Siirry pääsisältöön

Voittajatokoa ja tunnarin opetusvideo

Sunnuntaina kouluttamisen jälkeen treenattiin tokoa Agimestan pienellä puolella. 

Novan kanssa (toisen ryhmän vielä jutellessa) kerran bh seurausta kentän päädystä päähän. Parilla extra pysähdyksellä mm. Seinäeteen. Ja palkkasin heti kääntymisen jälkeen pysähdykseen. Paikallaan käännöksillä voisi muistutella takapäätä. 

Katsekontakti: näitä useampi ja luopumista. Myös kestoa. 

Tunnari
1. otin ruutunauhan putkipainojen luokse ja tehtiin oman etsiminen. Koiran sivulla tein kääntymisen, kiersin koiran ja vein oman. 
2. Oman piilotus samaan paikkaan ja väärät rasiassa metri ennen. Hyvin!
3. Oman piilotus samaan paikkaan ja väärät maassa. Eka kerta kun ei koskenut vääriin. Ne missä on napannut väärän ja heti jatkanut hommia etsien omaa, oon palkannut normaalisti. Kun ei tiedä varmasti, mitä on tekemässä ja vaikka tietäisikin ei kielletä väärästä, koska se tuo painetta ja mahdollisuudet onnistumisiin pienenee. Koiralla on oltava vahva luottamus, että osaa homman ja erotella hajun. Aluksi voi myös nostosta huikata kehut tai oman merkkauksesta, jolloin hyvä olla lähellä.



Kaukot: näitä metri edestä, mutta käsiavulla (ilman namia). Maasta seiso ok ja istu seiso. Mutta seiso maahan, liikkui? Ja seiso-istu onnistui osalla. Ilman targettia oli aika seilaamista ja toivotonta. Luopumista enemmän nameista ja vastustamista pannasta vetämiseen?

L-liike: Otin kahdella sivulla jääviä niin, että palkkasin tunnarirasialle, jossa oli takapalkka. Istumista ja seisomista. 

Seisomaan stoppi: Muistin stopin ja ajatuksen namipalkasta. Käytin samaa tunnarirasiaa namialustana/korokkeena ja kutsuin Novan, käsimerkki ja käsky ja vapautin taakse. Aluksi lyhyempää matkaa, sitten vähän lisää. Mun lähellä pysäyttäen stoppi parempi. Paristi kokeilin ketjuttaa maahan jätön ja kutsun, mutta niissä stoppi kärsi kun ajatus namista ehti vähentyä. Eka treenitällaisia ja ideana oli sopiva vauhti ja että käytin lopuksi pelkkää suullista "stop" käskyä. 


Gavan kanssa

Kaukot: tehtiin ensin m-i-m ja palkkasin. Sitten m-s ja palkka. 

Kierrosta istumaan stoppi: Sujui

Luoksetulon alku: Ei ongelmaa nyt. 

Tunnari: Sujui!
Ruutu: Käskin ruutuun lyhyeltä matkaa ja tunnarin väärät oli siinä sivussa. Hyvin kuunteli.
Tunnari: Vein oman tunnarien luokse ja uusiksi. Tosi hyvä. :) 

Istumaan jäävä: Tässä seisoi ja meni maahan. Lopulta saatiin muutama istuminen sujumaan. Eilen kun meni niin hienosti. :D Eilen kyllä istuminen oli zetassa toisena, ensin seisottiin.


MA TOKO Nova
Tehtiin porukoiden pihassa tunnari. Nyt ei mennyt yhtä hienosti kuin eilen videolla. Novalla liikaa vauhtia niin poimi hetkeksi sikarin suuhun, jatkoi hommia ja kun sai hajun omasta vaihtoi. Tai sitten kävi nostamassa väärää ja etsi oikean. Otettiin loppuun väärät rasiassa, ettei niitä voi sörkkiä. Oma kuitenkin löytyi aina ja se on pääasia. Ainahan näissä on treenejä suuntaan ja toiseen.

Maasta nostoja myös. Hyviä! Vaikea vain kuvata ja palkata.
Tunnarin pitokin tuli testattua.

Hypyn kanssa, joka 10cm korkea tehtiin yksittäisenä viistokulmia niin, että kun sanon "hyppy" ja katson estettä, Nova juoksee esteen kautta tai koukkaa esteen kautta. En ota näihin vielä liikaa palasia eli yhdistä noutoa. Suurin osa saatu sujumaan, mutta on mukana sellainenkin missä unohtaa mennä hypyn kautta. En käytä käsimerkkiä, kun voittajassa sitä ei saa käyttää ellei korjauksella. Voittajassa heitto voi mennä sivuun tai koira poimia kapulaa niin, että ajautuu vinoon kulmaan. Vaihdeltiin silti sitä, että onko koira vinossa vs itse vinossa hyppyyn nähden ajatellen myös evl:ää. Näitä nyt kolmena päivänä aina muutama kerrallaan.

Kaukot ulkona: ensin yritti tehdä ennen lupaa siirtoja. Sanoin, ettei voi ennakoida ja käskin siihen, mistä yritti lähteä. Palkat luopumisen kautta ja rauhallista ohjausta. Yllättävän hyviä ihan edestä saatiin tehtyä. s-i-s vaihtoja.

Luoksetulon stoppi: takapalkkana nami rasialla. Aika kivoja stoppeja!


KE TOKO Nova
Sisällä tunnari: ekassa oman etsintä, sitten kapulat rasissa ja vikassa "väärien kasa". Nyt ei ottanut kertaakaan vääriä ja nuuski rauhassa. Matkaa 2m (eteisenmatto).

Metallikapula (sisällä): en muista olinko muistanut vielä tätä kokeilla, ehkä en? viimeksi pentuna. Aluksi sai tarjota maasta nostoja. Ekat palkkasin, kun käytti suuta kapulassa muttei noussut. Sitten kapula nousi 10cm ja palkan tarjotessa nappasin kapulankin samalla. Muutama toisto näitä. Sitten nosti jos itse mun istumakorkeudelle kapulan. Kapulan kantamista niin, että laitoin sen metrin päähän ja Nova suoraan kantoi muutaman askeleen. Sitten niin, että laitoin maton päätyyn kapulan, Nova piti ottaa, kääntyä ja tuoda mulle. Alkoi tottua jo vaikka vähän piti keskikokoista kapulaa mallata suuhun ennen nostoa.
Jatketaan sisätreenejä. :)

Kaukot: takajalat pyyhkeelle. Taas toinen lähti helposti seilaamaan. En antanut ennakoida tai vaihtaa asentoa ilman lupaa. Palkkasin ne, missä toinen pysyy. Matka oli välillä 2m, ennätys? Kääntyy helposti myös vinoon. Edistystä maasta-seisomaan nousussa sekä seisomasta maahanmenossa. Niissä toki autoi enemmän käsimerkillä lähempää. Ehkä täytyy lisätä myös jumppatreeniä puolipalloilla, jotta takapään hoksaa paremmin.

On treenattu myös haukkumista lenkillä kahtena päivänä. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...