Siirry pääsisältöön

Tottista ja paukkuja sekä kraniossa

Torstaina tottistreenit Kauklahdessa Nova, Tofun ja Lean&Kikin kanssa.
Pitkästä aikaa paukkuja, varmaan yli vuosi aikaa? Nova kuullut vain haulikkoa mejäkisoissa.

Nova tuli intona treenikentälle. Pohjalle vähän seuraustreeniä. Intoa oli vähän liikaa ja ääni herkässä. Totesin että otetaan alkuun vain seurauksen tarjoamista ilman käskyjä. Niin paljon agilitya ja hakua niin oli vähän virettä kertynyt. Nova keskittyi kuitenkin hyvin uudessa paikassa, siinä on kehittynyt.

Seurauksessa paukut: yksi laukaus n. 10m kohdalla. Katsoi ampujan suuntaan innoissaan, sai muistutella seurausta kun meinasi lähteä edistämään. Kun saatiin suora valmiiksi annoin lelun.
Toinen samanlainen ja nyt pysyi jo paremmin seurauksessa vaikka vilkaisi ampumista. Novalle nämä oli kuin häiriötreenit, joskus voisi kokeilla myös kovaäänistä yksittäistä taputusta/käsien lyömistä yhteen.

Paikkiksessa paukut: ensin kylki ampujan suuntaan ihan 1m edessä olin ja syöttelin. 1 paukku ok. Sitten tauko panoksia täyttäen. Vielä hetken makuuta niin että olin n 8m päässä kylki Novaan. Välipalkkasin. 2 laukausta, muttei peräkkäin. Ekassa kääntyi 1 korva. Toisessa 2 korvaa, muttei kääntänyt päätä. Tehtiin vielä vähän aikaa makuuta palkaten että makasi rauhassa ja korvat ei kääntyillyt.

Novalle vielä kapulan heittelyä. Ensin muistutin kapulan heiluttelua. Sitten heitolla. Ei nytkynyt, edistystä! Vaikka katsookin tippumisen. Sitten 3 heittoa? Ei noutoa.

Eteenmeno: meinasin jo itsekin unohtaa. Tehtiin sieltä missä heitin kapulaa sivusuuntaan juoksi ensin siis vasemmalle. Sitten uusiksi js toistolla juoksi eteen. Muisti lelun jätön, jonka sai nähdä.

Aa este vielä loppuun käsiavulla, meni hyvin. 

Gava oli autossa järkyttyneenä ampumisesta. 

Tofu pääsi vielä Kikin kanssa samaan aikaan. Tosi innoissaan tuli.

Korokkeella odottamista Tofulle, Kiki teki vauhtijuttuja jotka ei häirinnyt tosin intoa oli aika paljon ja tepsuttelua. Muutamasti tuli ilman lupaa korokkeelta, mutta korjasi. Pidin kytkettynä vaikkei yrittänytkään lähteä. 
Muutama sivulletulo ja seurausta 1-3 askelta, hyvin teki. 

-----------
Kraniosakraaliterapia kolmikolle heti perään Marilla. Koska kaikku hoitui 1h sisään veloitus vain 60e. :0 
- Gavalla oik lavassa, minkä kolautti agissa Sennillä oli jumia ja veti vinoon asentoon. Pitäisi olla nyt ok, kun korjattu eikä tehty ontumisen jälkeen raskasta treeniä. 

- Tofulla 9.5kk taka kannuskynsi sama kuin viimeksi vaivasi. Olikin kirputtanut ja purrut sitä kotona. Kun tekee taas niin tuoda tarkistukseen. Tofu oli ainut jota seurata, muut ok.

- Novan hoito oli nopea. Joku ruuansulatus juttu tuntui, joku närästänyt kuten kerran aiemmin. Esim kun ruokamerkki vaihtui ja on saanut luitakin. Novalla noin 5mm patti oik lonkan päällä, liikkuu kyllä ihossa. Ja toinen kylkiluiden päällä, ollut jo pidempään. Se tutkittu keväällä ell:llä rasvapatiksi.

Kotona Tofu on treenannut sivulletuloa, seurausta, maahanmenoja pompulla kerran. Pariin kertaan 2on-2off asentoa laatikolle.
Lenkillä tehty välillä pillikäskyjä, luoksetuloa, lähihakua nameilla ja stoppia lähellä. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...