Siirry pääsisältöön

Rally-toko ratatreeniä hallissa ja sääntöjen kertausta

LA RALLY-TOKO ATD:n hallissa Katin ja belgi Trian kanssa. Gava ja Nova mukana.

Tehtiin rata agilityesteiden väliin ja tuli sille vähän enemmän pituutta. Katsoin kylttejä kisaradasta ja sitten tuli parit avokyltit. Novalle ylivoimaisen vaikeata oli kun jätin alussa kehu pallon houkutukseen ja sinne se ehti ennen rataa, radalla kahdesti kehuessa ja sen jälkeen. :D Tria teki ensin ja Nova oli sitten omalla vuorollaan lentoon lähdössä. Ei taas pokka pitänyt, kun katsoi menoa ennen kuin viriteltiin radalle menoa.

Nova:
- peruuttelusta eteenmenot (osassa liian vinoja)
- eka seisominen missattiin
- avo hypyllä ekassa lähti liian lujaa ja kääntyi liikaa vastaan (yli 90 astetta)


Gava:
- ekassa eteen ja peruutuksia, sanoin vahingossa "eteen" ja Gava ehti lähteä juoksemaan eteenpäin. Niinhän se käsky kuuluukin.. Piti hetki miettiä, mikä käsky siihen olikaan niin "tänne" sujui.
- avossa on sivulle istuminen ennen eteenohjausta. Gavaa sekoitti eteentulosta oikealta puolen sivulletulo. Gava sekoitti sen oikean puolen sivulletuloon.
- liikkeestä "kierto" ohjaajan ympäri oikealle sujui.
- Gavalla sujui 1 askel, 2 askel, 3 askel liike hyvin. Samoin istu- seiso ja kierrä koiran ympäri oli hieno.




Säännöt (2019->)




Estevirhe (ESTE) Koira pudottaa hyppyesteen riman tai ponnistaa tottelevaisuuskokeissa käytettävältä esteeltä. ESTE-virhettä ei voi uusia. (-10p)

Hyppy: Ohjaaja lähettää koiran hallitusti valitsemastaan kohdasta hyppyesteen yli. Tarvittaessa ohjaaja voi ottaa juoksuaskelia tehtäväkyltiltä alkaen ja 2 m esteen jälkeen. Koira tai ohjaaja saa esteen jälkeen hidastaa tai pysähtyä odottamaan rintamasuuntansa säilyttäen. Tämän jälkeen koira palaa seuraamaan. Hyppyesteen etäisyys tehtävätelineeseen on enintään 3 m tai tehtäväteline on kiinni esteessä.

Rally-kuvia löytyi vuodelta 2015. :D 

Ja 2017, hihna ja panta on edelleen samat (heijastimia ei saa olla virallisissa roikkumassa tai nimilaattaa)


SU KOTI RALLY
Sunnuntaina treenattiin vähän olkkarissa vaikeita kohtia.

Nova: 
- 2on-off laudalla oli hyvä treenata eteentulossa suoruutta. Otettiin suoraan seurauksesta tai pysähdyksestä. Naksuttelin istumista ja suoruutta. Alkoi hoksata "hit" käskyä.
- kosketuskepin muistuttelua, yksittäisenä oli helpompi kuin sivulla. Muutaman kerran oikealla puolen naksuttelua.

Gava
- eteentuloa harjoiteltiin samaa "hit" käskyä kuin Novalla.
- oikealta puolen kiertoa vasemmalle sivulle: aluksi meinasi kääntyä oikealle sivulle, sitten onnistui "ympäri" meno jota naksuttelin.
- ohjaaja seisoo ja koira menee ympäri, tämä sujui "ympäri"käskyllä
- "pyöri" koira pyörähtää seurauksessa poispäin ohjaajasta, tämä sujui.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...