Siirry pääsisältöön

Lihashuolto kraniosakraaliterapiassa (osteopatian tyyppinen) ja syitä agressiivisuuteen

LIHASHUOLTO KRANIOSSA ja aggressiivisuuteen mahdollisia syitä

Ti kranio lihashuollossa Masalassa Mari Hyytiäisellä (Eloketun) Gavan ja Novan kanssa. Gavan toinen kerta (viimeksi 2vk sitten) ja Novan eka kerta. Gava oli saanut olla tähän asti kevyellä liikunnalla varulta.

Gava ensin, koska oli metsälenkin ja kuivauksen jälkeen kuivempi. Oikea etujalka oli enään 1/4 jumissa, verrattuna viime kertaan. Lapojen välissä myös jotain ja olikohan jommassa kummassa takajalassa pientä. Kanyylin takia, etujalka oli saattanut mennä jumiin jos piikki on tullut huonoon kohtaan voi aiheuttaa senkin jälkeen kipua ja lihakset tuntuu silloin tunnusteltuna tosi kovilta. Täytyykin verrata toiseen jalkaan kun huomenna tulee taas rauhoitus sterkassa.
Tänään Gavaa pelotti, kun naapurihuoneessa imuroitiin x 3, trimmattiin, leikattiin kynsiä ja föönattiin. Nova rentona makoili eikä haitannut vaikka Gava vähän tallasi päältä paikkaa vaihtaessa.


Novalla oli takajalkojen varpaissa vinoutta/kierrettä. Oikeasta takajalasta/varpaasta heijastui myös selän keskelle. Kysyi myös onko närästystä ja heti sen jälkeen Nova röyhtäisi. :D Etujalkojen välissä pernan/maksan kohdalla oli myös kallokireyttä, joten kysyi onko allerginen jollekin tai ollut jotain. Joillakin ruokamerkeillä Novan vatsa ollut löysempi kuin toisilla. Ei ihan tarkalleen tiedetä mikä ei sille sovi. Vaikutti kuitenkin vanhemmalta ongelmalta. Päänalueella oli myös jotain ja taidettiin kaikki tassut käydä läpi. Niin paljon kaikkea, ettei voi muistaa.

Gavan hoitoaika oli ehkä vähän lyhyempi, Novalla lähellä täyttä aikaa niin veloitus oli 90e. Olisin maksanut kyllä enemmänkin, mutta hyvä että on aikaan nähden kun välillä ei ole isompia juttuja.

Tuli puhetta, että
1-2v nartulla joka muuttuu agressiiviseksi ja reagoi selkään voi olla kohdussa ongelmia, joita ei näe kuin tähystämällä ja aina ei silläkään. Vasta kun ottaa kohdun yms pois niin voi todeta. Näitä ei ole myös tutkittu tai kirjoiteltu, mitä ongelmia voi aiheuttaa. Tämä ei myöskään näy röntgenissä tai magneettikuvissa, joten vaikea löytää. Kun kerroin Novan siskosta, joka oli alkanut kipuilla selkäänsä. Jälkikäteen ei voi tietää, mikä on ollut kipeä.

Samoin, jos koiralla on varpaasta aiheutunut ongelmia, se voi heijastua selkään ja kun koira alkaa näyttää arjessa ongelmaa se voi olla jo niin kipeä, että enään on vaikea paikallistaa mistä ongelma on lähtöisin. Jos otetaan röntgen ja magneettikuvat ei välttämättä kuvata varpaita, jolloin se ei näy. Ja aina ne ei kai siltikään näy(?). Silloinhan selkä voi olla terve, mutta ongelma tulee muualta. Ja pehmeämpi koira näyttää kivun. Ruutilla ortopedikuvasi kyllä varpaista lähtien.

Gava ja Nova on aiemmin käyneet parilla eri fyssarilla sekä toisella Suomessa valmistuneella kraniosakraaliterapiassa. Mari Hyytiäinen oli opiskellut jenkeissä, missä on enemmän erikoistuttu koiriinkin. Rasmus ja Ruuti kävi aiemmin kahdella osteopaatilla, jotka osasi myös tarkkaan käydä läpi joka paikan ja löytää syyt ja seuraukset.

Kyllä sitä osaa hämmästellä, miten jotkut ovat taitavia. Onneksi on osteopatiaan ja sen kaltaisiin hoitoihin perehtyneitä! Ja kyllä koirastakin näki, että jotkut kohdat oli kipeämpiä ja jotkut ei.

Ennen kraniota käytiin lenkillä ja olikin kuratassuja sekä märät takit

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...