Siirry pääsisältöön

Palveluskoirien hakukoe, tottis ja esine vinkkejä

Palveluskoirien hakukokeeseen pänttäsin sääntöjä ja kyselin vinkkejä. (Eka kerta itselle, yli 10v sitten vain 1 jälkikoe minkä tottiksesta ja esineistä ei ollut paljon muistikuvaa. ) 

HAKU:
- ilmoittautumiseen ja ekaan lähetykseen saa mennä hihnassa. Koiralla panta tai valjaat, (rullakoiralla rulla) ja pk-liivit. Pk-liivit pakolliset jos lähtisi pois metsässä, joten varaliivit mukaan taskuun.
- ilmottautumisessa koira istuu sivulla: oma nimi, koiran virallinen nimi ja rulla/haukku ilmaisu. Korona-aikaan ei kätellä. 
- etukulmat ensin ja katsoo, että uppoaa ne suoraan niin että saa hajun kulmastakin. 1lk monesti etukulmassa. 
- keskilinjalla ei saa palata taaksepäin ja katsoa mistä kohdin koira tulee pistolta metsästä ettei lähetä tutkitulle alueelle.
- 1lk keskilinjan pituus 100m ja merkitty. 
- ilmaisun hyväksyminen kuitataan tuomarille tai nostaa käden. Saa mennä suorinta reittiä (treeneissä kierretään). Tuomarin vauhtia piilolle. Tuomari sanoo, jos pitää haukkuvan kanssa pysähtyä haukun katketessa. 
- ekassa lähetyksessä sai pitää kiinni pannasta/valjaista, muutoin ei saa koskea koiraan
- piilolla, kun tuomari näkee. Omatoimisesti otetaan hallintaan. Korona-aikaan 2m päässä. Kutsutaan sivulle istumaan tai maahan. Katsoo, että mm mahtuu nousta ylös. Lisäkäsky ei haittaa, koira on ainakin motivoitunut. 
- koira hallinnassa keskilinjalle piilolta. Vaihtelee, että kulkeeko tuomari edessä tai takana + maalimies. 
- talkoohommissa alkupäässä ollut maalimies näkee seurata pidempään koetta, kun tulevat aina keskilinjalle tuo 7kkmarin perään. 
- alokkaassa pitää löytyä kaikki 3 maalimiestä 
- aikaa 1lkssa on 8min, aika pysäytetään ilmaisun ajaksi. Tuomari sanoo, kun aika käynnistyy keskilinjalla niin saa jatkaa. 
- tuomarin luvalla lopussa saa palkata lelulla, joko piilolla tai keskilinjalla. 


ESINEET:
- ekassa lähetyksessä saa koskea koiraan. Kun haku aiemmin ei tarvitse ilmoittautua. 
- kun koira on poimimassa esinettä saa kehua (ei kuitenkaan sen jälkeen!) 
- luovutustapa vapaa
- etsintäaikaa 5min
- alokkaassa pitäisi löytää 2 esinettä
- tuomarin luvalla lopussa saa palkata lelulla, joko piilolla tai keskilinjalla.

TOTTIS:
- ilmoittautuminen parin kanssa (pienempi numero aloittaa liikkeillä, ainakin tuossa kokeessa) 
- ketjukaulain oltava isolenkkistä, ei käy muut tai saa olla lukkoa. Tuomarilta voi kysyä onko ok. 
- kaikki suoritetaan tuomarin luvalla käsimerkki tai nyökkäys/suullinen
- seurauksessa & paikkamakuussa ammutaan, 2 laukausta n. 5s välein. 
- ei saa viritellä 
- ei saa sanoa jättökäskyjä (myöskin ennen noutoja "odota" oli väärin) 
- seurauksesta kaavion jälkeen jatketaan suoraan henkilöryhmään, jossa pysähdytään kerran ja kierretään kahdeksikko ihmisten ympäri ja siitä palataan aloituspaikkaan. 
- jos heittää kapulan vinoon, koiran pitäisi odottaa ilman jättökäskyä
- paikkamakuu päättyy, kun koira on suorittanut esteet. Tuomari sanoo, palata koiran luokse ja tuomarin merkistä koira istumaan. Seuruutetaan koira sitten piilon taakse istumaan/maahan ja toinen koira tekee eteenmenon. 
- paikkiksessa sai pisteitä jos koira pysyi alokkaassa 3 liikkeeseen asti, vähennettävää seisominen, istuminen. Yli 3m liikkuminen virhe. 
- alon paikallamakuussa 30 askelta, selkä koiraan päin
- hypyllä, jos koira hyppää toiseen suuntaan pystyy saada 10p. (molempiin suuntiin hyppynouto 15p)
- koko suorituksen aikana ei saa koskea koiraan, koiraa saa kiittää suullisesti, mutta sen täytyy olla siirtymissäkin sivulla. 
- noutokapulatelineelle voi seuruuttaa tai jättää koiran parin metrin päähän odottamaan ja hakea kapulan. 
- esteille kannattaa kiertää isompi lenkki ja ehtiä kävellä kohti ennen liikkeen aloituskohtaa. 
- tuomarilta saa kysyä jos ei muista, mikä liike oli seuraavaksi. 

sääntöjen mukainen ketju

Säännöt löytyy Virkku.net sivuilta,samassa ohjeessa bh-koe, tottis, esineet ja maastolajit. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...