Päästiin agilityssa Kelpokoiran (OMD) Lepakkokurssille , jota pidetään kolme kertaa Liedossa. Kouluttajana Kati Immonen ja Janita on myös ohjaajana, ja valvoo harjoituksia. Ensimmäinen koulutuskerta kesti noin 4 tuntia, sisältäen teoriaa ja monia harjoituksia. Seuraava 2kk tehdään näitä läksyjä, ei kisata eikä tehdä ratatreenissä ainakaan niitä kohtia, mitkä ei toimi. Me varmaan tehdään mahd keppejä ja vain näitä treenejä.
Kurssi oli tarkoitettu koirille, jotka ei aina tule ohjauksiin. Valuu esim valsseissa seläntaakse. Valitsee ansaesteitä. Lenkittää käännöksiä. Ei kokoa tai jarruta. Ohjaus saattaa kärsiä siitä tai pienentää vaihtoehtoja mitkä toimii. Jotkut ohjaukset ei välttämättä toimi tai jotkut radat ei sovi. Tärkein läksy nyt alkuun on, että nostetaan ohjaaja focusta ja pidetään estefocus nollassa.
Meillä oli testirata, mikä meni aika säätämiseksi. Gava oli kerännyt ihan hirveät kierrokset ja 60cm rimat, paljon kääntymistä ja lyhyitä välejä sai osassa kohtaa rimat lentämään (juuri kun viime treeneissä ei tullut yhtään alas eikä kisaradoilla). Jos se olisi kuukausi sitten tehnyt samaa, olisi varmasti valinnut kaikki ne ansat mitä siellä oli. Oikein yllätyin kun tuli mukana, toisaalta lyhyillä väleillä ja kun ehti jokaiseen ohjaukseen niin sain sen kääntymään. Tai jos olisi pystynyt ohjailla takaa niin sieltä olisi ollut isompi riski. Rimoja tippui ja kouluttaja joutui niitä nostamaan. Mm yhden tiputetun riman valssissa (silloin ei rimaa) valui isosti mun seläntaakse. Eka välistäveto ei sujunut, mutta kun se sujui ehti hypätä taas seuraavan hypyn väärinpäin. Yhdessä valssissa taas joutui äkkijarruttaa mun seistessä sen tiellä. Kepit ei sujunut vaikeasta kulmasta leikatessa ja yksi väärä putken pää tuli, mutta oma ohjaus näytti sinne. Ongelmat kertyy enemmän jos tullaan kovaa ja suoraan esteelle, missä loiva käännös (minkälaista ei ollut) tai juuri kovasta vauhdista valssiin. Kommenttina oli ettei näyttänyt niin lepakolta. Tietty me ollaan vähän ennakkoon jo aloitettu treenata käteentuloa, niistoa yms mitä tuli nyt läksyksi. Ja tilanne oli paljon pahempi 1lk:n aikaan. Ja siihen vaikuttaa se jos en ole riittävän lähellä. On treenattu takaakiertoja ja käännöskäskyjä.. Vähän tuli fiilis saadaanko olla mukana, mutta on treeneissäkin ollut kohtia missä kouluttaja on saanut säikähtää kun Gava juokseekin jollekin x esteelle tai ei meinaa kääntyä tiukasti millään. Tai aika milloin valitsi kaikki ansat, jos en ehtinyt estää. Gava oli koirista myös nuorin.
Aiemmista radoista esimerkkejä missä lepakoi
- tässä esim ihan 2 esteellä lähtee seläntaakse.
- lähtee extra hypylle
- kovasta vauhdista hypyllä käännös
- vaikea kohta hypyillä, ei kokoa
- tässä on aika monta paikkaa :D
Reiteentulo:
7 esteen rata (26 esteen radasta). Eli kentän eri laidoilta oli valittu aina 7 estettä. Tarkoitus siis ohittaa useampi väärä ja oli tilanteen kartoitus. Myöhemmin tätä opetetaan reiteentulona, esim reiden taputuksena tai jonain muuna selvänä merkkinä. Kädessä voi olla nami tai lelu valmiina toisessa kädessä. Alkuun yhden esteen ohituksesta palkkaa. Ja välillä otetaan yksi este. Etukäteen päätetään mitkä esteet tehdään. Koiraa voi ohjata persjätöillä, itsensä käännöillä tai reiteentaputuksilla yms ohi. Jos koira hyppii omiaan niin maahan. Videolla alla tästä pätkä/"rata". Lenkilläkin voi pyytää tulemaan reiteen tai ohjauksen puolelta. Puiden kierrosta.. Palkata ulko-oven edessä käteentulon tms.
Tästä lähtien kurssin ajan treenit ohjatut tai ei alkaa sillä, että tehdään tätä reiteentuloa, mun keksimällä "radalla" eli valitsen ne parit esteet. Joka kerta alkaa sillä.
Jenkkikäännös: tämä treeni oli vikana, mutta laitetaan tähän koska oli videollakin. Siinä siis vuorotellen tai vaihellen lähetetään putkeen tai tehdään jenkkikäännös. Jenkkikäännöksen tekniikassa varmaan on hiomista, katseen piti olla koiran linjalle. Pieni rytmitys kun käsi menee alas ja sitten valssataan/pyörähdetään. Ei kuitenkaan ole pelkkä valssi. Gava ei karannut näissä putkeen, mitä olisi tehnyt kyllä jonkin aikaa sitten. Mutta eihän noi käännökset niin pieniä ole ottaen huomioon että on yhden esteen takaa. Sentään ei kieltänyt hypyltä. Näissä treeniin myös omaa liikettä (nyt lähdön muodossa) ja/tai koiralle enemmän esteitä. Mahdollisesti joku suhahdus.
Toisena treeneissä kerrataan jarruttaminen.
Jarruvalssi: jarruvalssissa jarrutus tehdään esteen edessä ja sopii tiukempiin käännöksiin. Missä myös ohjaaja ehtii esteestä käden etäisyydelle. Tätä alettiin opettaa niin, että koira tuli alkuun kiinni leluun, mikä oli hypyn edessä. Vain yhdellä hypyllä koira kohti suoraan siihen. Lelu riman puoleisessa kädessä, rintama kohti koiraa. Lelua heilutetaan ja koira saa tulla siihen. Sitten lelun heilutus, tiputus ja ohjaaja juoksee sivu suuntaan, hyppy käskyn annettua. Näissä oli vaikea lähteä ajoissa liikkeelle. Molemmin puolin. Koira ei näissä siis hypännyt ollenkaan, se palkattiin vain riman eteen.
Jarruvalssin toinen vaihe oli tehdä se esim koiran tullessa putkesta. Koira tulee ulos suorassa linjassa kohti hyppyä. Merkkaus, lelun tiputus ja itse poistutaan pois alta. Sillä ajoituksella, että ehtisi esim seuraavan esteenkin ohjaamaan. Meinasi jäädä liian pitkäksi aikaa. Näissäkin koira siis jarrutti esteen eteen. Gava liukui välillä riman alikin palkka suussa. Ei väliä, kunhan jarruttaa. Tarkkana myös posken kanssa, katse koiraan kun liikkuu pois jarrusta. Jos pää kääntyy voi lukea sen persjättönä, jos näkee posken hypyn puolelta.
Niisto: Niisto oli kolmantena treeninä. Tässä myös heiluva käsi, koska koira skannaa helpommin liikettä. Ranteesta heiluva käsi merkkaa hypyn ja liikutaan pois alta. Koira noin 45 asteen kulmassa ja tullaan tiiviisti siivekkeen ohi. Lelu tippuu, kun koira laskeutuu. Tässä itsekin muistaa liikkua alta pois eli totutetaan liikkeeseen.
Niisto hypyn kautta: tehtiin kahdella hypyllä eli kutsuttiin yhden hypyn yli ja tehtiin niisto. Nämä oli mulle tosi vaikeita. Kouluttaja näytti ja meni tosi hienosti. Tosin kun otti kulman, missä Gava pystyi hypätä suoraan hypyn yli niin siinä ei koonnut yhtä hyvin. Juuri sellaiset kohdat ei aina toimikaan. Eli missä koira näkee oikeastaan jo valmiiksi laskeutumispaikkaan ja ei tarvitse kääntyä ennen estettä. Joten varmasti eri kulmissa ja eri vauhdissa näitä. Huomiona oli myös, jos koira ahdistuu tuijotuksesta niin merkkauksessa katse käteen ja sitten koiran linjalle/laskeutumiseen. Ei tuijoteta suoraan koiraan jos se ei kestä sitä.
Sylkkäriin tulo: tämä oli myös alkuun yksittäisenä treenattava. Eli peruuttaa ja pitää kättä reiden/polven lähellä kuin nami olisi siinä. Pyöräytetään koira ympäri ja palkka. Sitten sama esteen kanssa, mutta voi palkata pelkästään käteentuloakin.
Vippaustreeni: siinä koira kutsutaan vähän takaa ja palkataan reiteen, liikkuvaan käteen.
Ajokeli oli aika harmaa!
Treenaa:- reiteentulo: esteiden ohittelua
- jarrut esteen edessä
- niisto
- jenkkikäännös ansalla
Kurssin jälkeen oma-toimitreenejä, erikseen kirjattu myös blogiin:
Video 16.2 reisiläpsyt, blogi
Video 23.2 reiteentulo, blogi
Video 23.2 jenkkikäännös
Video 23.2 jarruvalssi ja niisto (verkko)
Video 25.2 reisiläpsyt, blogi
25.2 video jarruvalssi (verkot) ja niisto
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!