Siirry pääsisältöön

Luustokuvaukset, riistatreenit Tofulle, kuvia ja agilitya

Riistatreenejä ja agilitya sekä tavoitteita 

Tofun lonkat B/A, kyynärät 0/0, silmät terveet ja selkä näytti hyvältä. Kävi kuvauksissa maanantaina, dopingaikaa tuli vain 7pvä kyseisellä rauhoitteella. Tofua jännitti silmätippojen laitto ja eläinlääkärin tutkimiset. Täytyisi vierasta ihmistä maskilla ja uusissa paikoissa treenata niin, että voi myös palkata. Nyt lähtisi mielummin lipettiin ja jännittää. Samaa mitä Ruutilla oli huonojen kokemusten jälkeen. Tofun mielestä rokottaminen kesällä kai oli epämiellyttävää, kun kutitti myös. Kaikki kaverit ilman maskeja taas moikkaa iloisesti tai jopa hyppii pusuttelemaan. 

Nomekisoista innostuneena ja saatiin sieltä fasaani ja 2 tavia.

Su ilta: pihassa sukkasuikaleella 2x tavi ja fasaani. Jokainen erikseen. Ensin yritti juosta namille ilman noutoa, sitten kelpuutetin että tuo metrin päähän ja tiputtaa. Lopuksi tuli käteenkin.

Ma 23.8 aamu: fasaani ja tavit Leppävaaran metsikössä, Tofulle uusi paikka. 5cm musta sukka jokaisessa. Ensin kaikkien nostoa ja luovutusta, kävelin poispäin tai peruutin. Iso edistys, edellisiltaan verrattuna, jolloin ei alkuun tuonut ja tokalla vasta. 
Sitten 50m linja taville. Seurausta. Hyvin intoa ja juustot maistui! Jopa luovutuksia käteenkin. :) 



Ti 24.8 eri riistat, harakka, naakka ja haapana sorsa-lintu. Tein kaislikosta innostuneena tiheään pusikkoon niin, että vein ekaan naakan ja harakan. Toi naakan toisella kertaa. Sitten ei tullut muita, joten mentiin yhdessä katsomaan, kun kävelin lähemmäs meni harakan luo. Harakkaa ei ole noutanut aiemmin. Palkkasin ja jätettiin harakka sinne. Pusikon takaa uusi lähetys ja toikohan nyt toisella harakan tai ekalla? 
Toinen pusikko, vielä korkeampi ja koivikkoa, vein naakan n. 10m päähän. Ekalla taas kävi laajasti etsimässä, en nähnyt muta pusikko vähän heilui. Tuli katsomaan ja näytin juusto kättä. Uusi lähetys ja nyt toi. Sanoin käskyksi "etsimään". Toi noin metrin päähän, josta pyysin kahdesti niin osui käteen ja kelpuutin sen. 


Ti 24.8 päivällä tehtiin nurtsilla linja (eteenmeno) n.60m. Ekassa odotti, kun vein damin. Sen jälkeen pari luoksetuloa (dami seläntakana) ja vaati kaksi pillitystä luoksetuloon. Ja oli vaikea tulla eteen istumaan, kun takana dami. Linja oli helppo, mutta luovutuksessa oli 8m päässä toinen koira ja tuli liian lujaa, että dami tipahti. Ja kun olin palkannut ehti karata kaverin luo tai nuuskaisemaan. 

Tofulle tauko, odotti tosi nätisti maaten puussa kiinni! Hihna löysällä ja hiljaa. Kävin palkkailemassa aina välillä. Vein damin samaan paikkaan, Tofu ei nähnyt sen odotuspaikkaan kuin että lähden damin kanssa. Kaksi värinen valko- sininen dami. Muistikuvalle lähetys linjalle onnistui helposti ja pinkoi damille! Luovutuksessa sähläsi ja tippui kahdesti. Nyt otin vähän lisää etäisyyttä kaverin koiraan. Kertailtiin n. 8-15m matkalta luovutusta se ok. 


Tokoa hypyn verran. Ja seurauskuvissa aika tokoseurausta. 



Swiiti ja Tofu

Ti 24.8 illalla Gava ja Nova kävi agilitytreeneissä, Josefina ohjasi. Gavalle hienot kontaktit palkaten. Nova teki vähän rataa, leijeröinnit vaikeita (kuten aina), hyppykuvion teki ihan kivasti. Puomia ei meinannut edes nähdä. Jos aikaa olisi ja motivaatiota hinkata niin pitäisi melkein tehdä Novalle erottelua ja opettaa ratakohtia niin, että vaikka kävelee tai seisoo paikallaan. Ja vahvistaa suullisia käskyjä. Koko kesän Novan kynnet on ollut aika kuluneet, että siitäkin syystä ei voi tehdä treenejä kovin usein ja saa miettiä palkkausta. Nova, kun menee aina täysiä ja vireellä ellei tee jotain yksittäistä. 

Oma nilkka alkaa olla parempana, mutta vielä tuntui vähän reippaassa kävelyssä kipua. Muutama juoksuaskel tullut lyhyesti otettua, mutta valsseihin ja paikoitellen epätasaiselle hiekkakentälle ei vielä viitsinyt (missä välillä tervekin nilkka ärsyyntynyt). 

Novan tavoitteissa lähinnä olisi nyt ensin mejä, näyttelyt ja 
haussa haluisin startata, mutta se ei ole vielä ihan valmis (loppuosa maalimiehellä ja haukkunut n. 40), ilmaisu, tottis: ampuminen, ettei nouse makuulta ja että seuraus ei väljene), se että pysyy kun kapula lentää, eteenmeno, A-esteen yli kutsuminen ja metrin hyppy. Pari kertaa vuodessa kimppatreenejä ei tosin niin auta . :D Toki voisihan sitä käydä kokeilemassa ja tulisi ainakin treenattua, ehkä ensi vuonna. :D Kesällä niin kiireistä, että hakua tulee eniten agin "talvikaudella" tehtyä. Tai no heinäkuussa lomailiin, vesinoutoja ja mökkitreeniä vain mutta ei muuta. 
Rallysta puuttuu alosta 1 hyväksytty koulutustunnuksesta. 


Koirat kävi kraniossa to 19.8. Kaikki oli ok, Gavaa hoidettiin tunti, oikea takareisi, kallossa jotain. Novalla yksi varvas vinossa. Tofulla vähän ristikkäistä vinoutta. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...