossa nometreeneihin äitin kanssa ja Gava pääsee taas mun kanssa tottistelemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!