Siirry pääsisältöön

Marjon treeneissä itsenäisyyttä ja rally-tokoa

Torstain 20.2 Marjo Koranderin agilitytreeneissä oli suht vauhdikasrata, missä myös viistohyppyjä. Suunnittelin vähän flunssaisen olon takia, että hyvä treenata "kävelyohjauksia" ja Gava maisia irrotuksia.

Lähdöstä lähti kerran käden nostosta, Marjo onneksi muistutti (sen pätkän jälkeen) ja sitten seuraavalla Nova lähti ennen käskyä. Kävelin mitään sanomatta takaisin ja otettiin uusiksi.

Parasta treeniä oli 3-7 eli hyppy putkeen, 2 hypyn kautta takaaleikkaus ja putkeen. Ekassa rynnin liikaa leikkaukseen, "mene hyppy" toimi, ja huitaisee kädellä kuin heittäisi jotain. (Älä tee näin bordercollien kanssa!) Sitten kun se sujui tuli S-mutkaa ennen putkea. Joten heti "putkeen putkeen". 

Kepeille kokeilin valssia ja takaaleikkausta. 
Keinu oli suoritettavissa ja ekassa palkkasin alasmenolle, se ok. Mutta kun halusin jatkaa liikettä ilman palkkausta, ekan tuli "pamautuskeinuna" ja seuraavalla totteli pysähtyä. Näitä lisää. 

Perjantaina rally-tokoa ATD:lla Tiian ja Käämin sekä Katin ja Trian kanssa
Rata oli pääosin sama kuin kuvassa, paitsi alussa ja lopussa pari avo kylttiä. 

Novalla oli hirveästi intoa ja sai alkuun tarjota seurausta ja kestikin saada siihen kuntoon, että oli kuulolla siirtyä radalle. 
- ekalla suoralla mentiin putken suun ohi, jota vilkaisi
- houkutuksessa katsoi lelua (joita ei alossa)
- suoralla katsoi edessä olevaa rengasta
- lähellä oleville ihmisille yritti karata loppuradasta
- seisomisissa vähän extra askelia tai vinoutta mutta muuten ok, ympäripyöriessä liikkui enemmän
- täyskäännös saksalaisella, jäi nuuskimaan ja oma liike pysähtyi -> steppaa paikallaan niin saa jatkettua siitä
- Novalla oli kisamaista kun treenikaverit katsoi ja oli muuten hiljaista


Gavalla oli kimppatreeninä rata. Mentiin drive inninä radalle peräkanaa. :D Luottotypystä ei haitannut. 
- pyörähdyksessä Gava menee metrin mun edelle ja pyörii aika isolla pinta-alalla. Aluksi huomasin, että pysähdyin liikaa. Muistaa vaikka stepata ja säilyttää liike. Sain aloittaa n. 2m ennen kylttiä. 
- täyskäännös saksalaisella, tämä ok mutta sitten G yritti tulla pujottelemaan mun jalkojen väliin ja oli kampata mut. :D Radalla seuraava kyltti oli lähellä, joten en ehtinyt vielä tavalliseen kävelyyn. 
Gavalla oli hauskaa. :D 
Gava tokoili neljä eteenmenoa/suoraan juoksemista:
- 3 lelua, vein ne kun G oli putken takana piilossa. Eka oli super. Toisessa yritti mennä aavistuksen vinoon kohti edellistä. Tennispallo ei erottunut myös keltaisista esteistä. Otin läheltä uusiksi. Sitten yritti myös toisen reunan narulelua, jossa valkoinenpallo. Yksinään valkoinen oli super. Sitten tennispallo toiselta seinältä, myös hieno ja suora! Sanoin jes ja ei tajunnut missä lelu, vasta kun etsi nuuskien. Halusi kyllä heti vaihtaa sen narupalloon. 
- Hetken yhdessä odottamassa -

Nämä kuvat on viime viikolta Marjon treeneistä kuvakaappaukset persjätöstä. Tajusin, että laskelmoin ihan eri tavalla koiran linjan siinä. Persjättö ei ole kääntävä ohjaus (paitsi jollain pikku koirilla poikkeuksia). Mutta tässä kun koira luukuttaa putkesta ja vaikka on kiltti Nova niin aika pitkälle tulee. Ehkä kaksi riman mittaa, kun ottaa korjaavan laukan laskeuduttua. Valssi olisi kääntänyt. 


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...