Siirry pääsisältöön

Janita Leinosen luento: Agilitykoiran peruskoulutus

Perjantai iltana Janita tuli pitämään luentoa, jonka AST järkkäsi aiheesta Agilitykoiran peruskoulutus. Luento oli noin 2 tuntinen ja sisälti paljon asiaa, uuttakin ja hyvät ohjeet joskus tulevaa pentua ajatellen. Kirjoitin sen muistiinpanoista 2000 sanan wordin, ettei pääse unohtumaan. ;D En viitsi sitä tänne laittaa, mutta vinkata voi jos on kiinnostusta. Koitan siis lyhyesti pääkohdittain käydä läpi.

Tärkein pointti oli, että kaikkeen ei voi suhtautua ohjaajan virheenä, jos koira kokee sen haasteelliseksi, mielummin vain lisätä häiriötä ja palkata kun koira onnistuu. Opettaa koira soveltumaan kovempaan häiriöön. Esimerkiksi rimojen pudottelusta, huutelee kunnolla käskyä ja kädet heiluu, sitten palkka. Riman tippuessa voi sen käydä nostamassa ja pyytää koiran yli ja ottaa rataa mukaan + palkka. Älä pelkää virheitä! Lelun voi myös jättää valmiiksi, ja se opetetaan ensin helpommasta kulmasta edeten siihen, että koira kuuntelee ohjausta ja hakee sitten vasta lelun. Lelu koiran linjalle. (koira voisi varastaa suorinta reittiä lelulle) Ajattele aina koiran ihanteellista linjaa (mistä maksi koiran on mahdollista hypätä jatkossa).

Monessa ohjauksessa pitää muistaa suht alkuvaiheessakin pitää tavallinen nopeus ohjauksessa, ei ruveta hidastelemaan ja kun koira osaa, nopeuttaa. Esimerkiksi päällejuoksussa tai kepeillä helpottaa siivekkeillä, niin että itse voi juosta, eikä tarvitse varmistella. Lelupalkkauksella voi myös helpottaa kohtaa, tiputtaa lelun ja jatkaa ohjausta. Jos koira ei kykene jäämään lelulle, vaan on niin kiinni ohjaajassa tämä vaatii erillistä treeniä. (koira liinassa ja juoksee ohjaajan kanssa, ohjaaja tiputtaa lelun ja jos koira ei sitä ota, liinalla pysäytetään ja vaaditaan tuomaan lelu)

Pennun kanssa opetetaan ensin kaikki pohja työ ilman esteitä. Kontaktin 2on2off, mielikuvitusta käyttäen ohjaustavat eri kohteilla. Keinua varten tasapainoilua (tasapainolauta, jalkojen nostoa), itse keinulla sen heilumisliikettä ja ylösmenon alaspainamista) Opeta myös kädestä luopuminen, rauhoittuminen (leikkiä ja että koira rauhoittuu, leikki jatkuu taas). Irtoaminen alustalle/lelulle, takaakierto, valssi, sylkkäri, poispäinkäännös, persjättö (jätetään koira kauemmas ja kutsutaan selkä siihen päin ja vaihdetaan katseen puolta), takaaleikkaus (aluksi opetetaan pään kääntö, vaihdetaan puolta koiran selän takana ja palkataan), tarjoamisella hypyn suorittaminen. Niistossa, pää alas ja jarrutus ennen estettä. Pujottelussa auttaa, jos koira osaa pujotella jalkojen välissä ilman käskyä ja hakee aina sääntöjen mukaan sisään. (eka keppi vasemmalla puolella). Putken opetuksessa pentu hihnassa avustaja pitää, lelulle/namille menoa ja ohjaaja ottaa nopeasti myös etäisyyttä, pentu päästetään lelulle kun se menee oikein.

Rimojen maassa pitäminen vs ei, oli todettu, että ongelmia on enemmän keillä se ei ole maassa, koska koira lukee vain siivekkeitä ja arvioi ponnistusetäisyydet niistä. Se aiheuttaa ongelmia muurille, okserille ja ilmenee jos laittaa hämäys siivekkeitä, ennen hyppyä.

Kontakteilla voi opettaa, että jos koira ei ylety namiin sitä ei saa ottaa. Yleisesti muu luopumisen opettelu, ensin namista, avoimessa kämmenessä, sitten ruokakuppi ja sitten kontaktille, voi pitää aluksi pannasta kiinni. Kontakteille häiriökäskyjä, muuta häiriötä, muista vapautuskäsky! Kutsu pois paikaltaan tai mene koiran taakse ja ota liikkeellä mukaan. Meluun on hyvä opettaa, ihmisten taputus, huutaminen yms.

Vaadi koiraa lukitsemaan esteitä ja voit aiemmin siirtyä kohti seuraavaa. Päätä etukäteen mistä palkkaat ja miksi? Mihin suuntaan palkka heitetään? Koiran pitäisi tietää tarkalleen kohta missä se oli hyvä.

Treenaa paikallaoloa arjessa, koirahäiriöt, ovesta menot, ovikello yms. Aiaavalla koiralla apuna voi käyttää remmiä esim puomin alastulolla ja lelun on oltava piilossa.

Jos jokin ei suju (enintään kolme toistoa), pidä tauko, mieti asiaa ja jatka vasta sitten, jos et ole yhtään turhautunut.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...