Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

11.11.2021

Hammaskivenpoistossa ja pentueen kuvia

Nova ja Tofu ottivat aamukännit ja menivät hammaskivenpoistoon Espoon Keskukseen Talliklinikalle, kahden hammaspoistot hieman alle 400e. Tofulla painoa 19,5kg ja Novalla 21,7kg. Molemmat meni innoissaan tallin/vajan tyyliselle eläinlääkärille, missä työntekijöillä oli normaalit vaatteet, mattoja ja puulattiaa. Ihanassa miljöössä! Peurojakin oli pihoilla aamulla.  

Tofua mietitytti vähän stetoskoopilla kuuntelu (maassa kuitenkin), urheilijan matala syke molemmilla. Tofu kiljui ihan rauhoituspiikkiä. Nova vähän vilkaisi ja murahti kerran matalasti. Tofu oli ekana jaloillaan äkkiä kotiin lähdössä, kun Nova oli vielä tokkurainen. Nova oli kyllä haukahtanut, kun meidän auto tuli pihaan. 

Tofulla 1,5v oli kevyt kerros hammaskiveä ja niihin oli pinttynyt likainen väri, nyt on taas valkoiset. Ja henkikin haisi vähän. Novalla 6v oli myös hammaskiveä ja nyt ikäänsä nähden taas hyvässä kunnossa hampit. Molemmilla löytyi yläpostihampaista pieni lohkeama, mitä seuraillaan. Ei ole vakuutukseen kuuluvaa, mutta papereiden lähettämisestä ei ole kuitenkaan haittaa. Etenkin jos halkeamasta joskus aiheutuu haittaa. 

Novalle suositeltiin myös kulmahampaisiin Hexagel desinfioivaa ainetta korkeampiin ientaskuihin 1krt viikossa. Novalle n. 1v välein hammaskiven poisto. Tofulle ehkä 5v iässä jos kotikonstit tepsivät. Ultraääni + mekaaninen puhdistus kuitenkin kuluttaa hampaan pintaa, nyt 1vk ajan pehmeämpää ruokaa ja ei luita. Sitten saa taas normaalisti syödä ja luutkin suositeltavia. 

Hampaiden pesua kerran päivässä. Sideharso+ sormella voi pestä jos on helpompi, kun kuitenkin toisella kädellä avaa suuta. 

Tofu on totutettu hammasharjaan pennusta lähtien ja sen mielestä on ihan kivaa puuhaa, koska hammastahna on hyvää. Mutta takahampaihin on ollut vaikea harjalla päästä tai nähdä, mitä harjaa. 


Terveyteen liittyvää, myös että haettiin porukalle 2.11 nenäpunkki lääkkeet, kun ensin Nova alkoi aivastella ja reverze sneesingiä. Sitten seurasi Tofu ja vikana Gava. 1 tabletti viikonvälein 3krt. Pidettiin sitten treenitaukoa ja tehty vain lenkkitreeniä. 

Otin iltaruuan mukaan lenkille ja Tofu sai tarjota nätisti kävelyä = seurausta, kiinnitin huomiota etten palkkaa liian eteen tai etuviistoon, kun meinasi välillä olla vino. Tai sitten takakautta. Novalle oon myös koittanut opettaa itseäni palkkaamaan takakautta, ettei vahvistaisi edistämistä ja poikitusta. (itsellä opettelua). Nyt oli lenkillä joustoremmi vyötäröllä niin sai kädet vapaaksi. 
Saa koiran kävelemään vetämättä ja treenattua samalla. Pentuna ahkerammin vahvistin hyvää sijaintia lenkillä kävellessä. Toki koittanut pitää kriteeriä, ettei yhtäkkiä tempoilemalla pääse tolpan juurelle. On myös muistuteltu pitkästä aikaa valjaita, ihan kivasti niilläkin ulkoilu sujunut. 

Tofun kanssa koirien ohitukset sujuu vaihtelevasti. "itkeskelee" usein koirille, jos toinen räyhää niin sitten voi lähteä mukaan. Namilla ajoissa palkaten sujuu hyvin. Haluaisi moikata kaikkia, vaikka on vain yksi lähistön shelttinarttu, mikä on kaveri jota moikataan (paitsi ei nyt nenäpunkki aikaan). 
Nova on yleensä väliinpitämätön ja ohittaa nätisti. Paitsi ihanat tytöt tai lyttykuonoiset röhkijät kokee uhkaavana. Gava tuijottelee ja kyttää osaa, yleensä mennään rennosti ohi. Sillä on lähinnä epävarmuutta, kun muutamasti jotkut on karanneet iholle eikä Gava tykkää sellaisesta jos on hihnassa. Vapaana saa hakea oman tilan ja tutustua rauhassa. Gava tykkää myös enemmän paimenista, jotka pitää kohteliasta etäisyyttä. 

Karvanlähtöä riittää, nyt on ehtinytkin melkein päivittäin harjata kasan karvaa. Vielä kun jaksaisi ryhtyä pesuprojektiin. 


Islan ja Novan Siipiveikon Saaressa pentue 6,5vk, kuvia 
Pennut muuttivat uusiin koteihin viime viikonloppuna, 2 jäi sijoitukseen, 4 Tampereen seudulle ja pari muualle. Käytiin katsomassa viime viikolla, reippaita ja aika tasaisia pentuja. Yksi reagoi vähän herkemmin, mutta pohdittuaan tokeni ja meni reippaasti. Pari vauhtiveikkoa oli kuin Nova ja niin söpö valkovoittoinen ainut uros. Keli ei suosinut oli tihkusadetta ja alkoi jo hämärtymään.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!