Siirry pääsisältöön

Leena Piiran luento ja muuta pientä puuhastelua

Sunnuntai aamu ja päivä oltiin Leena Piiran luennolla, oli tosi kattava ja selkeyttää koiran liikkeiden lukemista, vielä kun harjoittaa silmäänsä.

- koiran oikeanmukainen asento seistessä, istumassa ja makuulla
- liikkuminen (kävely, ravi, laukka, peitsaus, virhe liikkeet)
- ennaltaehkäisy
- koiran kipuilu
- venyttely
jne paljon mahtui asiaa klo 10-16

Jotain pointteja, joita nyt tulee mieleen, loput vedän wordiin pidemmän kaavan kautta.

Leena Piiran luento:
Istuessa ja makuulla takajalat lähellä kroppaa, jos pentu ei pidä niitä lähekkäin, siirtää ne käsin vierekkäin ja palkkaa. Pennulle tekee vain hyvää harjoitella liikerajoja, kuten kaukokäskyissä. Hissinä maahan yms. Pennuille paljon epätasaista maastoa, jotta lihakset kehittyy ja temppuja koordinaation kehittämiseksi. Ei liian pitkiä lenkkejä, kun pentu ei välttämättä huomaa milloin väsyy.

Jos koira nopeasti vaihtaa istumasta tai makuulta asennon lonkalle, nuorella koiralla syy voi olla lihaksien puutteessa tai epämukavasta tunteesta polvissa tai lonkissa. Eri tempuin, peruutuksin, rauhallista ylämäkikävelyä ja metsän eri maastoja kävellen tai ravissa.

Koiran energiaa säästävin nopeus on ravi, siinä häviää myös kuona-aineet kehosta, joten 30min ennen ja jälkeen treenejen pitäisi lämmitellä/jäähdytellä. Rankan treenipäivän jälkeen olisi hyvä, ottaa rauhallisempi päivä ja lyhyempää lenkkiä. Lenkkien kanssa vaihtele sen tyyppiä ja pituutta, maastoa.

Kuinka huomata koiran jumit tai kivut? Stressi, rodun omainen käyttäytyminen lisääntyy, ylikäyttäytyminen, epäsosiaalisuus, läähättää herkästi, ei venyttele, käyttää eriasentoa tai juoksee vain tietyllä tavalla. Selkä ei ole suorassa tai ei seiso ryhdikkäästi, jalat enemmän vatsan alla. Koiran ei osaa päättää missä asennossa olisi. Levoton yöllä. Rauhallisten signaalien lisääntyminen.

Kivun hoidon ja ennaltaehkäisyn hoitokeinot, mitä tehdä kun koira ontuu.
----

Kyyläsin Rasmusta ja Ruutia oppejen mukaan. :D Molemmat istuu ihan hyvin, takajalat hyvin alla. Molemmat istuu kyllä lonkallaankin. Seisominen oli silloin hyvää, Ruuti joskus pitää niitä vähän kropan allakin.. Ruutin etujalat nyt vähän kääntyy. Koiran kieriminen maassa venyttää rinnan aluetta, jota rasmus tekee usein. Tokokoirilla usein oikea lonkka huonompi. Ruuti kävelee aika hyvin, Rasmus peitsaa helpommin.

Mukaan tarttui koirille Senior nutrolinia, joka on hyvää myös nivelille. Ois ollut kanssa nivel tuotetta, mutta oli niin tyyristä etten raskinut.

Kolmen koiran manikyyrit jälkeen luennon. Ruutilla oli jo vähän leikattavaa, Ronja tolleri oli hoidossa porukoilla ja varmaan mä olin sen viimeksi ollessa hoidossa, kynnet leikannut kun pituutta oli kertynyt. Rampella ei ollut monessa kynnessä otettavaa.

Ruutin kanssa, katselin sen kävelyä loppumatkan kotimatkasta. Ylämäen ja kun tulee eka ylämäki on nousua "huipulle" pidemmän aikaa + yksi jyrkkäkohta. Välillä peitsasi, mutta myös käveli tai sitten oli niin lähellä välillä etten nähnyt. Mutta takapuolen liikkeestäkin näki kun oikeasti käveli. Jos nuuskii kävelee oikein, jotain hyvää siitä. Piira sanoikin, että keväällä kaikki hajut on pinnassa ja eturauhanen voi tulehtua uroksella (yli innokkuus hajuihin, nirsoilu, ei pidä takajaloilla painoa kokonaan).

Iski siivousinto ja järjestelin kaikki Ruutin laatikot ja tilaakin tuli lisää. Huomasin, mitä kaikkia nameja oli kertynyt. Ruutin onnenpäivät, kun nyt saa frolicceja.
Sitten temppuiltiin..
- etujalat kohteella pyöriminen (pesuvati nurin), helpoin oli aluksi tulla oikealle päin, mua kohdin, kuten sivulletulossa. Ja kun kävelin vaan riittävän kylkeen niin saatiin toiseenkin suuntaan askelia ja pyörimistä saatiin sitten naksuteltua.
- Laitoin vadin nurkkaan ja sitten 2on2offia. Aika meteli ja vati lenteli, kunnes Ruuti aina pyörähti ja koitti heittää takajalat vadille. Aluksi ne tippui siitä, mutta naksuttelin, sitten yksi jalka ja sitten että jalka pysyikin siinä ja lopulta kaksi. Ruutin piti keskittyä kun siitä kovassa vauhdissa jalat liukui helposti ylikin. Teki välillä vain suoraan takajalat laittamalla, mitä juuri haluan. Tehtiin myös niin, että jos ylettää namiin sen saa ottaa.
- vadin sisäänmeno, aluksi tarjosi etujalkoja ja takajalkoja sisään, palkkasin molemmista ja yhdestäkin tassusta. Sitten koitin istumista ja istuu takajalkojen päälle niin aloin karsimaan vaan takajalkoja vatiin. Se on isokin yli 30cm halkaisijalta, ehkä 40.. Piti olla tarkkana, etten vahvistanut että Ruuti raapasee vatia. Sitä se usein tarjoaa ja siivotessakin kaatoi aina roskiksen.. :D Jätettiin siihen, että takajalat vadissa.

Miksi se on aina niin vaikeata alkaa treenaamaan? Kun sitä alkaa se on kivaa ja hymyilyttää ja naurattaa katsoa koiraa. Aloittamiseen on vaan niin suuri kynnys ja laiskuus. Oonkin helpottanut ja laittanut muistutukseksi, keittiöön Ruutille mukin missä on nameja ja siitä voi nopeasti napata muutaman. Hyvä ois kans esim luun kanssa tehdä koemaisesti jotain liikkeitä, ettei aina olis suoraan namia. Tietenkin opetusvaiheessa tarvii palkata oikeasta.

Kommentit

  1. Hei sulla on tossa kalenterissa "ti 26.3 Möllitoko Jessica"

    onko tämä missä ja kaikille avoin? Toi Tiltun maaliskuun mölli kun on peruttu eikä oikein missään näytä olevan tulossa möllejä niin olisi kuitenkin kiva jotain mölliä käydä ennen virallisia.:) Missähän noita möllitokon ilmoja on kun ainakaan koirat.comin tapahtumissa ei oo ku muutama ja pakkohan niitä on keväällä olla enemmänkin?:)

    VastaaPoista
  2. Sen paikan varasin kauan sitten eli Jessica Svanlungin ja bongasin sen vaan sen omien kotisivujen kalenterista. Silloin olisi ollut kanssa helmikuussa, mutta se oli täynnä.

    Aa sitä en huomannutkaan, että se kolmas Tiltun möllitoko on peruttu. HSKH:llakin kuulemma meni jo ilmoittautuminen. Eli ei valitettavasti, enemmän pitää tietää tai kuulla.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...