Siirry pääsisältöön

Jes virheet!

Veikkolassa Tiia S:n agilitytreenit. Rata oli kivan haastava, paperilla se näytti vielä vaikeammalta, muttei sitten tehdessä. Mutta viime kertaa nähden, tuli helpommin itse pientä mokaa.

Halusin tehdä alkuun lähtötreeniä - video, samalla tavoin kuin kisoissa. Otin hypyn 4/20 siihen mukaan ja menin kutsumaan 2 hypyn kohdalle (eli 3 hyppyä). Käskin sivulle, ja kävelin kutsumis kohtaan. En välittänyt vaikka nousi seisomaan, kun ei ole kisoissa mahdollista käyttää niin paljon aikaa lähtöön, että se pysyisi istumassa sen matkan. Jo 5v lähdön hinkkausta ehkä kertoo, että voisi koittaa eri tapoja.. Käskin istumaan sieltä kohtaa mistä sen meinasin kutsua. Piti kerran huomauttaa, kun ei istunut. Toisella käskyllä istui. Rima tuli ronskisti alas, videolta menee ihan sitä päin. Tässä totesin sille, että hupsista mites nyt noin. Toistolla rima pysyi ja kasasi paremmin hypyn.
- treeneissä on ollut paljon yhden hypyn rinnalle menoa, pitää siis keksiä sinne tuollaisia 2-3 esteen lähtöjä ja niissä komennan istumaan vasta kutsuessa. Ja tietenkin palkkaa myös niistä kun pysyy siellä istumassa pallolle. Mutta sillä, että tiputtaa lähtöriman haluisin, että se treeneissä oppii ettei se käy. Siksi ainakin eka lähtöön jättäminen niin, että teen kuin kisoissa.

1-3 hyppy ja toiselle hypylle jaakotus, se käänsi kivasti koiraa + tässä käsky ja päästö putkeen. Pari toistoa, ja kaikilla sujui. Jee, kaikille tää ei ollut niin helppo.

4-6 hypylle valssi ennakoivasti, muuri ja 6 hyppy, ekalla kertaa tein siihen sylkkärin, jossa kädet vähän sekaisin. :D Se toimi aika kivasti.
Toistoilla koitin valssilla, mitä myös mietin. En vaan ekalla kertaa lähtenyt ja sisäistänyt, että tietenkin muurillakin, pitää ennakoida valssi sillä askeleella. Olin liian myöhässä ekalla kertaa. Eikä se videolta näyttänyt että tokallakaan ruhtinaallisesti aikaa olisi.

7 Keinua tehtiin edellisen pätkän lisäksi ja sitten 6 hypyltä. Tuli herkästi pois, ilman pysähdystä. Koskien kuitenkin, puukeinu käyttäytyy myös eri tavalla kuin metalli. Saimpahan näissäkin puututtua ja tuli kiva vauhti. Saisi kyllä mennä nopeemmin sen alastulolle. Kerran varasti ilman tule- sanaa.

5./21 muuri ja 9/17 puomi, 12 okseri 
Hyppy 8 oli aika vaikea, kun linja jo muutenkin vähän huono puomille. Menin eka liikaa tekemään lähelle estettä ja rintamasuunta kohti hyppyä. Piti tehdä vähän ennen hyppyä, vartalo osoittaen metriä ennen takaakierron kohtaa. Ja nopeasti kääntyä, ei ajelehtia liian lähelle hyppyä.

Puomi 9 oli tosi hienot kontaktit, niistä myös palkkaa. Putkeen ohjaus vain pakkovalssilla putken vieressä. Takaakierto 11 ehti hyvin, vaikka kuvassa se pelotti. Halli on sen verran pienikin. ;)

Okseria jäätiin pohtimaan, ekan kerran rämäytti takarimalle. Hyppäsi liian kaukaa. Sitten toistoissa saattoi vähän kolauttaa takarimaa tai just ja just yli. Saatiin videolle tätä, Tiia ei osaa sanoa mitään mitä tähän tehdä. Pitkään ollaan sen kanssa painittu eikä mee suuntaan tai toiseen. Toistotkin Ruuti aloittaa pienen himmaamisen n. 3m ennen. Jumitkaan ne ei voi tehdä, kun monta osteopaatti kertaa ollut välissä.
Pitäis varmaan Vapulle ottaa aika ja vaan tähän ongelmaan. Itse oon enemmän tottunut siihen, ettei se osaa. Nyt oli muutamia tosi hyviäkin treenejä omalla kentällä ja sit tällaista..

Hyppy 13 olin ajatellut jaakottaa, mutta vein vedolla ja lähdin siihen liian myöhään. Ruutilla tuli rima alas kun lähtee kääntymään perässä. Keskityin niin okseriinkin.

15-18 Putken jälkeen persjättö. Puomille kuljetukseen valssi, suoristi kulmaa puomille. Putkeen vientiin päätinkin ottaa vain vedolla ja "takaaleikata". En siis kieputa ja mene puomin ja putken väliin. Siinä helposti koira olisi joutunut odottelemaan, että ehdin sinne ja toiseksi, itse on suorimman reitin tiellä.

19-21 takaakierrossa ei ongelmaa. Ohjasin niin, että vein ulkokautta taakse, saksalainen ja kieputus muurille. Näin muurille tullaan paremmassa linjassa. Ekalla kertaa otin liian huonosti haltuun saksalaisessa ja vähän tuli extralenkkiä. Toistolla, olin liian myöhässä kun jäi pohtimaan, että apua miten mun piti vaihtaa puolta. Kolmannella, olin poissa riman toisella puolella kun koira laskeutui. Ja muistin ohjata muurin jatkon. On kyllä vaikeeta, muistaa kolme kriittistä ohjausta! Rataantutustumisessa, ois varmaan pitäny tehdä juostenkin.
- sen takia varmaan Niinun ja muiden radat on vaikeempia muistaa kun on 2-3 vaikeeta juttua sarjoina jotka muistaa..

Lopussa ei ollutkaan ongelmaa, otin lähinnä putken ja palkkasin.

Treenaa:
- lähdössä eka kerta kisamaisesti, koira saa nousta seisomaan, mutta käsketään ennen kutsumista istumaan. 2-3 esteen lähtöjä. Toistoilla voi tulla palkkaa istumisesta ja vaatia, ettei ainakaan yhtään liiku. (tänään toistolla pieni hiipiminen)
- okseri, ehkä hyppytekniikka apua, Vappu?
- itselle 3 kinkkisen esteen ohjauskuviot putkeen.
- keinu että pysähtyy

Ja koska koneessa ei toimi enään SD kortit (kameran muistikortti) niin, en voi ladata vielä videoita. Porukoilla toisella koneella tai jos löydän porukoilta, sen piuhan jolla saan tosta toisesta kamerasta (jossa erilainen piuha kuin D90!). Kiitos Tainalle videoinnista!
Hauskin katsoa, mikä hirveä mölyapina se on lähtiessä ratapätkälle ja radallakin välillä ääni. Ja haukkuu mua kun korjaan sen tippunutta lähtörimaa. Tollainen se oli ennen missä tahansa kentän laidalla, jos näki agilitya.

- VIDEO koko radasta korjauksineen
- alussa on lähdöstä video

Huomenna tuuraillaan vielä Niinun treeneissä ja sitten to on Ruutin osteopaatti.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...