Siirry pääsisältöön

Puolarmetsässä kera lainakoiran

Mentiin neljän jälkeen Puolarmetsään, ajattelin että saan olla ainut ja ehdin valoisalla. En muistanutkaan kuudelta alkavia AST:n tokotreenejä, onneksi ehdin just ja just ajoissa lopettaa. Dracu on nyt pari päivää hoidossa. Lämppälenkillä ne rallattelivat hippaa Ruutin kanssa. Ajattelin aamulla kumpi kamera mukaan ja enhän mä kumpaakaan muistanut!

Dracun kanssa ekana, alussa ei ongelmaa. Kerran palkkasin A:lle. Puomillakin hyvä kontakti. Lähti tosi helposti takaakiertoon, siitä hyppy ja putkeen. Putken pimeä kulmakaan ei vaatinut paljoa vetoa tai rytmitystä.
Persjättö ennen hyppyä 8. Hypylle saksalainen, vienti takaa ja persjättö. Tämä oli hankala, piti olla tarpeeks ajoissa, muuten tuli rima. Lähti hyvin aina takaakiertoon ja tulee automaattisesti sen yli. Ehkä olin liian lähellä estettä. Saatiin onnistuneita. Vaikein oli sitten kun tuli vielä toinen takaakierto, piti melkein olla vastakkainen jalka ja käsi tai oma suuntaus hypyn taakse. Siinä ei ehtinyt samanlaiseen saksalaiseen, joten seuraavalle takaaleikkaus. Kerran kääntyi väärin, muut oikein. Loppu suoralla kaikki ok, keinua palkkailin kerran ja samoin okseria.

Puomi, hyppy 4 takaa, kepit, takaaleikkaus kepeillä, hyppy 8. Kepeillä paristi lähdin kai liian aikaisesti, sain siitä haukut Draculta ja se lopetti kepit. Kun annoin sen rauhassa aloittaa pujottelun ja vaihdoin puolta sujui. Ruutilla ei ole niin väliä.

Taon jälkeen käytiin testaamassa hyppy- putki kuviota, jossa ohitettiin hämäysputki. Siinä on taputa reiteen opetettu niin menipäs se hienosti! Aiemmin en tiennyt radoilla sitä niin oli haastavempia.
tällainen rata paikallaan olevista esteistä, oho skippasin puomin
 numeroissa, sinne mennään loogisesti hypyltä 4 ja poistutaan hypylle 5. 
Ruutin kanssa lähdössä se nousi seisomaan, mutten välittänyt siitä. Käskin kuitenkin ennen lupaa istumaan. Kerran testasin kutsumalla seisomisesta, eihän se treeneissä sitä rimaa tiputa. A:n käännöksen juuri halusi Ruutille, eipä siinä ongelmaa ollut. Vielä ehkä tosta versiona se, että leijeröisin yhden hypyn. 

Kepeille hienosti. Hyppy 4 oli 65cm, se tuli paristi alas. Ruuti muutenkin hätäilee ennen puomia. Alastulo vähän hidas.. Takaakierto ok, sitten rima 6 tuli alas. Yhdissä kisoissa samanlaisessa tuli myös. Toistoilla pysyi. Putken pimeässä kulmassa ei ongelmaa, hyvin ehdin myös persjättöön.

Hyppy 8, Ruuti meinaskin rallatella siitä ohi! Ruuti lukee nykyään tosi huonosti saksalaisia, ihan sama juttu viime  treeneissä. Eikö leikkaa mitään jos heittää hypyn takaakiertoon. ;D No siinä piti ottaa kunnolla haltuun, niin tuli oikein. Mulla oli paljon enemmän aikaa seuraavaan takaakiertoon Ruutin kanssa, ehti miettiäkin jotain.
Renkaan rämäytti auki, pussin linja oli tosin vähän kääntynyt, muttei se anna syytä. Vedätin samalla tapaa kuin kisoissa, silloin tekee helpommin. Toistot hyviä. Keinulla oli mun kiltti enkeli, enhän mä yksin treenatessa sikaile, eri asia kisoissa tai ohjatuissatreeneissä. ;) Varta vasten tein ton suoran sitä varten. Okseri vikana, sekin hyvin. Testattiin se toisella kertaa vielä takarima 65cm, sekin oikein. Vau jotain on oppinut.

Pätkä putkeen, hyppy 8 toisin päin ja kepeille, hyvin haki. Takaaleikkauksen tein.
Otettiin vielä hieman sivuttaisetäisyyksiä puomilla ja pallo lensi.

Toistolla mentiin treenaamaan lähtöä. Jätin sivulle tulosta, päätin ettei seisomaan nousu haittaa, enkä katsellutkaan. Menin toiseen laitaan kenttää viistosti, noin 3-4 estettä. Seisoi siellä. Käskin istumaan, kuunteli hyvin. Ekalla taisin vapauttaa narupallolle takana. Toistolla se sai tulla leikkimään mun luokse. Onneksi Ruu nykyään pystyy istumaan siellä käskystä, ennen ei osannut istua käskystä lähdössä, jos oon 2m kauempana.

__

Jäähkälenkin jälkeen päätin vielä tehdä ruudun parkkikselle. Luoksetulo merkit ei yhtään hämännyt. Huono sinällänsä kun koirat oli maassa käskyllä niin ne näki mun puuhastelut, tosin autostakin olisi jos olisivat katsoneet. Ruuti ekana. Merkistä kerran palkkaa. Ruutuun haki etureunaan, mentiin lähelle vähän sheippailemaan paikkaa.

Dracun kanssa ensin merkkiä, välillä hienoja ja välillä menee niin lähelle, että kaataa merkin. Naksuttelin näitä. Tajusin sitten, että viime kerralla kun ei tajunnut ruutua, mullahan oli väärä käsky! Draculla on sama kuin Ruutilla eli "neliöön" ja viimeks sanoin "ruutuun". Enkä tajunnut silloin edes koittaa toista käskyä. Draculle on aika tarkkaa mitä siellä sanoo. Nyt meni hyvin merkiltä ruutuun. Haki ensin toiseen laitaan, sheippailin myös ja sitten tuli monta täydellisessä paikkaa.
Se on niin hauska kun ottaa toiston ja peruutan, niin tulee niin liimana jalkaan kiinni, että hyvä ettei kaadu ja kerran tallasin tassuillekin, kun niin äkkiä liikkuu. Ruuti, kun tulee sivulle jos käskee ja muuten pitää etäisyyttä. Rasmus taas tollottaa vieressä katsekontaktilla.

Tehtiin aiemmin Dracun kanssa kaukoja, niin että olen kyykyssä edessä, nami piilossa ja m-s siirtoja ja palkkaa kun jalat ei liiku. Ennätys hyvin sujui, sen kanssa kun välillä tuntuu, että joka jalka heiluu.


Kännykkäkuvia:
Ralli lämmittelyt
Kuura
Ruutin lammas, päätä vähän parsittu.
Omalaatuinen sininen ja vinkuva. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...