Siirry pääsisältöön

Ekasta ja tokasta menetetty

Tänään oltiin Ojangossa kisaamassa kaksi starttia Ruutin kanssa. Sää oli tosi kaunis ja lämmin kun mentiin ja kun pois lähdettiin alkoi kertyä sumua.

1 rata: alku kaartoi hyppy-muuri- putkeen. Ruu roiskasi muurin palikat alas. Käskin takaisin istumaan lähdössä ja lähes pysähdyin kutsumaan. Odotin että tulee hypyn ohi ja ohjaus jatkui. Putkesta rengas ja suora putki, hypylle hyvä käännös. Keinulla pysähtyi ja koski, mutta livisti edessä olevaan putkeen kun piti kääntyä täyskäännös hypylle. A:n koski aika hilkulla, en jaksanut korjata. Mentiin 2 putkea, niin että törkkäys välissä. Ruuti tuli sen jälkeen hypyn ohi, ohjasin sen kai liian varoen tai korkealla kädellä. Käskin kiertämään mut, että päästiin toinen hyppy ennen puomia. Puomille jäi hyvin. Hyppy olisi ollut puomin vieressä viistosti, Ruu tuli sen ohi. Lähti kepeille niin jatkettiin siitä. Sitten vielä vika hyppy. Muhun meni taas joku varomisohjaus, vaikkei yhtään rimaa tippunutkaan.
- muuri
- keinulta karkaaminen
- A rajalta
+ lähtörima
+ koski keinun
+ ei rimoja
+ puomi

2. rata: Alkoi hyppy- putkeen ja muuri. Lähdössä käskin takaisin istumaan ja odotin vähän pidempään, käskin vielä toiste korjata kun on vähän takapuoli koholla. Lähtörima alas, annoin mennä putkeen. Muuri ok, sen toiselta puolelta kutsuen. Putki, hyppy ja meinasin takaaleikata kepeille, mutta Ruu menikin 10m sivusta keinulle.. No skipattiin sitten loppuosaan rataa mistä se keinulta olisi jatkunut. Koski keinun ihan ok:sti, mutta treeneissä pysähtyy, jota ei nyt kyllä tehnyt. Onnistui radan vaikein kohta, tein miten aluksi ajattelin. Puomi ok.
Ärsyttävä lähtörima, miksi en lopettanut siihen tai muutakaan opetusta ei ollut radassa. Tai miksi en korjannut keinun kontaktia. Ajattelen keinulla vaan, että mikä vaan paitsi lentokeinu on ok, niinhän se on opetettu pamahduksesta lähtemään niin löysäilen. Treeneissä taas oon vaatinut pysähdystä, ettei tulisi keinuja niin rajalta.
- lähtörima
- ruuti karkasi ohjauksesta
- keinulla olisin voinut vaatia stopin
+ puomi
+ muuri

Käytiin ottamassa lämppäesteillä lähtöä ja ei ollut mitään rimapudottelua. Ei se tiputa lähtörimaa treeneissäkään. :/ Turhauttavaa mennä tekemään kaikkia pikkumokia kun treeneissä sujuu. Varsinkin kun ne tulee heti alussa.
Pitäis saada keksittyä miksi ois tosi tärkeä lähteä pois lähtöriman pudotuksesta.. ei opi, muutenkin on 5, meillä on paljon tosta syystä virheitä, vaan kisaongelma, ehkä jos yksi tai kaksi kisaa riittää, ne on vähän verrattuna kaikkiin meidän kisoihin. Meillä on niin monta 5-15vp ratoja.. Ja kun miettii niin jos lähtörima on tippunu yleensä tullut toinenkin moka, välillä taas oon ohjannut moka alla paljon paremmin= ennakoiden.

Vanhaa Ruutia on myös toi, ettei pystytä suorittamaan vaan oikeita esteitä. Ennen meillä oli hylkyjä just paljon, kun Ruu otti extraesteitä. Minä myöhässä ekalla radalla, mutta toka oli sitten Ruutin piikkiin.. ehkä ke..pit ja ke..inu sekottui..

Ennen kisarataa, pitäis ottaa tavoite, että mikäli tulee tämä virhe teen näin tai minkä opetuksen haluan koiralle jos radalta tulee virhe. Treenata tietyn kontaktin, kohdan tai lähdön opetuksen. Kontaktit on mulle tärkeämmät kun jos ne sikaillaan mun nähden, silloin kyllä lähetään pois toiston jälkeen.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...