Siirry pääsisältöön

Kraniota CST ja hampilääkärissä

Tiistaina Gavalla oli lihashuoltoa Masalassa, Eloketun hyvinvointipalvelussa. Kraniosakraaliterapia aika Mari Hyytiäiselle. Gavaa jännitti olla uudessa paikkaa "kaupungilla", ilman koiraseuraa ja mennä uuteen paikkaan. Mutta ehdittiin vähän keskenään ihmetellä huonetta sisäänpäästyä vähän myöhässä ja Gava rentoutui pikku hiljaa. Hoitohuoneeseen kuului lähellä olevasta tieltä autot ja vastapäätä oli koulu. 

Mentiin siis sen takia, koska la vikan radan jälkeen Gava ontui oikeaa etujalkaa. Mari taas kysyi ekana vasemmasta takajalasta, meni melkein koko tunti kuin muistin, että joskus autosta ottaessa Gava on pitänyt sitä hetken ilmassa. Mutta siitä kun ekan kerran on niin tehty on ehditty käydä varmaan fyssarilla ja muualla Kraniossa useamman kerran. Niissä ei kukaan saanut sitä pois. Oli vinoutta sääressä, joka heijastanut taas muualle. 

Varpaissa oli pientä "korjattavaa". Oikeassa etujalassa nuljuluun kohdalla virheasentoa ja olkapää oli jotenkin koholla. 

Lisäksi sanoi, että olisi ollut tasapainossa vikaa. Jos sitä ei korjaa ekana, hoidot säteilee päähän. Ja ei ole käsitellessä niin rauhallinen. 

Keskiviikkona terveysteema jatkui ja N&G meni ensimmäiselle hammaslääkäri käynnilleen Heinolaan. Hyvää palvelua ajallaan ja hintakin hyvä. 

Gava sai kaupanpäälle kynsienleikkuun rauhoituksen aikaan. Gavalta meni oikean ylä poskihampaan poisto vakuutukseen. Onneksi tajusin etsiä sopimusnumeron aiemmin, saatiin vakuutus ekan kerran käyttöön. Hampaasta oli lohjennut sivusta pala. Poskihampaasta otettiin myös röntgen, ihan pientä muutosta juurissa muttei hälyttävää. Hampaat oli muuten siistit. Vastakkaiselta puolelta taisi jossain olla jotain tai muistanko väärin. Hammaskiveä ei lähes ollut yhtään ja ikenet hyvässä kunnossa. Gavalla hammaskivenpoisto, 1 hampaan röntgen ja poskihampaan poisto 300e, josta vakuutus korvasi n.180e. Ei päästy toki vielä vuoden vakuutusmaksussa plussan puolelle.

Novalla otettiin koko suun röntgen ja hammaskiveä oli vähän, mutta ikenissä vähän tulehdusta. Röntgenistä selvisi että yhdessä paradontiitin alkua, oikea ala M2 (eli oikealta takaa toinen?). Lisäksi oli isoja ien taskuja, jotka voi vaikeuttaa puhdistusta. Ja suosittelee ien taskujen pienentämistä. Novan hampaat pitäisi vähintään kahdesti viikossa pestä. Ehkä 1v päästä tsekkaus.

Oikean reiden ihossa vähän alle 1cm patti osottautui talirauhastukokseksi, tyhjennettiin ja puhdistettiin.
Novalla koko suun röntgen ja vähäinen hammaskivi, patin tutkinta n. 200e.
Maanantailta Novan lenkkiseura, noin 5km lenkki metsässä Masalassa eikä ketään tullut vastaan (mutaista kyllä, ei vielä kuvassa). 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...