Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

13.4.2021

Videoituna riistatreeniä, läksyjä ja Novankin noudot

Maanantaina innokkaana nomeläksyjä tekemään.

Aamulenkillä, nopeat lähihaut: seläntakana n. 5m sisällä taskudami. Molemmilta sujui taakselähetys ja etsiminen. Novalle salaa laitettu. Tofulle vein sen nähden. 

------------

Tofun riistatreenit

Kassia kävi innoissaan nuuskuttelemassa molemmat tollerit. Tofu oli enemmän innoissaan hajuista. :D 

Naakka treeni: Oli sulatuksia takana 2kpl, pikku nirhauma siiven alussa. Ensin leikin tapaista, että heittelin lintua ja Tofu sai jahdata kädestä. Sitten kokeiltiin jättää se maahan ja houkuttelin tuomaan, kokeili muutamia kertoja, mutta nostoa enemmän ei edistynyt ilman sukkaa. 

Naakan pitoa: Tofu halusi tehdä Naakalle käsikosketusta, laittaa leuan sen päälle. :D Tai sitten laittaa vain etuhampaat sulkiin tai siipeen kiinni. Eli max 1cm ote. 

"Korjaussarjana" piti hakea sisältä sukkahousua/ohut sukka ja nakkia. 

Nakki naakka nouto: Nyt onnistui vähän inhotellen nouto nakin voimilla. Luovutus oli vähän hätäinen, tyrkkäsi käteen ja piti siinä suun mielummin kiinni. Aluksi kiirehdin ehkä itsekin liikaa. Sitten pyysin pikaisen luovutuksen jälkeen vielä hetken pitoa ja palkka. Löytyi kantaessa hyvääkin otetta ja nättiä käsittelyä.

Varis nouto nakkiavulla: variksella oli rei'itetty sukka apuna. Kun liikaa yritti poimia höyhenistä lintua niin tuli aivastus! Kantoi osan "pihtiotteella" etuhampailla ja jossakin lipesi ote. Jonkun vähän paremmalla otteella. 

Ei kokeiltu toistojen takia sitten enään nakin kanssa ilman sukkaa lintuja. 

Ja toisaalta nämä oli tähän mennessä Tofun parhaimmat riistanoudot. Maltilla edeten, eikä pakottaen liian vaikeaan treeniin. Lisäksi erona, että luovutus on opetettu valmiiksi ennen kuin tekee näitä tai paljon daminnoutoja, etenkään korkeammassa vireessä. 

Video nakkinoudot:

---------------

Tofun hakuruutu: oli lähinnä 5x 20m alue. Äiti vei Tofun nähden, 2 punaista laina damia. Eka oli puolukan varvuissa. Toinen ruohikossa pikku kukkulan takana. Äiti odotti sivussa Gavan ja Novan kanssa, tosin pikku ojan takana ja mun luo oli lyhyempi reitti.

1. dami: lähti hyvin ja nosti n. 10m matkalta. Sitten lähti nuuskimaan kuusen alle ja sen oksia. Dami unohtui. Toistolla dami siirtyi taas vähän matkaa ja keksi muuta mietittävää. Menin 4m päähän ja odotin että reagoi ja tuo damin. Uusi toisto, että onnistuisi kerrasta nyt joutui selkeästi tekemään töitä ja paikallistamaan varpujen joukosta hajulla damia.  Kehuin paljon. 

Tajusin siinä, että tuuli niin, että haju tulee vasta kun ohittaa damin ja sitten saa paikantaa. Onneksi matkat oli lyhyet. Nyt kun löysi toi hyvin. Selkeästi vieraalla damilla ja äitin, toisen viemänä ei ollut niin varmaa mitä tehdä.

2. dami: tämä oli viety samaa aikaa kuin eka dami, ekaa kertaa. Lähti hyvin etsimään, näytin kädellä. Samaa aikaa lähti sivusta jänis samaan suuntaan, muttei huomannut (ehkä sen hajuja aiemman kuusen alla?). Löysi nopeammin damin ja toi sen. Ei tainnut olla yhtä piilossa kuin varvikossa. Hyvin luovutti. :) 

--------------

Novan treeni wagon wheel ja ohjaukset:

- ja Tofu odotti niin hienosti pitkän treenin (ensin istuen ja sitten maatenkin, palkkailin aina välillä)! 

Ensin oli kierrokset aika tapissa. Vietiin damit 90 asteen kulmissa 2kpl seuraten. Tässä sai puuttua seuraukseen ja ettei damia nokita silloin kun sen tiputtaa tai nostaa käteen. Alussa paikaltaan lähtiessä tuli helposti vinkaisu/äännähdys. Välillä jätin silloin odottamaan, tehtiin namista luopumista tai pyysin koskemaan reiteen ja luopumaan damista kädessä. Namia aina kun keskittyi. Tavoite laskea kierroksia ja vaatia hallintaa. 

Seuraavaksi heittoja. Yksi heitto, tässä vaadin että katsoo muhun. Pidin käden pään toisella puolella, vihje kontaktille ja ettei edistä seurauksessa. Yritti pakosti kuikuilla, varsinkin oli pakko nähdä mihin tippuu. Pyysin heti takaisin sivulle, pää koketusreiteen, pään nosto. Tai peitin kädellä vähän näkyvyyttä edestä. Silloin kun keskittyi paremmin omaan asentoon, eikä katsonut kuin vähän oli rauhallisempi ja luopui paremmin. Istuessa jättää luopumisen siihen että keikkuu korppikotkana damien perään eikä hillitse itseään. Tätä ei voi sallia, kun ei ole silloin hiljaa vaikka pysyykin. Ja vaikka suositellaan, että koira näkee niin vaikka vaatisin katsomaan niin katsoo silti samalla sivusilmällä viimeistään paikan. Tai äkkisellä pään käännöllä. Minäkö joskus mietin, että viitsikö edes vaatia kontaktia ihmiseen jos ei sitten huomaa. Lähinnä siinä näkee, että luopuuko damista tai heitosta, damin katsomisesta sellaista on vaikea lukea. 

Huomasin myös, että mitä mustavalkoisempi olin mikä on sallittua ja mikä ei. Korkean vireen myös huomioon ottaen silloin täytyy olla napakampi kuin matalassa vireessä. Kun taas kiltti ja kuuliainen on asia erikseen. Heti kun teki oikein sai palkkaa ja jos teki väärin niin korjasin heti oikein. Kädellä näyttäen oikean kohdan tai blokaten väärän suunnan. Oli vapaana kokoajan. 

Kertailtiin myös damin heiluttamista sivulla tai pitäen itse sitä seurauksessa koiran edessä/sivuviistossa. 

Kun nämä alkoi sujua ja Nova oli hiljaa. Taisin seurauttaa ja haettiin damit. Sitten uudet heitot. Ja vein myös kolmannen pikkudamin. Eli oli klo 9, 12 ja 15 damit, n. 20-40m päässä. 

1. Novan nouto klo 9: Seuruutin damille, takaisin, istumaan ja sitten 10m päästä taakselähetys ja lähihaku damin lähellä. Lähetyksessä lähti kuin tykinpiipusta. Palautuksessa muistutin kovaan ääneen pitämisestä ja nätistä tuomisesta. Oli lähellä ettei pureskellut. Tuonti eteen sujui ja muistutin pidosta ja istutin ja käskin pitää useamman sekuntin. Että liike loppuisi rauhaan. 

2. Nouto klo 12: Seuraavaksi pääsi hakemaan 90 astetta toiseen suuntaan damin. Seuruutin taas ja lähetin taakse. Lähti hyvin. Palautus ok. Taas pitoa pidempään ennen kuin otin damin. 

3. nouto klo 15: seurausta ja taakselähetyksellä etsimään pikkudami. 

---------------

Video alla olevista treeneistä

Sokkodami markkeerausdamin ohi: Novalle seurausta ja salaa jätin pikkudamin klo 9. Sitten heitin damin klo 12. Ja klo 15. 

1. Nouto yritys: Jätin Novan odottamaan ympyrän keskelle. Ja lähetin sieltä eteen käskyllä. Yritti juosta oikeaan damiin sivussa. Pysäytin istumaan. En luota pilliin niin huusin vain iiiistuu! Pysähtyi damin viereen, aika lyhyt matka. :D Pyysin takaisin "ympyrän" keskelle. 

1.1 nouto: Nyt lähetin taas eteen, taakselähetyksellä. Vähän epäröiden luopui lähidamista ja lähti oikeaan suuntaan. Sitten sai puhtia matkaan ja juoksi sinne n. 30-40m päähän. Lähihakupillitystä kun poltteli. Pikkudami löytyi ja toi. Muistutin taas lähellä pitämisestä ja eteentulossa. Edessä taas pitoa muutama sekuntti. 

----------------

Sokkodamille, markkeeraus heittojen välistä: Sokkodami, taskudami seuruutettuna taas paikalleen klo 9. Sitten nenä kohti sitä. Heitin damit vasemmalle ja oikealle viistoon. Yksi kohti Tofua ja hyvin odotteli tylsistyneenä. Vaadin Novan aina korjaamaan kontaktin ja koskemaan reiteen. Tähän käsky on vielä epävarma "liki" ajatuksena ja välillä tulee sanottua vain "sivu". Toki löytyy myös katso. Mutta kontaktia voi pitää huonommassakin ryhdissä. Ideana että koskee reiteen päällä. Helpossa treenissä osaa kyllä olla tiiviisti pääreidessä. Koska joutuu käskyttämään ylimääräistä niin siitä johtuva ääni ei haittaa. Protestoi kun pitää luopua. Palkka tulee kuitenkin keskittymisestä. 

1. nouto: pysähtys vasemmalle damille. Meinasi poimia jo suuhun. Pyysin takaisin. Ja taisin palkata Tofun välissä, kuten monen muunkin toiston välissä. 

1.1 nouto: nyt meinasi kääntää katsetta oikeaan damiin. Lähti kuitenkin eteen vaikka vähän siksakkia. Sitten sai varmistusta ja juoksi etsimään taskudamin. 

Kotona oli väsynyt poika. Kerrankin sain keksittyä Novalle haasteita, eikä vain lällyhelppoja juttuja. Ja pääsi tekemäänkin. Ja parasta, että damien käsittely oli nyt ihan hyvää ja muuten oli hiljaa, paitsi sivulla yksittäinen ääni kun käskytin tai käännyin. Lopussa ei sitäkään paitsi reisikosketukseen välillä käskiessä. Novalla oli vielä kotonakin aivohiki ja juoksuhiki!

----------

Tofun vapautettua halusi heti "syödä mut" (leikkiä kello ranteella) ja vaihtariksi keksittiin narupallo minkä kanssa juosta. Nakkia sai myös odottamisesta. Videoiden perusteella Tofu sai odottaa pellon reunolla 40min, hihnan kanssa mutta muuten vapaana istuen/maaten. Hupsista! Hieno juniori <3 Toki Tofullakin oli alla riistatreeni ja hakuruutua. Ja pikkuhiljaa on kasvatettu häiriötä odottamiseen. 


Haastetta: 

- Novalla luopuminen, kontakti, seurauksessa edistys. Eteentulon kriteeri. 

- Tofu itsevarmuus vieraan viedessä, itsevarmuus vierailla dameilla

- Tofu riistalla itsevarmuutta ja uskallusta. Sukalla sujui paremmin. 

- pysäytys kauempana molemmille


Treenaa: 

- pysäytykset molemmilla

- Tofu hyvällä herkulla riistan pito ja nouto

- Tofu vieraan viemät damit. Piilossa oleva dami. Hajuvana ja parempi piilotus. Tofulle linja  wagon wheel, 2 heittoa, vikan 1 nouto. 

- Novalle lisää kinkkisiä dami/esinetreenejä. Ja seurausta palkaten. Seurauksessa pyörähdys unohtunut ja takakautta palkkaus. Reiteen kosketus "liki". Eteen luovutus "hiit". Oikeasti tottista ajatellen seuraus ja hiit. Sekä kentällä 50m eteenmeno. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!