Siirry pääsisältöön

Vuoden vika agility ja pohdintaa

TI Saijan agilitytreenit Novan ja vähän Tofunkin kanssa

Meitä oli paikalla vain 3/5 ja kun suositus, että on vain omasta ryhmästä koiria. Vaihdettiin puolittajaparin kanssa vuoroa tälle viikolle, sama porukka silti paikalla kuin yleensä. Ei olisi jaksanut lähteä, mutta tällä kertaa oli kyllä sen arvoista. 

Pohdintaa agilitymotivaatiosta: 

Itselle ehkä yksi tärkeä asia treeneissä on myös sosiaaliset kanssa käymiset treenikavereiden kanssa, kesällä käydään yleensä kimppalenkeillä ja vuorotellaan. Nyt ei olla käyty kuin vain joskus ja kun ei saa olla ylimääräisiäkään hallissa, että voisi katsoa treenejä ja rupatella. Toki ulkona sitten. Mutta lenkillä pääosin käynyt yksin. 

Lisäksi pohdiskelin myös itsekseni fiiliksiä agilitysta aiemmin. Ehkä itsellä on tiedostamatta jotain odotuksia kisatuloksista, oon toki aiemminkin todennut että treenaaminen on ollut kivempaa. Tai sitten toivoisi hyviä tuloksia ja kun ei tule niin kisaaminen tuntuu turhalta. Radatkin oli mm-kisojen jälkeen niin haastavia. Vaikka kisoissa fiilis ollut ihan hyvä eikä ahdistava kuin mentaaliluentojen vuonna. 

Vaikka vain treenaisi niin sekin on urheilua itselle ja koiralle. Näin pimeään aikaan varsinkin ei tulisi ilman treenejä samalla tavalla urheiltua ja aina vaatii kouluttajan, että tulee treenattua kunnolla. Ja on se treeneissäkin palkitsevaa, kun kehittyy jossain asiassa ja alkaa sujua. Toisaalta sekin, että näkee että on haastava kohta, mutta saa sen onnistumaan. Tavoitehan on, että treeneissäkin voi olla vaikeampia kohtia kuin kisoissa. 

Ilman tavoitteita tai jos on vain tavoitteita, mitä ei saavuta sekin vaikuttaa motivaatioon. Tietysti tavoitteena ja unelmana lajissa ollut myös valioituminen, niin monta koiraa ja vuotta lajin parissa ja edelleen uupuu. Mutta kääntöpuolena taas, että kisataan paljon vähemmän ja on eri asia tehdä vain agilitya tavoitteellisesti, käydä muuallakin treeneissä kuin tehdä montaa lajia. Ja ehkä oon vähän jo luopunut toivosta. Toisaalta myös kaikki ei pääse edes ylimpään luokkaan. 

Facebookissa jos on paljon kavereita niin näkee pakosti kisapäivityksiä, ellei piilota joitakin. Suurinosa kuitenkin ei kisaa "aina", vaikka sieltä löytyisi hyviä tuloksia.

Ja on siinä myös tekemistä, kun on kaksi niin erilaista. Ja pohdinkin, että on tullut paikattua ensin bortsulle tollerin virheitä, sitten taas tollerille bortsun virheitä. Nyt ehkä jos Tofu tulee kisaamaan niin rakentaisi tolleria ajatellen irtoamista ja itsenäisyyttä. Nova harjoitteli hyvät käännökset, mutta kyllä muutakin. 

Monesti kaipaa myös kannustusta ja tsemppiä. Joskus tasaisella suorituksella sellaiset unohtuu. Tai jos suoritus ei ole niin näyttävä kuin bortsun kiitäessä. Vasta kun siitä sanoo tai kirjoittaa niin tilanne on jo aika masentunut. Lisäksi itseä varten on ihan hyvä vaihdella miten haastavia treenejä tekee, vaikka pitää myös osata vaikeita niin hyvä välillä ottaa rennommin ja tehdä helpompaa ja huomata, että sellainen tuntuu helpommalta. Ja toisaalta saa aina muistaa ja olla onnellinen että on kaksi tervettä koiraa. 2 kuninkuusluokkalaista, vaikka ne radat onkin vaikeita. Tollereita ei ole kauheasti agilityssa (vs valtarotuihin), edustaa rotua treeneissä ja kisakentillä. Kisamaksujakin kertyy aika isolla summalla jos kisaa kahden kanssa, koronan jälkeen havahtui niihin. 

Treeneissä tuli juteltua, että vaikka Nova on niin hulluna lajiin niin ei tuollaisia tollereita ole kyllä kauhean montaa. Ja menee kyllä bortsujenkin vauhtiin, koska niitäkin on laidasta laitaan. Mutta eroaa taas irtoamisessa ja ettei ole paimenen lenkitystä. Ihannoin kyllä aiemmin siroja bortsuja ja tollereita, jotka pääsi hirveätä vauhtia ja sellaiset olen myös saanutkin. Vaikkei nämäkään yllä mihinkään kärkiaikoihin, mutta itselle ihan riittävästi. :D Ja toisaalta omalla ohjauksellakin voi jarruttaa. Toisaalta sitten kääntöpuolena miettinyt viretilaa, että milloin on sopivan keskittynyt ja ettei mene stressinpuolelle. Korkeavireinen agility heijastuu kyllä tottikseen, huomaa aina jos tottelevaisuus puoli jää vähemmälle niin vire on aika korkealla vs tottis kuurin jälkeen. 

Summa summarun, saa vain treenatakin eikä tarvitse keksiä mikä on huonosti jos ei motivoi kisaaminen. Nauttia vain treeneistä, liikunnasta ja siitä että voi oppia lisää. :) Koskaan ei tiedä myös kauan voi tehdä rankkaa lajia. 

Sopiva tavoite voisi olla vaan, että haastaa itseään juoksukohdilla, treenaa Novalle itsenäisyyttä = niin että pääsen irti persjättöihin, että takaaleikkauksella sujuu. Aan käännöksissä ja teknisissä jutuissa tänään vire hyvä, kun haastoin itsenäistä osaamista. Ja vaikkei kisaisikaan niin voi nauttia siitä että on sellaiset koirat joista on joskus haaveillut. 

Ehkäpä sekin vaivaa, että agility on aina ollut se ykköslaji ja jonka eteen tekee paljon talkootöitä. Oon kuitenkin oppinut kouluttamisen saralla tosi paljon Gavan ansiosta. Nyt hakukin on yksi suosikki ja isoin tavoite tällä hetkellä. Ja Tofulla nomepuoli ykkösjuttu. Tällaisella talvella pystyy treenata maastolajejakin melkeimpä kokovuoden, viime vuonna taukoa helmi-maalis ja tänä vuonna koronatauko. Toki nuo vieneet ehkä sitä tokoaikaa. Siihen päälle valokuvaus, retkeily ja mökkeilykin on kivaa. 


Novan treeni1 alku, kepit ja aalla käännöstä

- alun kuviossa ensin pakkovalssilla, kuvio sujui. Toisessa päällejuoksu, ekalla rima. Tokalla sujui.

- puomi ok. Takaakierto putkesta pari metriä sujui!

- kepit vaikeat niin, että olin pidemmällä reitillä. Reilusti ohjata kohti niin että oli tilaa ja kepeille lähetys. Erikseen myös kepeille.

- aa:lla juoksarin käännöstä:  pituuden tolppa kulmaan, aluksi itse laitoin namin kippoon. Ehti aina vilkaista taakse, mutta koski kuitenkin. Kerran ruma loikka alasmenolle. Saija tuli palkkaamaan ja saatiin focus pysymään kokoajan eteen, vaikka olin takana ja leijeröin estettä. 


Novan treeni2 nopea ratatreeni loppupätkää. Vaikein oli takaakierto "pyörityksellä", pituus, rengas ja kepit umpikulmaan. Nova ehti taittaa n. 4 kepin kohdalle. Kun otin niin että olin jo oikealla puolella ja lähetin käännökseen hypylle niin ehdin juosta työntämään kepeille. Pyörityksestä en uskaltanut ottaa riittävästi etumatkaa ja erikoisesteillä taittaa kohti. 

Kepeillä persjättö ok, kun palkka oli linjassa. Loiva päällejuoksu myös ok. Sitten yhdessä jyrkemmässä jätti kesken. Sitten vielä onnistunut, minkä palkkasin kepeille. 


Tofun treeni

oli eteenmenoja x toistoa namikulholle ihan matalan hypyn yli. Saija laittoi palkan kuppiin ja lähetin, kun katsoi estettä. Kivasti keskittyi hommiin, vaikka oli toista kertaa hallilla (kerran odotustilassa käynyt). 

Leikkiä myös, taisteli hyvin. 

Saatiin treenien lopuksi lenkkiseuraa ja käveltiin melkein tunnin lenkki! Oli kivaa, kun oli seuraa! :) 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...