Siirry pääsisältöön

Tehokasta tokoa Agimestassa

Sunnuntaina Agimestalla tokon omatoimitreeniä UMN:n kurssin kouluttamisen jälkeen. Samaan aikaan oli toisella kentällä bh-ryhmä, joten oli häiriötäkin hallissa. Gava ja Nova odotti samassa häkissä sen aikaa kun koulutin, näkösuojalla ihan hiljaa.

Vaihtelin koirien vuoroa, mutta kirjaan kaikki peräkkäin. Gavalla oli kivasti intoa. :)

Gavan kanssa

Eteenmeno ja ruutu: eteenmenoon olin jättänyt lelun seinän viereen. Sujui hienosti (ennenkin tehty tuonne). Toisella ilman etupalkkaa ja pysäytin. Ruutuun lähettäessä mietti etupalkkaa, mutta toisella käskyllä ruutuun, jossa alusta. Tokassa ruutu ilman alustaa ja täydellinen paikka. :) 
Monesti ajatellaan, että kun alusta on häivytetty ruudusta niin sitä ei enään tarvitse. Mutta jos treenin idea on jossain muualla kuin ruudun paikassa niin se on ok. Tai jos itse on kaukana eikä varmasti hahmota koiran sijaintia. Toki ilman voi tehdä niin, että menee itse lähemmäksi tai avustaja palkkaa/naksuttaa oikean sijainnin. Ja jos koira alkaa ennakoimaan pysäytystä, koska se on stopattu kisoissa aiemmin, on hyvä että avulla =alusta voi muistuttaa paikkaa. Lisäksi pitäisi pyrkiä, että 90% ekoista toistoista koira osaa ruudun = itsevarmuus kisojen ekalla yrityksellä. 

Ohjattu: tokalla kierroksella. Vähän vino, mutta hyvä vauhti. Jätin palkan vasemmalle takaviistoon ja vapautin sinne, nyt oli suora. :) noudettiin oikea, joka hyvin. Vauhti palkka (täytyy muistutella myös loppuosaa!).

Kierto-ohjattu: merkin kierto hyvin! Palkkasin sen erikseen. Katseli kapuloita mennen tullen ja vähän epävarmuutta. Sitten jätin tötsän ja kapuloiden väliin ja pyysin kiertämään seläntakana tötsän. Sujui! Vauhtipalkka taas namille. Sitten vasemman kapulan nouto ja hyppy. 

- kaukot: Jätin lelun etutassujen eteen. Ensin seisomaan nousu, palkka. Sitten istu, seiso ja maahan tms, palkka. Hyvin sujui. 



Novan kanssa:

- paikkista kun muutkin teki. Ekassa jätössä nousi istumasta. Vaihdoin paikkaa ja menin piiloon vessaan tai ehkä puoliksi. Kehuin sieltä ja palkkasin istumisen. Käskin edestä n. 4m maahan. Menin piiloon (voittajassa makuu piilossa) ja meni hyvin.

- ruutu: eka n. 20m, alusta ruudussa. Juoksi oikein, mutta sai hajun jostain maton tahrasta ja lähti ruudusta alustalta ja palasi 2m sen eteen. Toisella kertaa pysyi ruudussa. 

- seuraus ja palloja maassa: kolme lelua maahan häiriöksi. Tehtiin hallin päädystä päätyyn BH seurausta, täyskäännös vasempaan ja takaisin tullessa juoksua ja hidasta. Palkka toisessa päädyssä. Sitten sakara ruudun läheltä. Takaisin tullessa ihmisryhmä oli palloja kiertäen. Myöhemmin Nova oli hihnassa, pelkästä kehusta (ei palkkasana) yritti varastaa lelun ja singota, mutta hihna otti vastaan. 

- ohjattu ja merkki: Kävelin 3 kertaa viemään kapulat ja palkkasin välissä, koska ekassa vinkui odottaessa kun vein kapuloita. Seuraavissa ei vinkunut. Merkin takana kaakeli, nyt hyviä ja ei yrittänyt kapuloille. Ohjasin ekan namilla merkin taakse. Kokeiltiin suunta, mutta meni keskimmäiselle? 

- kierto-ohjattu: kiertoon lähetys kapuloiden tasalta, hyvin. Oikealta kohdalta lähetys, mutta kutsuin/käskin kapuloiden tasalta, hyvin. Sitten hyppyjen tasalta kiertoon, ok? Palkkasin kaikki namilla vauhdista. Erikseen hypylle hakeutuminen, niin että molemmilla oli vähän vino kulma hyppyyn (ilman kapulaa). Hyvin. 

Oscar lihamureketta 1kg makkara (jääkaapissa) hakutreeneihin makupaloiksi pakkaseen odottamaan. 
Suomalainen, kypsää sian-ja naudanlihaa, ei viljoja. Pysyy hyvin koossa eikä murene. :) Hyvä Naturis makkaran korvaaja. Löytyy isommista marketeista. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...