Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

17.2.2017

Gava ja Nova liitelemässä

Torstaina agiliideltiin Novan ja Gavan voimin Evan treeneissä Niinun hallilla. Aikaa tuli 15min per koira ja Nova sai tehdä sen kahdessa osassa. Ekaa kertaa Nova meni lennosta häkkiin oman treenin jälkeen ja se näkyikin sillä, että melusi ja kevythäkin verkkoon tuli parit raapimajäljet! Kerran komensin ja taisi sitten hiljentyä.. Treeniin siis tollainenkin tai että pysyy vaikka ovi olisi osittain auki.. Tollainen onkin treenaamatta, että suoraan tekemästä rauhoittumaan, sitä on tehty että ensin odottelee häkissä.


Novalle oli uusia juttuja ja suht vaikeitakin juttuja. 1-2 hypyt palkkasin kerran heittäen lelun kohti putken suuta. 1-3 pätkässä lähetin hypylle 2 ja putkeen. Hypyn 2 ohi sain jos hätiköin tai varpaat osoitti jo kohti putkea. Putken suu noin pimeästä kulmasta oli myös haastava. Tuollaisia lisää itsenäiseen treeniin, ettei ole niin sekunnin tarkkaa oma ohjaus. Kun lähestyi putkea oma käsi alaspäin ja merkkasin putken. Perjättönä haluttiin harjoitella, valssilla olisi ollut itselle vähän helpompaa. Jatko 4-5 tehtiin putken kautta. Ekalla kertaa hypyn 5 niistossa olin myöhässä ja ehti kiertää hypyn. Sitten kun olin ajoissa noukkimassa riman yli, tuli hyvin. Tuollaista ei olla koskaan tehtykään. Lähetys putkeen uudestaan pimeästä kulmasta sujui nyt hyvin! Päällejuoksulla putkesta ja palkkasin leluun. Sitten jatkettiin 7-10. Ensin hypyllä 7 lähetin liian täyskäännöksen kulmasta, jolloin kääntyi niin tiukasti että tuli putken ohi. En olisi tajunnut muuttaa kulmaa lähemmäs radan omaista, mutta sillä tuli enemmän lenkkiä ja Nova haki viistostakin hyvin hypylle. Aina suorasta putkesta oma valssi oli vähän myöhässä (olisi vaatinut myös putkijarrua..) ja ehti vilkaista puomiakin. Nätisti tuli mukaan hypylle 9. Putkeen 10 vienti oli sitten meidän kompastus. Gavan kanssa oon näköjään oppinut vähän yliohjaamaan ja varpaat osoitti aina putken keskelle. Tollaisia ohjauksella lähestymisiä noin vähän viistosta ei olla myös tehty. Samoin tuo tumman sininen putki noin u:n muodossa tekee sen ettei putken sisällä ole yhtään valoa. Pari kuukautta sitten Nova tuli putkesta senkin takia pois, ehkä vähän samaa alkuunkin. Video.


Gava teki taas läksyjänsä. Oli aika energinen ja nyt ekaa kertaa taas tuntui, ettei vaan käänny aina. Onneksi tuli videolle ja saatiin nyt taas neuvoja jatkoon tosi tarpeen olevasta Lepakkotukiryhmästä.

Reiteentulot/läpsyt, video: Aloitettiin näillä. Alkuun esteiden ohittamisia. Ensin hölkkäilin ja yritin ainakin juosta. Koitin miettiä myös jonkun päämäärän. Videolta näkyy kyllä, että kutsuin Gavan aika läheltä mukaan. Ja kun sai mut kiinni liimautui viereen, jonka jälkeen oli helpoin vain pyöriä ja alkuun palkkasinkin vahingossa kaikki vasemmalle. Kun saa mut kiinni voitaisiin myös juosta esteiden joukossa ja suoraankin. Kerran karkasi alussa hypylle. Sitten pysyi sen verran hyvin, että päätin lähettää lennosta putkeen. Hätiköin ohjauksessa ja luki sen taas hypyn takaakiertona. Uudella lähetyksellä meni. Sitten karkasikin kahdesti keinulle. Ekassa mä juoksin aika pahasti läheltä. Sitten karkasi yhdelle hypylle. Juuri kun yritin juosta suoraan.. Nyt seuraavalla kerralla koira hihnaan ja juostaan kaikkien esteiden läheltä minuutin verran. Täytyy muistaa siis ottaa hihna kentälle. Voin laittaa myös hihnan vyötärölle tms. Se ehkä helpottaa sitä, että uskaltaa juosta ja liikkua paremmin. :)
Ideahan näissä on nostaa ohjaajafocustaja laskea estefocus nollaan. Vain luvalla saa tehdä esteitä. Kaikissa leikitään myös yhdessä, nyt päästin välillä lelun kanssa menemään..


Jarruvalssi: Tavoitteena tähän ja niistoon oli nyt, että palkka tulee mun juostessa (kädestä). Ja enintään puolessa saa mennä riman. Alkuvaihe on, että kunnes jarruttaa hyvin ja oppii koiraan katsoessa kokoamaan saa siirtyä ottamaan myös riman. Tajusinkin, kun multa kysyttiin niin katsoin vain lelua ja en katsonut koiraa silmiin ja opetellut lukemaan milloin se jarruttaa ja kokoaa. Ennen hyppyä jo pitäisi nähdä kokoaako vai ei. Tehtiin u-putkesta ja kulma hieman vaihteli näin ollen. Vasemmalle kääntyi paremmin, oikealle huonommin. Oikealle kääntyessä kulmasta tuli myös vähän loivempi (aina vaikeampi). Ensin oli maksirimalla ja tehtiin jarruja. Laitoin riman alle, että näin ettei liu'u liikaa palkalle, paranikin sitten. Palkka alkuun siis riman eteen.
Kun otettiin rima/hyppy mukaan eli otin jarruvalssin, osa oli tosi rumia, mutta jäin miettimään pitääkö niitä palkata vai ei. Kaikkia en kelpuuttanut. Alkoi näkyä se, minkä takia tuonne kurssille haettiinkin. Oma merkkaus oli erilainen jos tein jarrun riman eteen kuin otin valssilla riman yli. Käden pitää myös olla aina riman alapuolella, niin näkee että katsooko kättä vai hyppyä/rimaa. Itse pitää oppia näkeemään, milloin reagoi ja sitten voi jatkaa ohjausta. Olisin voinut ottaa myös ihan täyskäännöksen tiukan käännöksen. Kaikista kulmista on tavoite oppia noi tekemään, mutta alkuun tehdään helpoimmista. Laskin medi rimaan, muttei ollut niin apua. Ei silläkään, että lähdin ajoissa liikkeelle. Jarrun sijaan, oma keskittyminen oli ehkä muistaa juosta niin saattoi olla etten odottanut niin pitkään, että lähtee jarruttamaan. Verkko seuraavalla kerralla 1,5m päähän jos ei edelleenkään käänny. Alkuun haetaan vähän pienempää käännöstä kuin mihin ehkä sitten myöhemmin joustetaan. Koiran pitää estää tekemästä väärää, jos se ei muuten tule ohjaukseen mukaan. Tämä tarkoittaa sitä, että hankintalistalle autoon meni verkon pätkät. :D


Video jarruvalssi&niisto

Niisto: Näitä tehtiin suoraan putkesta ekat ja sitten yksittäisenäkin. Medirimalla. Taas toinen suunta oli huono. Toinen parempi. Olisin voinut palkata myös jarrusta riman yli, se tuli mieleen ajaessa.


Lenkkitreeninä perjantaina naksuttelin Gavalle kaikki lähestyvät koirat (tuli 10 koiranomistajaa). Välillä se meinasi jäädä omaan kulpaan ja kun tehosteena sanoi suullisen "jes" ja toi namin tyrkylle kykeni syömään. On nyt viime aikoina, kun talvella kolmesti naapuruston koira on hyökännyt Gavan kimppuun siitä on tullut epäileväisempi lenkkien koiria kohtaan. Tuijottaa ja jäykistelee, välillä alkaa haukkua niille. Välillä molemmat lähtee siihen mukaan, lopettaa kyllä heti ekalla käskyllä. Ruuti on aika hyvin ehdollistunut, että kun seuraa koirien tullessa saa namia. Haluisin opettaa Gavalle saman, että voi koirien ohittaessa ottaa muhun kontaktin. Pyrin Bat tavan tavan tapaisesti vain naksuttelemaan ja syöttämään kun katsoi koiria. En sanonut mitään käskyjä ja aloitin naksuttelun heti kun bongasi koirat (10-20m?). Gava taas tulee vapaana lähes kaikkien kanssa toimeen ja treenikavereiden koiriin luottaa. Lenkillä myös Ruuti on tuonut vaikutteita, koska Ruuti ei halua vieraita koiria iholleen (jos joku karkaa sen luokse pitää katsoa, ettei tule tappelua tai menee vain poispäin, onneksi moni koira luovuttaa silloin).

3 kommenttia:

 1. Täytyy sanoa, että tykkään tosi paljon näistä sun videoista! Ovat selkeitä ja pidän noista "selostuksista" myös. Taas sain pari hyvää ideaa omiin treeneihin tuosta Novan pätkästä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla :) harvemmin näihin perustreenivideoihin saa mitään kommenttia. Ratapiirros myös helpottaa jos rakentaa itse samaa. Aikoinaan niitä ei ollut niin piti säästää agilitylehdestä ratapiirroksia. :D
   Novan radan alku oli yllättävän kiva. Tutustuessa kun oli sen tuntuinen että mennään epämukavuusalueella. Tulee itse myös piirrettyä treenivihkoon jotain pätkiä radoista jos ne vaatii lisätreeniä.

   Poista
  2. Ja jätän myös videoihin kohtia mitkä ei sujuneet. Oppii paremmin kun näkee miten joku ohjaus "korjataan". Ja huomaa samoin itse mikä olikaan vaikeata. Tietty jos liian pitkäveteistä niin sitten täytyy vähän karsia pätkiä.

   Poista

Kiitos kommentistasi!