Perjantai iltana Janita tuli pitämään luentoa, jonka AST järkkäsi aiheesta Agilitykoiran peruskoulutus. Luento oli noin 2 tuntinen ja sisälti paljon asiaa, uuttakin ja hyvät ohjeet joskus tulevaa pentua ajatellen. Kirjoitin sen muistiinpanoista 2000 sanan wordin, ettei pääse unohtumaan. ;D En viitsi sitä tänne laittaa, mutta vinkata voi jos on kiinnostusta. Koitan siis lyhyesti pääkohdittain käydä läpi.
Tärkein pointti oli, että kaikkeen ei voi suhtautua ohjaajan virheenä, jos koira kokee sen haasteelliseksi, mielummin vain lisätä häiriötä ja palkata kun koira onnistuu. Opettaa koira soveltumaan kovempaan häiriöön. Esimerkiksi rimojen pudottelusta, huutelee kunnolla käskyä ja kädet heiluu, sitten palkka. Riman tippuessa voi sen käydä nostamassa ja pyytää koiran yli ja ottaa rataa mukaan + palkka. Älä pelkää virheitä! Lelun voi myös jättää valmiiksi, ja se opetetaan ensin helpommasta kulmasta edeten siihen, että koira kuuntelee ohjausta ja hakee sitten vasta lelun. Lelu koiran linjalle. (koira voisi varastaa suorinta reittiä lelulle) Ajattele aina koiran ihanteellista linjaa (mistä maksi koiran on mahdollista hypätä jatkossa).
Monessa ohjauksessa pitää muistaa suht alkuvaiheessakin pitää tavallinen nopeus ohjauksessa, ei ruveta hidastelemaan ja kun koira osaa, nopeuttaa. Esimerkiksi päällejuoksussa tai kepeillä helpottaa siivekkeillä, niin että itse voi juosta, eikä tarvitse varmistella. Lelupalkkauksella voi myös helpottaa kohtaa, tiputtaa lelun ja jatkaa ohjausta. Jos koira ei kykene jäämään lelulle, vaan on niin kiinni ohjaajassa tämä vaatii erillistä treeniä. (koira liinassa ja juoksee ohjaajan kanssa, ohjaaja tiputtaa lelun ja jos koira ei sitä ota, liinalla pysäytetään ja vaaditaan tuomaan lelu)
Pennun kanssa opetetaan ensin kaikki pohja työ ilman esteitä. Kontaktin 2on2off, mielikuvitusta käyttäen ohjaustavat eri kohteilla. Keinua varten tasapainoilua (tasapainolauta, jalkojen nostoa), itse keinulla sen heilumisliikettä ja ylösmenon alaspainamista) Opeta myös kädestä luopuminen, rauhoittuminen (leikkiä ja että koira rauhoittuu, leikki jatkuu taas). Irtoaminen alustalle/lelulle, takaakierto, valssi, sylkkäri, poispäinkäännös, persjättö (jätetään koira kauemmas ja kutsutaan selkä siihen päin ja vaihdetaan katseen puolta), takaaleikkaus (aluksi opetetaan pään kääntö, vaihdetaan puolta koiran selän takana ja palkataan), tarjoamisella hypyn suorittaminen. Niistossa, pää alas ja jarrutus ennen estettä. Pujottelussa auttaa, jos koira osaa pujotella jalkojen välissä ilman käskyä ja hakee aina sääntöjen mukaan sisään. (eka keppi vasemmalla puolella). Putken opetuksessa pentu hihnassa avustaja pitää, lelulle/namille menoa ja ohjaaja ottaa nopeasti myös etäisyyttä, pentu päästetään lelulle kun se menee oikein.
Rimojen maassa pitäminen vs ei, oli todettu, että ongelmia on enemmän keillä se ei ole maassa, koska koira lukee vain siivekkeitä ja arvioi ponnistusetäisyydet niistä. Se aiheuttaa ongelmia muurille, okserille ja ilmenee jos laittaa hämäys siivekkeitä, ennen hyppyä.
Kontakteilla voi opettaa, että jos koira ei ylety namiin sitä ei saa ottaa. Yleisesti muu luopumisen opettelu, ensin namista, avoimessa kämmenessä, sitten ruokakuppi ja sitten kontaktille, voi pitää aluksi pannasta kiinni. Kontakteille häiriökäskyjä, muuta häiriötä, muista vapautuskäsky! Kutsu pois paikaltaan tai mene koiran taakse ja ota liikkeellä mukaan. Meluun on hyvä opettaa, ihmisten taputus, huutaminen yms.
Vaadi koiraa lukitsemaan esteitä ja voit aiemmin siirtyä kohti seuraavaa. Päätä etukäteen mistä palkkaat ja miksi? Mihin suuntaan palkka heitetään? Koiran pitäisi tietää tarkalleen kohta missä se oli hyvä.
Treenaa paikallaoloa arjessa, koirahäiriöt, ovesta menot, ovikello yms. Aiaavalla koiralla apuna voi käyttää remmiä esim puomin alastulolla ja lelun on oltava piilossa.
Jos jokin ei suju (enintään kolme toistoa), pidä tauko, mieti asiaa ja jatka vasta sitten, jos et ole yhtään turhautunut.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!