Siirry pääsisältöön

Tokoa & Teemun vetämät agilityt

TOKO PUOLARI
Käytiin tokoilemassa ennen treenejä Puolarmaarin nurteilla kera Sailan ja noutajien, Leylan & bc Uunon, Marian ja paimenlasten sekä Sonjan ja bc tyttöjen kanssa. Tein alussa treenin ja sitten kiiruhdettiin agilitytreeneihin.

Häiritty kontakti: äkkiä Ruutille muistui ettei maahan koskevaa ihmistä saa katsoa. Lisäksi haettiin häiriötä jalkapalloilijoista, koira häiriöstä ei ollut häiriötä.

Kaukot: kosketusalustalla eilen aloittamaa m-s. Eilen naksuttelin kahteen otteeseen päivää, alkuun kaikki korjaamiset kosketusalustalle + touch, sitten odotin että tarjoaa kosketusalustalle koskemista (joutui astumaan taaksepäin). Sitten illalla koitin lopussa yhden jossa otin alustan pois ja vau sehän astui askeleen taakse ja käskynä oli silloin enään seisomiskäsky. Tänään tein nurtsilla kaukoja taas pari alustalla ja sitten ilman. Vau taas sujui!

Seuraus: käskytettynä, nyt olin tiukkana ettei mitään poiskatseluja, sain paristi käyttääkin äp-korjausta. nurtsi oli pidempää ja siitä tuli oma häiriö + toisen kentän käskytykset. Palkkasin kun petrasi hyvin. Oli hiljaista ja nyt haettiin vaan oikeaa ilmettä. Pallo oli laidalla, kolme pienempää pätkää käskytettynä. Käännökset tuo aina pientä "häiriötä" myös.

Liik istuminen: sujui täydellisesti, Ruuti tuijotti vain saapuvia tuttuja koiria. Muistin kehua kun oli hienosti.

AGI
Niinu estyi pääsemästä ja treenattiin Teemun johdolla, eipä ollut yhtään vastalausetta. Tykkään kovasti Teemun tavasta käydä radan kohdat läpi ja pureutua oikea oppiseen ohjaukseen ja ajoitukseen. Samaa mistä tykkään Jaakon koulutuksissa. Ruutin hyppytekniikka oli kuulemma parantunut huimasti ja pyydettiin selittämään että mistä johtui, tultiin johtopäätökseen että on taidettu sitten vain treenata oikein. :D

Alussa tuli takaakierto ja seuraavalle esteelle pakkovalssi, kokemattomille takaakiertoon jättäminen aiheutti ohi tulemisia.
Oikeanlainen nopea valssi ja kohti ponnistuspaikkaa sekä selkä sinne minne olet menossa. Lisäksi ohjauslinjat on suoria, koska se on lyhyin reitti.
Jos pitää viedä koira omalle puolelle hyppyä, olkapäätä eteenpäin, ei takaakierron tavoin rintamasuunta estettä päin.
Kepeille mentiin kiihdytyssuora ja ekalla kertaa menin liian lähelle ruutia ja se oli lähdössä väärälle hypylle. Kun menin ei niin varmistellen, tuli oikea sisäänmeno. Puomin kontakteista palkkasin ekan ja loput oli kutsuna.
Käännöksissä muista että valmistelevan laukan kohdalle koiran kääntävä apua pitää tulla. Ja käännös voi olla napakka. Tykkään niin ihastella niitä kauniita liitoja riman yli, mutta sen sijaan voisi heti lähteä seuraavalle esteelle. Tarvitsisin jokun huutamaan juokse juokse! Ei ihme etten aluksi ehtinyt päällejuoksuun.
Radalla on niin vaikea havaita kun koira on oikeassa kohtaa tai että ehtisit mitään laukkaa arvioimaan. 1. koiran lähetys 2. jarruta, käännä, kiihdytä.

Muistettavaa on valssin tekniikka, ei ihastelua ja käännöksien ennakointi. Oppia katsomaan kun koira on valmistavalla laukalla.

Jäi kunnon into päälle treeneistä ja päästä vetämään itsekin treenit missä hyödyntää oppeja. Ensinnä saada taottua päähän oikea toimintatapa itselle.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...