Siirry pääsisältöön

Osteopaatti ja dobo

.. ei niin hyvä yhdistelmä, mutta osteopaatti aika oli ainut tiistaisin näin lyhyellä varoitusajalla. Varattiin samalla noin kuukauden päähän seuraava aika, koska se oli hyvä kastraation jälkeen. Monesti ne voivat vähän jännittää jälkeen päin ja jumit tulla jo siitä.

Mentiin siis taas Hehkuun, tulin tällä kertaa autolla ja sain huomata, että kaikki läpiparkkikset oli maksullisia, jätin sitten riskillä tien varteen. Seurasaaren risteyksen kohdalla, ehkä olisi ollut ilmaisia.. 
Ruuti liikutti selkäänsä jo paremmin, mitä heti sisääntulosta Carita huomasi. Ruuti heittäytyi heti rapsutettavaksi eteisen laattialle. Hirveästi ei puhuttu hoidon aikana, vasta sen jälkeen. Ruutilla alkoi toisella kyljellä silmät välillä painua kiinni. Lonkissa oli pienempää jumia ja kun Ruuti ei käytä niin hyvin takajalkoja, lintsaa välillä suoremmilla jaloilla niin kaikki iskut ja hyppyjen tärähdykset tulee etupäähän. Matalammat hypyt ja a:n vähemmän treenaus auttaisivat siinä. 

Tuli puhetta mitä suunnitelmia on nyt treenien suhteen ja agilitysta. Luulin eka, että tilanne olisi aika paha ja, että pitääkö meidän lopettaa koko laji. Tarkoitus oli kuitenkin herätellä huomaamaan, ne pienet merkit jumeista. Kun koira esim miettii istumisessa, mikä asento olisi kivoin tai ei normaalista poiketen halua totella tiettyä asentoa. Tietty myös koiran taipuminen tai tasapainottaminen. Ei Ruuti kuitenkaan niin rikki ollut, että vielä olisi hätää, mutta jatkossa silmällä pitäen. Kun Ruuti hoidon jälkeen lähti kävelemään, Carita huomasi hyvänä merkkinä, että käytti polvia paremmin. Kunhan saataisiin Ruuti nyt kunnolla kuntoon, uskoisin, että se on ollut Kaiperlalla paremmassa kunnossa kun ei hän sanonut niin vakavia agilitysta. Odotan sunnuntain Leena Piiran - Koiran liikkeet seminaaria!

Dobo oli koirakoulu Kompassin järjestämä. Tultiin katselemaan ja pidin harjoitukset minimissään ja helpompina. Infona niin jos kotona tekee maksimissaan 3 kertaa viikossa ja 30min sisältäen lämmittelyt ja jäähdyttelyt. Ennen Doboa mielellään n. 20min ravaamista koiralle. Ja seuraavana päivänä 30-45min ravilenkki, ei vapaana juoksemista tai agilitya mielellään. Vähän sama juttu kuin hierojan jälkeen. Tai jos on treenit niin lämpätään/jäähdytellään hyvin ja venytellään. 

- Lämmittelyt: kahdeksikkoa, jalkojen pujottelua + lenkki ennen

- Ohjaajalle tasapainotyynyllä seisomista ja koira kiertää ympäri molempiin suuntiin

- Koiralle totuttelua palloon (sen oltava 10cm säkäkorkeutta korkeampi) palkataan aluksi kaikesta ja koira saa poistua kun haluaa. Ruuti laittoi alkuun etutassuja pallolle. Toisessa osassa kun nostin namia tuli pallolle seisomaan ja pyysin maahan tukien ja siitä alas. Maassa pallolla on helpoin olla. Palloa tuettiin jalkojen välissä, että se pysyy alkuun paikallaan. Koiralle molemmilta puolilta pallolle nousua, ihmistä lähempi kylki/jalat työskentelee aina vähemmän. Koiralla kokoajan vettä saatavilla. 

- Ihminen istuu pallolla, selkä suorassa ja levittää kädet, koskee maahan ja suoristaa jalat (pallo tulee lähemmäksi jalkoja)

- Ihmisille punnerruksia neljä toistoa ja "koiran rapsutus" toisella kädellä, ojentaen sitä eteen. Näitä kaksi sarjaa, pikku tauko ja toinen sarja. Vaikeutta voi säätää pallon kohdalla. 

- Kotiläksyksi opettaa koira namilla menemään kyljelleen

- Jäähdyttelynä voi käyttää samoja juttuja kuin lämmittelyyn ja venyttelyä + seuraavana päivänä rauhallisemmin

Oli kyllä mielenkiintoista! Ruuti meinasi innostua vain haukkumaan, varsinkin kierroissa. Seikkaili välillä metrin päässä, sen pitäisi olla aina käskyn alla. Siivosi kauempaa kaksi namia eri paikoista. Kävi Shantin rapsutettavana ja katseli toistakin, että se varmaan haluaa mua rapsutella. Sitä saa kokoajan vahtia..

Oltiin Sellossa ennen doboa ja näin kahta kaveria. Ruuti oli sielläkin niin, että tuijotteli vain ihmisiä silmiin ja heilutti häntää. "Eikö hän ollut niin söpö ettei voi ohittaa rapsuttamatta ";D Ruuti oli tavallista enemmän rapsutus kipeä. Oiskohan ollut niin mukava olo osteopaatin jälkeen. Lompakko onneksi kiittää, että Hehkussa ollaan säästetty 40e ja seuraava kertahan on "ilmainen" vs muualla. Rokotuksissa säästin 20-30e (molemmat koirat) ja nyt varattu kastraatioaika Hakunilan Tassuun (to 28.2) on hinta-laatu suhteeltaan myös hyvä. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...