Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutaja
ja TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

1.2.2017

Lukutaidoton ohjaaja agilityssa?

KE AGILITY

Niinun agilityrata pohjautui EO-karsintojen ratoihin ja se olikin vaikea! Ja niin moni juttu, minkä olin kuvitellut menevän tietyllä tavoin ei mennyt niin. En jotenkin osannut ollenkaan suhteuttaa meidän tasoa tuohon. Esim kepeillä ajattelin että itse kepeille meno on helpompi, kuin taas loppu tai leikkaus tms toiselle puolen meno vaikea, juuri päinvastoin. Takaakierron ajattelin sujuvan, mutta ei. Putken pimeän pään olevan vaikea, mutta ei. Yhdestä putkesta linjan syöttävän huonosti, mutta ei. 

Vaikea oli valita mitä kohtaa tehtäisin ja miksi. Tykkään aloittaa keskeltä rataa jos siellä on meille paras kohta. Mutta tänään en osannut valita. Otin tavoitteeksi vain kepit mahdollisimman monella tapaa. Rupesinkin treenien jälkeen miettimään, että Gavan estefocus on tosi huono kepeillä, se hakee muut esteet jos mahdollista, kuten tänään nähtiin. Ongelma aiemmin oli motivaation puute kepeillä ja että sen asenne oli niitä kohtaan huono ja "etten kuitenkaan osaa". Silloin piti tehdä vain helppoa ja onnistumisia. Nyt Gava alkaa kestää enemmän toistoja kepeiltä, sen vire ei ollenkaan laske toistoista kepeillä. Joten aletaan nostamaan niiden arvoa, enemmän palkkaa kepeiltä sekä sinne menoja pidemmällä radanpätkällä tai siitä radan jatkamista. 

Alku 1-4 sujui. Otin seinän puolelta hypyn 2 ja kulma hypylle 3 tuli tosi viistosti. Mietinkin piirroksesta noita. Osasi korjata linjan renkaalle, mutta sieltä oli parempi linja putkeen keppien vieressä. En ollut jotenkin ajatellut putkea ansana, kun ajattelin vain koiran tulevan esteet suoraan. Olisi voinut suoristaa linjan jäämällä renkaan taakse ja lähettämällä kepeille. Mutta sellaista ei osata. 

5 kepit: Tehtiin kepit ensin yksinään. Gava ei tajunnut noin tiukkaa kulmaa, joten tein 90 asteen kulmassa. Onnistui, leikkasin takaa ja palkkaisin keppien eteen. Sitten otettiin loivemman kulman hyppy ja kepeille, ekassa menin liian läheltä ja haki 2 väliin. Kun annoin tilaa onnistui! Tein valssin muurin puolelle ja palkkasin kuitenkin keppien loppuun. Kun teen takaaleikkauksen Gavan focus on vain kepeillä eteen eikä se ollenkaan katso missä menen. Eri asia jos taas ohitan Gavan kerran ja vaihdan puolta. Päätin, että jätetään siihen se kulma treeni, kun myöhemminkin oli samantyylinen. Kerran vielä niin, että Niinu palkkasi edessä, että uskalsin tehdä vielä vähän aiemmin valssin muurin edessä.

5-7 kepit: kepeiltä 7 hypyn takaakiertoon en onnistunut ohjata. Gava ehti viime hetkellä hyppäämään väärään suuntaan. Tehtiin pelkältä muurilta toinen samanlainen ohjaus ja Niinu tajusi, että hidastin vaiheessa missä Gava ehti vielä muuttaa salamannopeasti suunnan ja hypätä hypyn edestä. Noi tapahtuu niin äkkiä ettei ehdi tajuta, kunnes se on jo vilahtanut eri suuntaan. En olisi tajunnut, että se oli mun hidastus, mihin reagoi vs käsi+jalka+käsky. Kun liikuin pidemmälle, enkä jarruttanut ei mitään ongelmaa! Ehkä sama juttu oli joskus kesällä, mutta en ole tajunnut että tostakin johtuu osa takaakierron ongelmista. Gava onkin niin paljon mun liikkeessäkin kiinni ja reagoi herkästi. Muuri + takaakierto toi myös sopivasti haastetta. 

7-9 lenkitystä: tässä olin ajatellut muurin ja putken ansoina. Mutta ei Gava ehtinyt edes niitä katsoa, kun pidin ohjauksen yllä. Olin ajatellut myös sanovani tässä-käskyt muttei niitäkään tarvittu. Ainoastaan hypyn 8 käännös oli huono, tuli aina vain kaarella takaakiertoon 9. Muutenkin tollaisesta lähetymisestä hypylle on vaikea saada kääntymään. Siinä tulee oma liike hypylle 8 lähetyksessä + liike kohti 9 hyppyä kun pitäisi tulla käännökseen. Hypylle 8 tuli jotenkin tosi kiire, varsinkin jos olisi pitänyt kääntääkin koiraa. Aika varmaan meni takaakierrossa 7? En tajua lähteä riittävän nopeasti liikkeelle? Tämän kohdan piirsin talteen eli 6-9 pätkänä. 

9-12 pimeä putki: tämä sujui heti ekalla! Leijeröin hypyn 14. Kääntyi nätisti kohti mua putkesta ja pieni lähetys hypylle 11. Viime kesänä olisi ollut vielä hankala, mutta nyt luki hyvin viistohypyn. Putkeen 12 meni hyvin! Palkkasin putkesta tullessa. 

11-15 takaakierrot: kerran otin putkesta, sitten vain nämä. Heti ekoissa tuli ilmi, että käytin liikaa aikaa ensin takaakiertoon 13 lähetykseen. Sitten taas hypyllä 14 olin myös myöhässä. Siinä pitää mennä jo edellä, hyppy syötti myös aika edullisesti taakse. Ajattelin aika mahdottomana ehtiä hypylle 15, kun väli oli lähemmäs 7m. Ekoilla en päässyt 14 edelle. Sitten se alkoi sujua, kun vain liikuin ja pidin ohjauksen. Kahdesti hypyllä 15, Gava reagoi niin mun jarruttamiseen, että kääntyi kohti mua. Kun muistin tehdä lähetyksen sujui. Hankala paikka tosin, kun pitäisi kääntyä heti sen jälkeen. 

15-17 kepit: tässäkin yliarvioin kepit. Gava kyllä haki sisäänmenon, mutta juoksi siitä suoraan A:lle. :D Mun rytmitys ei ehtinyt myös ajoissa. Yksittäisenä sitten ja Gava pohti alkuun, kun kepit ei jatkuneet vasemmalle loivempaan suuntaan. Sitten hetken mietittyä hoksasi, että ne menikin toiseen suuntaan ja lähti itsevarmasti pujottelemaan. Oli niin hauskan näköinen, kun pohti asiaa. :D Ei jääty sen enempää hinkkaamaan. Muurilta kepeille lähetymiset myös treeniin! 

20-22 kepit: Parit toistot, kunnes sain Gavan menemään hypyn suoraan. :D Jäi takaakierrot päälle. A oli vähän hidas, mutta ok. Jatkettiin siitä kepeille. Ekassa taas rynnin liikaa vaikka tein takaaleikkauksen, joten tuli sisäänmeno virhe. Sitten kun otettiin A:n edestä ja oma liike parempi onnistui. 

Kokonaisuutena tosi hyvää treeniä kepeille ja takaakiertoihin. Vaikka rata tuntui tosi hankalta, tuli onnistumisiakin. Toki me tehtiin mini pätkissä, mutta mielummin teki nyt taas vähän enemmän kohtia kuin hinkkaisi yhtä. Toki hyvää treeniä olisi ollut myös yhdistää noita pätkiä isommaksi pätkäksi. Sellaista tehdään tosi harvoin, eli "nolla treeniä". Mietin myös, että tuliko kohdat niin selkäytimeen, että onnistuisi tehdä pidempänä pätkänä. Ja kepit tuli vähän yllätyksenä, miten huono estehakuisuus niille oikein on. Tietty oon aina helpottanut ja ollut mukana, mutta sitä pitää petrata. Kerran toisilla esteillä on ollut ihan eri kriteerit tason suhteen. Ja ne takaakierrot edelleen!

Tutustumisen jälkeen ajattelin, etten jotenkin hahmota ja pysty miettiä koko rataa. Vaikka aiemmin piirroksesta olin muistanut juuri ton pätkän mitä tehtiinkin ulkoa. Radalla kuitenkin pystyin sen muistamaan. Tutustumisen jälkeen oli kyllä vähän epämukava olo radasta, koska koin siinä olevan niin paljon haastavaa. Mutta sai kyllä yllättyä miten hyvin selvittiin vaikka pätkissä! Ja että muistin radan paljon paremmin kuin yleensä. Silläkin on vaikutusta radan oppimiseen, jos ei usko itseensä.

Treenaa:
- itsenäiset kepit, lähetykset aiemmalta esteeltä. Putki ansa, muu este. "Itse rynniessä"?
- muuri + takaakierto 7
- pätkä 6-9 lenkitys. Käännös hypyllä 8.


NOLLATREENIT
Hyvä artikkeli nollatreeneistä! Tiivitetysti välillä sen verran helppoja ratoja, esim eri vaihtoehtoja mistä saa valita sen mitä tekee. Sitten siihen tutustutaan kunnolla ja mielikuvitellaan se alusta loppuun. Täytyy pystyä ajattelemaan tökkimättä. Sitten tasota riippuen ihan ilman keppejä ja kontakteja tai niiden kanssa. Tehdään rata läpi taistellen, vaikka tulisi rima tai muu eri ohjaus. Gavan kanssa ei ole oikeastaan tullut tehtyä. Ellen ole tehnyt omaa tekemään rataa. Mutta monesti treeniradat on tuohon liian vaikeita. Ja toki epiksissä sitten sitä tullut treenattua. Jotenkin luotan kisoissa, että siellä on pakko yrittää onnistua. Voisihan sitä helpottaa kisaamista sillä, että vaatisi treeneissäkin välillä nollia. Miksi se tuntuu jotenkin tosi vaativalta.

Ja artikkelissa puhuttiin myös ankkurista, mistä kisajännitysluennollakin. Tehdä jokin ankkuri onnistumiseen ja nollaratoihin. Ensin treeneissä opetellaan se tunne ja fiilis nollaradan tekemisestä. Sitten se yhdistetään johonkin asiaan. Ranneke, musiikki tai video esim. Voi olla varmasti jokin sanakin, minkä sanoo. Esim tulee mieleen, että monesti sanotaan "nauti". Kisajännitysluennolla sanottiin myös muistella fiilistä onnistuneen suorituksen jälkeen ja ajatella itsensä videolla onnistuneella radalla.

Artikkelissa oli myös häiriöitä radalla, kuten kisatyöntekijä tai esineradalla tms. Sellaisen koen olevan itselläni hyvää kisoissa, että harvemmin tiedostan missä on tuomari tai mitä yleisössä tapahtuu yms. Keskityn niin koiraan. Mutta treeneissä en koe, että keskittyminen olisi aina niin hyvä.


TI&TO KÄÄNNÖKSET

Tiistai aamuna Gavalle cik&cap käännöstreeniä ja Ruutille nopeat rally-tokot.


Gava, käännökset, video: tehtiin metsikössä sulassa paikkaa (muualla onkin joka toinen pvä vain jäätikköä!). Kapea puu löytyi ja videokin onnistui parin toiston jälkeen. Tehtiin kuten kuvassa yllä, mutta lähinnä tuota oikean puolimmaista vaihtoehtoa. Täytyi hahmottaa hypyn muodossa, oliko oma liikkuminen ok. Oli se, mutta täytyy tehdä myös tota loivempaakin. Puilla on treenattavaa vielä matkassa, ja esteillä sitten vähän kaikki. Pahoittelut pysty videosta (lyhyt 30sek), noin puhelin pysyi kannon reiässä. :D Eli molemmat suunnat tuli kerrattua ja sik sik- suuntaan eli vasemmalle käännökset oli aavistuksen huonompia. Se suunta myös harvemmin käytettävä ja huomasi opettaessakin. Ruuti rally: 
- Ruuti teki ensin pyörähdyksen. Sujunut nyt useammat kerrat ranteen liikkeestä ja teki hyvin! Jes! Ja hiljaa! 
- vasten "molemmat oikeaan" käännös sujui heti ekalla. Tosin käytin käsimerkkiä tässä ja olisi pitänyt kääntyä ehkä vielä enemmän samanaikaisesti. Virittelysanana tähän "Ruuti". Näitä lisää, että muistan myös tehdä kuten kisoissa heti x kohdassa ja pyörähtää itsekin. 
- sivulla seisominen: kerran meinasi tulla mun käteen (tekemään vasten-käännöksen) kun en tehnyt mitään kädellä vain käsky "ylös" sujui seisominen. 
- oikean seuruusta jalkojen välistä, ok. 
- sivulta eteen seisomaan: tämä käsimerkillä pyöräyttäen eteen ja käskynä vain "ylös". Alkoi sujua! Ekassa ei ollut varma tullanko eteen vai ei. 
- peruutus oli hyvä, mutta vinkui siinä. 
Ruuti oli kaiken kaikkiaan ihan pätevä. :) 

Torstaina Gava teki samaa käännöstreeniä kuin yllä. Tosin tehtiin ekaa vaihtoehtoa, missä itse käännyn 90 astetta. Laskin myös kiertoon lähettämisen matkaa 2-6m väliltä. Mini lumikerrokseen sai piirrettyä viivat, muuten en olisi osannut noita arvioida. Mun pitkältä tuntuva oli 2m. :D Kerran kun lähetin polulta ja polku vietti enemmän toiseen suuntaan teki väärin. Muuten teki oikein, jos mun lähetys selkeästi vihjasi oikean suunnan. Nyt täytyy siirtyä vain hypyllä tekemään näitä. Nyt oli niin hyviä ja tila loppuu kesken (tai puut tulee vastaan).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!