Siirry pääsisältöön

Hämmästyttää, kummastuttaa uudet tokokuviot

MA AGILITY

Maanantaina käännöstreenit Novalle ja Gavalle. Matalimmalla rimalla taas kääntymiset. Gavan vasempaan käännös väljempi kuin oikeaan. Nova teki tiiviimpiä käännöksiä. Gava osasi ehkä vähän paremmin lähetykset kauempaa ja kestää paremmin mun liikettä. Nova tarvitsee treeniä siihen, jos lähden vaikka samaan aikaan juoksemaan. Nova kerran kielsi, kun lähdin hätiköiden liikenteeseen.
Video Novan treenistä.


Gava teki myös takaakierrot out-out ja in-in malliin. Yksittäisenä ja mä vieressä ok.

Kuvia Luukin aamulenkiltä.

TI TOKO

Tiistaina tokovuoro Agimestassa Hannan&Proton ja Wilman&Binan kanssa. Nova yritti lenkillä ensin kukkoilla Protolle ja jos komensin lähti haastamaan mua. Murkkuikää tai muuta!


Gava eteenmeno: tämä sujui tosi hyvin! Alusta oli toki valmiina seinän vieressä. Lukitsi hyvin suunnan, vaikka esteitäkin vieressä. Lähetin ehkä 10m matkalta. Sitten otin palkatessa alustan pois ja sama tyhjään, hyvä!

Ruutu: testattiin sitten ruutua, että jätin Gavan alustalle ja olin evl asemissa. Ei meinannut bongata virittelyssä ruutua, kun oltiin "väärässä" kulmassa ja vaikka käänsin rintamasuunnan kohti ruutua. Siellä oli myös häiriönä kaksi eri väristä merkkiä matkalla 10m välillä. Ensin ei meinannut lähteä alustan ja eteenmeno suoran kohdilta. Kun uskalsi lähteä meni ruudun etureunaan. Gavalla oli silloin kokeessakin ongelmaa löytää ruutu just samasta paikasta. Jätin lelun seuraavalle toistolle. Nyt pyysin juoksemaan alustalle ja siitä ruutuun. Gava keksi mennä makuulle alustalle. :D Hyvin hämmentynyt neiti oli, kun ei tehtykään kuten aiemmat kerrat. Kysymysmerkki pään päällä juoksi sitten myös ruutuun lelulle. Uusia juttuja, jotka saa Gavan aina hämmästymään. Nyt aletaan tehdä näin evl malliin ruudut, että alkaa oppia rutiineja siihen.

Zeta/Ällä: kerran muakin ennen tehtiin niin piti kokeilla tätä vältettyä liikettä. Ekana jäävänä seiso oli ok. Sitten ei istuttukaan toisella sivulla. Gava heittäytyi vaan maahan. Välillä onnistui ja tehtiin sitten takapalkkana nami istumisia. Lähelle seinää lopun seurautus ok. Tuli mieleen myös testata tuleeko käskystä seuraamaan vai ei, Gava lähti automaattisesti mun reiden mukaan kohtaan mihin on opetettu. En kommentoinut mitään jos lähti mukaan pysähdyin vain ja palautin istumaan. Kun kesti sen palkkasin. Seuraavalla vähän epäröiden meinasi tulla ilman lupaa mukaan. Vikassa sitten pysyi paikallaan ja palkkasin pysymisen.

Tulikin vähän vaikeampaa treeniä Gavalle ja myös mokia esille. Niitäkin täytyy tehdä, että kehittyy!


Nova tuli loppuvaiheessa häkistä. Niin nätisti odotteli siellä! Leikittiin ensin vähän ja sitten sai lelun laitettua piiloon tarjota seuraamista. Lähdin vain kävelemään lelu seläntakana. (Nova hihnassa kun lähellä koira juoksi kierto-ohjattua, ihan varalta vaikkei yrittänyt lähteä) Kun meni hyvää kohtaan seuraamaan "jes" ja leikittiin. Huomasin, että jos kävelen hitaasti on parempi. Äiti aika usein käveleekin hiljaa ja Nova varmaan tottunut enemmän siihen. Suurin osa oli vähän liian väljää, kontakti tosi hyvä ja asenne. Mutta niin se Rampellakin meni, että ensin oli paikka, kontakti ja asenne. Lopussa naksuttelin tiiviyttä.


 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...