Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

5.11.2021

Ekat palveluskoirien hakukokeet

La 30.10.2021 Novan ja munkin ensimmäiset hakukokeet. Saatiin ma tieto peruutuspaikasta.

Ilmo viim. klo 9. Haku klo 9:30-11:45, esineet n. Klo 12-12:40. Tottis n klo 13:30-15. Pitkin päivää sai jännittää (ja viikolla aiemmin). Haku oli jännin. 
 1 voittajan ja 4 alokkaan koiraa, peruutuksia oli ollut paljon ja koiria oli 5/6.
Arvottiin vikanumero 5.

Koekutsussa luki, että aloitetaan maastoilla ja esineet tehdään myös siellä. Sitten siirrytään tottiskentälle.

Jaloittelin Novaa aiemmin ja ennen vuoroa työntekijä tuli hakemaan valmistautumaan ja odottamaan lähemmäs, että aiempi koira tulee pois maastosta. Valjaat ja pk-liivit päälle ja menoksi. 

Ilmossa tuntui, että oon hengästynyt jännityksestä. Nova tuli hallitusti siihen ja odotti sivulla. 
Ei tuullut kovin paljoa eikä näyttänyt saavan selkeästi hajua kummaltakaan puolelta. 

Haku
Aloitin laittamalla vasemmalle, koska sinne oli kivempi lähetyspaikka. Muistin neuvon, että katsoo, että menee kunnolla molemmat etukulmat. 
Ekasta lähetyksestä löytyikin maalimies ja nostin käden ylös merkiksi. Kysyin vielä saanko kävellä "suorinta reittiä" piilolle. Kun treeneissä usein kierretään tai mennään kolmiomallisesti, mutta etukulmassa pakko noin. 
Nova haukkui tässä hyvin, käveltiin reipasta vauhtia piilolle. Maalimies makasi kuusen vieressä. Koiran sai ottaa hallintaan, kun tuomari on näkemässä. Sitten tuomari pyysi maalimiestä nousemaan. Käveltiin sitten hallitusti koira vapaana keskilinjalle. 
Keskilinjalla jatkoin etukulmasta. Muistin, että jos etenee niin ei saa palata, joten sen takia en ekan lähetyksen jälkeen liikkunut eteenpäin. Nova juoksi ekan vinoon, jälkikäteen arvasi ettei siellä haissut mikään. Korjasin vielä niin, että meni läheltä etukulman merkkejä ja etenin n 5m. Lähetin aika läheltä, mistä Nova tuli pois, liiankin läheltä jälkikäteen ajatellen. Nova vähän kyseli, mutta lähti sittten. Odotin hiljaa ja kun näin Novan lähempänä keskilinjaa kutsuin. 

Sitten toisella puolelle, joka oli myös suht lähellä kohtaa mistä tuli viimeksi pois. 
Mutta taisi tällä pistolla löytää lähimpänä radan keskikohtaa olevan umpparin. 
eli 2 maalimiestä alkoi haukkua. Tässä haukku pätki ja Nova näki mut varmaan 30m pätkän, joka on vaikeampata. Haukkui hyvin kunnes näki mut. Sitten muutaman yksittäisen, jossa välissä pysähdyin ja sain kävellä vikan 10m ilman haukkua. Tuomari sanoi siis pysähdy ja saa mennä tms. Oli ollut rajalta, että kelpuutetaanko. Mm oli terassilaatikossa, jossa oli muutama ilma reikä. 

Lähetin Novan toiselle puolelle ja kysyin tuomarilta oliko yksi vaakasuuntainen nauha 100m. Vastasi, että siinä on selkeä numero ja on vielä edempänä. Olin miettinyt lähetyspaikkoja tuon kohdan mukaan. Sen jälkeen etenin reilummin. Varmaan kolmannella lähetyksellä, ekan mm puolelle alueen takalaidalla oli 3 maalimies, makasi kuusen vieressä. Nova haukkui hyvin jalkoja, mutta tuolta oli myös hyvä näkyvyys ja keskeytti haukun välillä. Jatkoi kuitenkin, kun pysähdyin. Kun pyysin hallintaan niin haukkui vielä lisää. 
Vikan maalimiehen jälkeen kysyin saanko palkata koiran, sain luvan kun en tiputa lelua maahan. (vaikka oltiin vika) Otin myös Novan kiinni. Tuomari sanoi, että kävelen radan alkuun ja odotan siellä arvostelua. 

Hyväksyttyyn hakuosuuteen vaadittiin kaikki 3 maalimiestä. Aikaa oli 8min ja se pysäytettiin aina, kun koira oltiin ilmaisua katsomassa. Kuulemma keskivälillä aika oli ollut jo 6min, joten rajalta että ehdittiin löytää vika mm. Onneksi kukaan ei sanonut sitä aiemmin. :D Kuulin ennen kisoja, että ei etene liian nopeasti tai sitten liian hitaastikaan, mutta näinpä sitä oppii. Tuuli myös tosi vähän, joten ei osannut arvioida miten kaukaa voisi saada hajua. 

Saatiin tosiaan peruutuspaikka ja näin ei oltu ehditty tehdä kisamaista treeniäkään tai harjoitella hallintaan ottamista. Mutta siinä ei toinen käsky haitannut. Ja koiraa sai kehua. Saatiin vähän anteeksi kokemattomuutta. Nova myös kyseli ainakin alkupään lähetyksissä, kun tiesi että oli läpikäynyt jo aluetta.. Vielä lähetyksissä on treenattavaa, että jäisi 10m päässä oleva kysely pois. Onneksi ennen treenejä oli 3-4 treenin kuuri helppoja ja motivoituja. Vaikka juuri ennen koetta tehtiin pari tyhjää. Niitä tosiaan tuli kokeessa 7kpl? Ekaa kertaa niin paljon. En luottanut, että vähemmällä määrällä saisi hajua.. 

Pisteitä 147p (3mm löytämisestä 90p)

Esineruutu:
Esineet meni nopeammin, kun maksimi aika on 5min ja moni oli nopeammin valmis. Tein lämppäesineen ennen ruutua. 
Tässä ei tarvinnut erikseen ilmoittautua. 

Aloitin keskeltä alueen reunaa, mistä sai lähettää. Ekalla lähetyksessä esine löytyi n. 40-50m päässä. Sanoin hyvä takaisin tullessa. Toiseen lähetin viistoon, Nova lähti vielä enemmän etukulmaan ja löysi sieltä toisen esineen. Sanoin tuo keskivälillä, kun näin että meinasi kaarrattaa etsimään lisää. Luovutukset toi nätisti käteen ja tokan lähetyksen tein sivulta (koiraan koskematta). Näihin meni aikaa 1min 20sek. Ei olisi saanut sanoa mitään paluumatkalla, vain nostossa. Luulen toki, että jälkimmäisessä olisin tarvinnut tuonti kehotuksen. Esineet oli esim sukka ja hanskarulla. Työskentely oli ehkä liian siksakkia, sellaista mitä Nova tekee "vapaassa haussa", mutta esineitä löytyi. 

Pisteitä 24p. 

Siirryttiin sitten SPL Röykän tottiskentälle. 
Siellä alkuinfossa jaettiin parit (oltiin jälk. kolmen pari), varmistettiin ketjun soveltuvuus (isolenkkinen) ja koronan takia sai ottaa oman kapulan. 

Tottis
Nova tuli keskimmäisenä yksilöliikkeisiin ja siitä paikkikseen. 
Kaikkeen odotettiin tuomarin lupa lähteä suorittamaan, palata koiran luo jne paitsi itse piti laskea edessä istumisesta n. 3sek. 

Seuraus: kaavio ja siitä suoraan henkilöryhmään, jossa pysähdyin eka sinne mennessä ja sitten tein laajan kahdeksikon kauempana toisistaan olevien ihmisten ympäriltä. 
Siitä alkupisteeseen, koiraa ei saanut vapauttaa missään väleissä, vain kehua. 
Novalla suoran päädyssä vähän herpaantui kontakti hetkeksi (katseli varmaan onko eteenmenon palloa) ja jossain kohdin vähän poikittamista. Vanha ongelma. Piti kuitenkin paikkansa. 
Arvosanaa en muista..

Liikkeestä istuminen: tässä otin pienen rytmityksen avuksi, että erottelee oikein. Tästä ihan hyvä arvosana vaikka miinusta tuo apu. (parempi kuitenkin kuin kokonaan väärä asento) Hyvä? 

Liik maahanmeno ja luoksetulo: maahan meni ja pysyikin siellä. Luoksetulo lujaa ja hienosti eteen! Ilman lisäapua. Siitä sivulle käsky. Tämä oli paras arvosanaltaan, erittäin hyvä? 

Tasamaannoutoon piti kävellä luoksetulon paikasta koiran seuraten. Haettiin telineestä kapula. 

Nouto: koitin heittää kapulan työhanskoilla ja se jäi niihin kiinni ja lensi ylöspäin. Melkein tuomarin päälle. :0 Otin hanskan pois ja nyt sain heitettyä. Nova taisi nytkähtää eteenpäin. Luvalla hakemaan, mutta palautti suoraan sivulle. 
Puutteellinen? 

Hyppynouto: kiersi hypyn (sanoni ennen heittoa odota, mitä ei olisi saanut). Nouti kapulan ja näytin pienen merkin eteen niin jäi siihen vinosti. 3sek pito kapulan kanssa ja kapulan jälkeen rajalta. Ilman virittelyä ei siis hypännyt vaikka sanoin hyppy.. 
Puutteellinen? 

Vietiin kapula takaisin telineeseen niin, että seuruutin Novan niin, että käännyin oikea kylki kohti telinettä. 

A kiipeäminen: tässä sanoin taas odota ennen liikettä. Nova meinasi silti lähteä mukaan ja sanoin odota. Kiipesi hienosti aan! Tuli eteenistumaan, muttei kestänyt pientä viivettä ja nousi jo ylös. Korjasin eteen ja siitä sivulle? 
Arvosana? 

Eteenmeno: toinen koira otettiin pois makuusta ensin. 
Seurauksessa Nova nytkähti eteenpäin, mutta kuunteli. n. 10 askeleen jälkeen sanoin eteen ja nosti käden etuviistoon. Lähti ihan suoraan pinkomaan. Toisella maahankäskyllä meni maahan, mutta häntä heilui villisti ja oli aika lentoon lähdössä. Ehti myös varmaan 50m päähän. :D Ehti istua n. 10m päässä ja menin sivulle. 

Paikallamakuu: Nova oli noussut seisomaan aika alussa, heti kun kävelin pois? Katselin sivusilmällä, mutten nähnyt siinä kulmassa missä asennossa on. Pysyi paikallaan tai käveli muutaman askeleen max 3m sisällä. Kuiskaten pyysin maahan ennen noutoja, että olisi varmemmin. Noudot oli onneksi kaukana ja pysyi ne nätisti. Muutama säälipiste tästä. Tuota ongelmaa poiskävellessä näkyi jo aiemmin. Täytyy saada unohtamaan se tapa.. 

Tottis oli tiedossa, että on paljon treenattavaa vaikka hulluna tehtiinkin ja tasoon nähden petrattiin. Harmillisesti jäi kuitenkin 5p päähän eli siihen, että olisi hypännyt tai pysynyt paikkiksen. Mutta nyt tietää miten koe menee ja mitä pitää osata paremmin. Nova oli melkein aavistuksen matalassakin vireessä, vaikka treeneissä on maastossa ylivireinen ja tutulla tottispaikalla. Ei siis äännellyt yhtään tottiksessa tms. Mutta jaksoi silti hyvin kaiken ja teki iloisesti. :) Noutojen jälkeen oli kyllä vaikea laskea virettä paikkikseen + se ampuminen niin siinä on työnsarkaa. 

Tyytyväinen kuitenkin meidän ensikertaan ja että tasolta oltiin niin lähellä koularia. Vaikka on tuossa vielä petraamista, mutta opettavainen oli kokemuskin. Kisaajat oli kannustavia ja työntekijätkin ystävällisiä. Novalla on nyt haku-uraa takana 4 vuotiaasta eli 2v (nyt 6v). 

Tavoite onkin kokoajan lajissa ollut koularin verran, josta ei oltu hirveän kaukana. :) Kiva, että nyt kolmas kerta todensanoo ja voin sanoa, että olen kisannut edes kerran hakukokeissa. Kun treenannut kuitenkin Ruutin, Gavan, Novan ja Tofun kanssa hakua. Ruutilla karsiutui paukkuarkuuteen, Gava alkoi reagoida myös ääniin ja pelätä laukauksia 6v:nä. 

Tulos varsinaisesti ei harmita, koska Rasmuskin kisasi kerran pk-jäljellä ja itse kokeessa käynti oli jo tavoitteen täyttyminen ja kun tiesi että jäi silloin vain vikasta kepistä kiinni. Mutta kun tietää, että pk-lajeissa kisaaminen ei ole ihan yhtä pikkujuttu kuin esim rally, toko tai agility ja vaatii jo koiralta ominaisuuksia ja monipuolisuutta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!