Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

22.11.2021

Haku ja nome/wt Katin koirakoululla Tofun sisarusten kanssa

La 20.11 Haku Teknopolis 

Novalle palauttelytreeni ja Tofullekin nopeat 2 pistoa. 

Palkat tänään piilossa Minna ja "kelpie" Veera piilossa, nami + lelu. Novalle 6. pistolta haamu. 

5. pisto: Sitten 5. haamu ja lähetys, ei mennyt märän suo alueen poikki. Nyt otettiin ääni ja tällä kertaa irtosi. Asteita oli joku +2. Matkaa n. 80-100m. Haukkuja n.5kpl, menin vähän vastaan ja kun mm passivoitui, kutsuin Novan ettei tarvinnut kävellä suosta.

6. pisto: tämä sujui hyvin, haukkuja n.10. Menin piilolle. 

Haukkuja n. 20m matkalta, molemmille puolille yhdet. Palkka, kun olin kiertämässä koiraa. Haukkui hyvin vaikka näki mut kokoajan, jälkimmäisessä pieni katkos, missä en ehtinyt edes pysähtyä. Oli niin innoissaan tutuista maalimiehistä ja n. 20 päivän tauosta. 


Tofulle haussa

1. pisto: tähän ääni, mitä ei itse kuullut. Tuuli kuitenkin sieltä päin. Matkaa ehkä 70m? Löysi äkkiä. 

2. pisto ilman apuja, tässä mutkitteli vähän maaston muotojen mukaan ja sinnikkäästi etsi maalimiehen, joka varmaan 40-50m. Suorapalkat namilla. Keskilinjalla nappasi meidän punaisen patukkatyynyn ja juoksi sen kanssa ympyrää. En ollutkaan kokeillut tuota lelua Tofulle.. 


Su 21.11 nome/wt Katin koirakoulu Rusko

Teemana lähihaku ja markkeeraukset

Tofun sisarusten kanssa treenit Turun suunnilla. Mukana Anninan Woitto ja Ninnin Miina. Katin treeneissä on nyt käyty Tofun ollessa 8kk, toukokuussa reilu 1v:nä ja nyt reilu 1,5v.

Lähihaku tehtävällä aloitettiin, Tofu oli aina kolmantena niin ehti vakoilla sisaruksia jos tajusi, ei varmaan... :D Treeneissä sillä ei tuntunut olevan hajua lähihaku pillityksestä, pikkudami oli toki laitettu näkemättä 2m alueen sisälle seläntaakse heinään piiloon. Tarkoitus on, että toimii oikein pillityksen kuultua, joten kun ei ekasta tajunnut niin helpotettiin. Otettiin alkuun suullinen lupa, sitten pilli+ äkkiä suullinen. Kodin lähellä hyvä myös tehdä muistikuva tuttuun pusikkoon, missä on lähihakua ollut aiemminkin. Viime koulutuksen jälkeen oon palkannut vain pilli-istumisia.. Tehtiin sitten aluksi niin, että minä tai kouluttaja innosti ja kysyi "missä" ja kannusti Tofua etsimään. Ehti jollakin toistolla nostaa jalkaa eli ehti kyllästyä. 

Linja: tämä oli tutumpi, lähetettiin linjalla lähihaku paikkaan. Eteen, ja sitten pusikon luona lähihaku pillitystä. 

Linja häiriöllä: sitten 90 asteen kulmassa katsottiin damin tiputus. Sitten käännyttiin kohti linjaa. Lähetys, lähti rauhallisesti, mutta löysiköhän damia? Motivoitiin, kouluttaja kävi heittämässä damin linjan paikkaan. Sitten sama uusiksi, häiriödami ja linjalle. Nyt sujui. 

Markkeeraus: Sitten markkeerausheitot 1 kerrallaan, ekoissa ehti katsoa muhun ennen kuin vapautin. Odotin liian pitkään. Pitää katsoa damia ja sivusilmällä koiraa. Yhdessä vaiheessa unohdin myös käsimerkin ja Tofu meni epävarmaksi "nouda" kehotuksesta. Keväällä kun tuntui, että vähän kuumui näistä niin nyt meni tosi rauhallisesti ja lunkisti. Saisi olla enemmänkin motivaatiota ja itsevarmuutta. 

Lähihaku suunnat: opeteltiin tätä niin, että kouluttaja tiputti heinikkoon n. 1-2m päähän oikealle damin. Jäin 2m päähän, osoitin damia ja pillitin lähihaun. Onnistui. Sitten menin ehkä 4m päähän, nyt piti kävellä vähän vastaan ja ei meinannut löytää aluksi damia piilosta. Sisaruksilla dami oli ehkä 4-5m päässä. 

Markkeeraus kahteen tasoon: ensin porttien välistä nouto, koiran nähden tiputettiin iso dami. Käännyttiin ja tilalle laitettiin pieni dami heinän alle. n. 10m matkalta sujui. Sitten tuli heitto linjan päähän, Tofu ei ekalla löytänyt ja sitten otti vähän painetta, kun kouluttaja meinasi lähestyä. Joten otettiin lyhyempi matka ettei tarvitse ohittaa kouluttajaa. 

Lähihaku jono: isolla damilla n. 5mx 0,5m alueen hajustus, sitten sinne n. 4-5 damia ruohon alle piiloon sisaruksille. Tofulle tehtiin heitot ruohon päälle. 2 noutoa ja jätettiin siihen. Olin n. 2m päässä ja käytinköhän tuo+ lähihaku pillitys. Ja näissä siis näytettiin kädellä suuntaa ja astuin siihen suuntaankin.

Luoksetulo + markkeeraus: luoksetulo ja käännös, josta suoraan markkeeraus heitto. Koirat jäi usein seisaalleen, kun ei ehtinyt istua. Lähetin nopeasti, ettei Tofu ehdi katsoa. Eka sujui hyvin. Tokassa olin vähän nopeampi markkeerauksen katsomisessa, mutta Tofun piti etsiä hetki. Nämä sujui kuitenkin kivasti. :)

Woitto teki treenin, missä jätettiin dami linjan päähän. Sitten seuruutettiin lähihaku puskan viereen n. 20m päähän. Ohjaaja meni n. 10m päähän ja lähihaku pillitystä. Etsi 1m päähästä heinästä damin. Sitten kokeili "muistatko" käskyä, millä olisi hakenut kaukana olevan damin. Ei muistanut. Mutta linjalla eteen, sujui hajualueen ylitys ja n. 40m päästä nouto. Lähihaku ja linjan damit reilulla etäisyydellä. 2h vuorolla ehti tosi paljon kaikkea ja ei ihme, että lopussa oli väsynyttä poikaa! Kouluttajan mies ja kultainen noutaja tuli yhdessä välissä passiin ja Tofu haistoi heti, että nyt on joku vieras joukossa. 
Täydellinen keli 0 asteessa ja vähän lumihiutaleitakin maassa. 

Alussa Tofulta meinasi päästä muutaman kerran pientä vinkumista, tylsistymistä. Muuten oli hiljaa. Parissa välissä sai pallon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!