Siirry pääsisältöön

Aksaa & videoita sekä kuvia, 3v!

Hajamielinen emäntä unohti mainita, että meidän pikkupiru täytti eilen 3v! Ja niin on kyllä tuon koiran myötä muuttunut käsitys, että ei lähestään 4v:nä oteta uutta koiraa. (Rasmus tosin oli silloin saavuttanut monet tavoitteensa) Koulittavaa on vielä paljon tuon karvakasan alla. Ruuti on vuodessa muuttunut paljon, niin hyvään kuin huonoonkin suuntaan. Ehkä se ei ole niin hyvä, että kun koira paranee harrastuspuolella, huononee arkikäyttäytyminen. :/ Mutta ongelmista oppii aina ja ne on tehty voitettaviksi, pala palalta. Ruutin strategia taitaa agissa olla 1v -> 1lk, 2v-> 2lk.. Toivottavasti saan nauttia vielä pitkään näistä vuosista. Onnea Ruuti, Ruru, Lulu, Luuti - Tuuti, Juju, Ruu ruu, Rude..!

3v junnu

AGILITY

Treenattiin alku treeneissä itsenäisesti keppejä, puomia, keinua ja hypyillä välistä vetoa. Tein eri keppikulmia, vaikein oli avokulma.

Puomille sain täsmennys neuvoja kun Mia tuli. Käski pistämään Ruutin vireen niin ylös kuin saa kuumennettiin siis lelulla avustaja (vinkutti ja liikutti lelua) ja sitten kun Ruu juoksi puomille lelu tiputettiin tai heitettiin. Tuli pari virhettä ettei pysähtynyt ja alkuun meni ilman kuumentamista ravilla alastulon kytäten ja loppuun meni hidasta laukkaa. Mutta mitä korkeamman vireen saa sitä nopeemmin menee. Ja kun heittää lelun aiemmin että se on paikallaan niin ei pitäisi niin paljoa kytätä. Idea on myös, että silloin kisavire on samanlainen. Ja ei saa pelätä virheitä! Virheistä oppii aina ja treeneissä pitää treenata vaikeita "olosuhteita". Huomasi myös Ruutin 2on 2offist että oltiin treenattu kotona. Meni varmemmin loppuun tasajalkaa maahan. Käytin naksutinta, mutta radallahan ei saa käyttää siitä, mutta suulliset avut on mukana. Pitää keksiä siis naksu sana ja vapautussana. Olen luistanut naksusanan agissa vapautussanaksi, tai voisinhan pihassa opettaa Yes (naksusana), tule (koira mukaan). Tai sitten sanon vaan esim. taitava, hieno, hyvä ja Yes vapautus. Pitää opetella siis naksusta pois.

A:n juoksukontakti (näitä oli 5kpl ja kaikki koski samalla tapaa). Mia neuvoi, että nyt pitää saada vain sama rytmi olemaan A:lla ja oltava siitä tarkkana. Sekä olla edellä, jäljessä ja ottaa sivuetäisyyttä. Kun sivuetäisyys sujuu alkaa kääntämään valssilla kun on just juossut A:n alas.


Tehtiin sitten kentälle rata, sitä tehtiin kahteen otteeseen, hyppäri.  
1. kertaa Ruuti tuntui taas irtoavan joka paikkaan. Koska rata oli niin ahdas, olisi pitänyt ottaa sitä paremmin haltuun.
- Alussa oli lukinnut A:n ja meni sinnepäin, olisi pitänyt kertoa ennen hyppyä käännöksestä, tai ettei koira suorassa linjassa sitä kohden.
- ennen pussia hidastus käsky, venyi pitkäksi ja meinasi mennä keinulle
- takaakiertoon viennissä ja sitä edeltävällä hypyllä hidastus ja rauha kun hyppää kohden.
- hyppy ennen rengasta meni pitkäksi
- takaaleikkaus jäi pitkäksi
- vikan putken jälkeen rima alas kun käännyin, käskytin rimalla, hidastus tuli vasta kun jo ponnisti


2.kerta tehtiin heti perään.
- rima alas ennen 2.putkea, käänsin taas riman päällä ja otin haltuun
- muuten sujui paljon paremmin ja sain tiukemmin menemään


3. kerta oli taon jälkeen, Ruuti kävi kuumana ja oli aika häsellys tuulella. Pitäisi kuitenkin pysyä rauhallisena!
- 1. putkella ongelmia kun Hugo partis oli niin lähellä niin kielsi ekalla kertaa
- 2. putkea ennen valssista rima alas, otin taas kädellä siinä ja vartalo vähän laski
- takaaleikkaus ei enään sujunutkaan samalla ohjauksella kuin aiemmissa, nyt piti vetää selvemmin kohti mustaa putkea eli ohjata hyppyä kohden ja sitten vasta kääntyä kun irtoo, loppujen lopuksi oli paljon parempi takaaleikkaus. Pitäisi siis tehdä ryöhkeämmin vetää vähän isommalla liikkeellä mutta sitten työntää päälle. Sekä idea oli myös että lähetän putken jälkeen ne kaksi hyppyä. (tähän tarvittiin pari muuta epäonnistunutta toistoa)
- lopussa sain vähän vekattuakin ja loppu meni hyvin


_____________________________________________________

Uusi panta tehty Nean cockerille



Kuvia lenkiltä, haettiin Jalokin mukaan pitkälle yli tunnin lenkille ja karvakuonot saivat olla irti osan lenkistä ja pihalla vähän poseerata - kuvat















Kommentit

  1. Paljon onnea Ruutille, kolme vuottahan alkaa olla jo ihan oikea koira! Toivottavasti saatte harrastaa vielä moooonta hyvää ja tervettä vuotta :)

    VastaaPoista
  2. Paljon onnea 3-vee Ruu ruulle!!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...