Siirry pääsisältöön

Toko EVL kisaharjoitus

LA tokoiltiin ATD:n hallissa Katin ja Trian sekä Katrin&Unon&Hipan kanssa. Keksin, että voitaisiin tehdä kisamaista kokonaisuutta. Vedettiin evl kahdessa osassa läpi. Viimeksi varmaan näin vuosi sitten kokeessa. Mutta kuten Pekka Korri joskus sanoi, että teille ei tule koskaan olemaan "palkattomuutta", koska Gava palkkautuu saalisvietillä jo välikehuista. Jätin treeniliivin pois yksilöliikkeistä, niin tuli mentyä kuin kokeessa. Gava oli häkissä muiden yksilöliikkeiden ajan eikä sieltä nähnyt kehälle. Siitä helppo ottaa lennosta häkistä, pieni hetsaus/virittely ja kehään.


Paikka istu 2min (9-10) ja makuu 1min ja luoksetulo (9-10): Piilosta näki vähän istumista yhdestä raosta. Oli hyvin. Maahan käskettiin toisena, jota ennen Gava vähän liikutti tassua kun oli niin valmiina. Vauhdikkaasti maahan. Luoksetulokin oli hyvä. Ei otettu aikaa, mutta lähempänä kutsua juuri nuuskaisi maata. Tosi pitkään aluksi tuijotti vain mua.

Kehä1
Kierto-ohjattu 7-8: kierto hyvä. Kun käskin pysähtymään istumaan niin syöksyi maahan. Noutokapula vasen, vähän huolimaton nosto mutta päätyi myös hypylle. Hieno säätönä voisi pysäyttää ennen nostoa, jos saisi sitä nätimmäksi.. Kaikissa noudoissa vähän lisäapuna katsoi sivulle ja luovutti sinne. (alunperin tuonut eteen) Väärällä asennolla korkeintaan 8.

Kaukot 6-8: noudatti kaikkia käskyjä. Toisella kerralla, kun tultiin m-s niin teki sen mitä aiemmin maasta eli seisomisen sijaan istui. Korjasin käskyllä ja ehdittiin vielä rytmiin mukaan. Näissä ollut aiemminkin sekoittamista. En nähnyt kaukaa ja kaveri pyöritti taas kaukoasentojen taulua, niin ei katsonut. Mahd jossakin liikkui vähän eteen.

Tunnari 0/toistolla oikein: tehtiin viistosti nurkkaa kohti. Gava tunnarikäskyllä "etsi" kiersi ison tötsän, joka oli vähän viistossa. Vähän hölmistyneenä katsoi sen jälkeen ja päätti mennä kapuloille. Ministi merkkasi oikeata, mutta sitten päätyi kuitenkin ottamaan vain päädystä väärän. Pyysin irroittamaan. Kokeili vielä toista väärää toisesta päädystä ja pyysin irrottamaan. Sitten nuuski kaikki ja toi oman.
Sama uusiksi ja nyt nuuski hyvin ja toi oman. Lisää liikkurin kanssa näitä! Ja alle joku vauhtiliike.

Seuraus 9: tokoseurauksessa näköjään painaa vähän pahemminkin, että vauhdin muutoksissa pää meinasi hakata jalkaan. Kivasti teki kaikkea ja asenne tosi hyvä. Peruutin lyhyillä askelilla ja aika hitaasti. Tarkistin säännöistä että on 5-10m tai min. 15-30 askelta. Voisi hieno säätää niin ettei ihan liimaudu..

(Korjasin vielä kierrosta istumista, ekalla sujui kolmannella, toisella kerrolla toisella ja kolmennalla heti ekalla. :D Muistin myös venyttää stoppikohtaa, etten liian lähellä tötsää käske ja alkaa sitten himmailla stoppipaikkaa.)


Kehä 2
Zeta 9,5: seiso (top), istu (isssstu) ja maahan (down). Tämä oli super! Testasin pysymistä ja vaihteli seurauskäskyn sijaintia. Itse sai kerrata taas miten tötsien kanssa käveltiin.

Luoksetulo 6-8: Gava missasi ekan käskyn maahan. Virittelin luokse, muttei ollut ihan skarppina tai odotti muuta. Toisella käskyllä siis -2. Pysäytin, kun tuli lujaa ja tahalleen vähän eri kohdissa kuin merkit. Hyvin juoksi kuitenkin eikä näyttänyt ennakoivan.

Ruutu 8-9,5: eteenmeno oli tosi hieno. Eilen olin ottanut sinne lelulle juoksua. :D Virittelin metrin seurauksessa ja siitä sitten lähetys. Oli suora ja stoppasin. Tajusi katsoa siinä jo itse, missä ruutu on. Ruudussa halusin nähdä mihin pysähtyy ilman apua, olisi näköjään kuitenkin juossut nurkkaan ja taka nauhan yli. Jos olisin stopannut olisi ollut aiemmin oikea paikka. Korjauskäskyllä meni ruutuun selkeästi. Vähemmän tehty nyt niitä, missä ekalla ei ole apuja.

Ohjattu 6-8: merkki oli hyvä, mutta vähän vino. Asenne on kuitenkin näissä aika hyvä jo nykyään. Oli niin vino ja piti hakea toisen reunan kapula niin juoksi keskimmäiselle (kääntyi väärin?). Totteli pysähtyä ja korjasin vasemmalle. Toistolla ok, merkki aavistuksen suorempi. Täytyy kiinnittää huomiota, kuinka kääntyy kapuloille ja merkin asentoon.

Toinen istuminen häiriöseurana

Treenaa:
- luoksetulon alku (+ nyt läpijuoksua)
- kierrosta istumaan stoppi
- kaukoissa m-s
- tunnari

Mutta olin kyllä tosi tyytyväinen, miten aika laiskalla treenillä liikkeet oli näinkin hyvin vielä hanskassa. :) Ja ei ollut ongelmaa palasien yhdistämisessä. Stoppeja on tehty aika vähän ennakoinnin takia. Kaukot ja tunnari on tylsiä liikkeitä, jotka jää helposti treenaamatta. Tunnarissa on aiemmin ollut ihan samaa. Muutama lisäkäsky korjausta tuli, nekun saa vielä pois.

Nyt vain pitää yrittää jotain kisapaikkoja saada halliin! Gava on ollut kyllä tosi kivalla vireellä ja asenteella. Alkanut olla normaali treenipaikoilla eikä pelkää kuten Ruutin kuoleman jälkeen. Lisäksi pidetään peukkuja, että olisi sterkan jälkeen tasaisempi ja ehkä on jo vähän ahneempi. :)

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...