Siirry pääsisältöön

Kasa agilityvideoita! Saija Mustosen agilitykoulutus

Kunnon agility viikonloppu lauantaina omatoimitreenaamassa ja sunnuntaina koulutuksessa. Muutenkin viikolla oli myös torstaina treeniä (tai onko sitten pidennetty viikonloppu ;), kun joskus on vain 1 treeni viikossa. Aika agilityviikko siis! Ahkerasti tullut myös videoitua. Siihen päälle vielä pieni flunssa, joka yrittänyt iskeä.

LA SPORTTIKOIRAHALLIN OMATOIMITREENI
Juvanmalmilla kera Novan ja Gavan. 

Hyppytekniikka, Nova, video: tehtiin etäisyyden arviota, jatkaen mihin jäätiin viime kerrassa. Ekat välit 6 jalkaa ja vika väli oli 14-16 jalkaa, jos oikein muistan. Kolmesti muutin etäisyyttä. Hyvin meni yhdellä laukalla väliin tai sitten kahdella. :) Sen mitä näitä osaa katsoa. Kerran kompuroi ja tiputti ekat rimat, hämääntyi kun olin sivussa. Alusta jotain jäi tulematta videolle.


Seuraus, Nova: (taukoa välissä) tehtiin agilityhäiriössä seurausta. Perusasennosta pari askelta tai useampi. Palkkasin tiiviydestä. Kahdella sivulla oli myös koirat odottamassa. Paristi huomautin perusasennossa jos kuikuili muualle.

Eteenmeno Nova: ensin kaksi kaarella olevaa hyppyä. Ekassa tuli ekan ohi, oikaisten palkalle. Sitten tulin lähemmäs ja päästin kun katsoi esteeseen. Seuraavaksi 2 hyppyä suoralla. Avustaja näissä kaikissa odotti lelun kanssa. Irtosi aina ongelmitta ja täysiä. Sitten 4 hyppyä, eka kaarella ja muut 3 suoraan etenemistä. Nova pinkoi hienosti palkalle! Ainakin saa ilmaiseksi apparille irtoamisen, ei se varmaan vielä ymmärrä käskyä tai esteitä niin. ;)


Gavan kanssa tehtiin lepakkokurssin läksyjä:

reiteentulo: Näitä niin, että kokonaisuudessaan kahdesti pääsi esteelle. Eniten tehtiin "lähtöjä" missä otin etumatkan ja pyysin esteen ohi. Muuten varsinkin vasemmalla puolen liimautui seuraamaan. :D Kerran meni hypylle, A:lle ja putkeen ilman lupaa. Ja jos käsken esteelle, palkkaan vasta kun tulee esteen ohi. Ja itselle kovempaa vauhtia jne. Alkuun oli palkkana lelu, sitten testasin namia kädessä. Video. 

jarrut: Suoraan putkesta ja nyt laitoin muurin minipalikan hypyn alle, kun en jaksanut koko muuria kasata tai muuta keksiä. Sen takia, ettei valu esteen alle. Verkkoa en myös bongannut. Ja on helpompi myös omille kriteereille. Nämä sujuikin hyvin! Pääsin ehkä jo vähän paremmin pois. Koska nämä riman eteen jarruttamiset alkoi toimia niin saatiin lupa tehdä välillä myös vassilla estekin ja palkka kädestä esteen jälkeen. Jatkan valssin samaan suuntaan kuin noissakin eli tiukassa kulmassa. Video alla.


niisto: Näissä otettiin nyt 45cm rima. Kun viimeksi 55 tai 60cm. Vaihdeltiin kulmaa, tullaanko rimalle vähän kaartaen vai suoraan. Ja yllätyin ihan miten hyvin meni. Paristi teki tosi hienon käännöksen! Näihin hypyn kautta tai putkesta. Putkesta oli uusi juttu. Jatketaan samoja ja rima tietty täytyy saada kisakorkeuteen. Video yllä.

Ruuti 1h hiihtolenkillä Bodomin jäällä sunnuntaina :) 
SU SAIJA MUSTOSEN AGITREENIT

Uskaltauduttiin kurssin alettua ensimmäisiin agitreeneihin. On vähän pelottanut tehdä ratoja, kun en osaa aina täysin arvioida, mitä voi tapahtua ja etten tee mitään kiellettyä. Joskus on käynyt myös niin, ettei ole osannut oikein korjata riittävän hyvin jotain ongelmakohtaa. Saijan oppeihin kuitenkin uskaltauduin, koska on aiemminkin kouluttanut kurssilla olleita koiria. Kiva kun mentiin ja löytyi juuri kivasti treenattavaa Gavalle radasta. Vireestä huomasi kyllä myös agilityputken, jos on viikon tauko alla tai yli niin sitten mennään taas enemmillä kierroksilla. Oikeastaan videosta katsoessa Gava meni kyllä lujaa ja innolla, mutta kun se meni hallitummin ei tullut niin "apua se ei pysy käsissä" fiilistä.

Valitsin radaksi vaikeamman, kun siellä bongasin kohtia mihin palkata. Ja olin ajatellut vaikka tekeväni noita meidän läksyjä, mutta päästiin tekemään jotain pätkiäkin radasta. Oltiin kivasti ehditty puhua alusta. Pidemmän kautta 3 hyppy lähes kaikilla nopeampi. Vauhti säilyy paremmin ja linja sinne parempi. Ellei koira käänny pienesti edelliseltä ja vauhti säily, mutta harvemmalla. Nopein tietty ottaa niin, että koira hyppää ristiin. Itse olin miettinyt varmemman pyörityksen, että koira jää mun ja esteen väliin. Joka taas hitaampi. Perusteluna "varmin" kelpasi ainakin tässä vaiheessa. 3 ja 4 hypyt oli lähempänä samaa linjaa.

Aloitettiin sitten 1-5 pätkästä. Peitin siivekettä ja myös lähdin liikkeelle liian aikaisin hypyllä 4 ja kielsi hypyltä. Kulmana myös vaikeampi. Ehkä myös se, että olin edellä.

Tuli mieleen reiteentulot ja tehtiin sitten niin, että otin hypylle 4 ja sitten taputin reittä ja palkkasin kun tuli ansojen ohi. Ekassa juoksi 3m päässä lenkillä kohti esteitä. Tuli palkattua se, mutta hyvä pointti oliko se ok jos on niin kaukana. Seuraavassa palkkasin vasta lähelle tulon ja tein täyskäännöksen. Sitten tehtiin hyppy ja putken 2 pääty, sujui. Alusta 1-5 ja nyt saatiin tehdä hypyllä 4 vaikeampi eli vedolla putkeen ansahypyn ohi. Sujui hyvin! Varsinaisilla radoilla myöhemmin lähinnä putken 2 päätyihin läpsyistä on hyötyä, mutta muuten voi olla helpompi valita joku kunnon ohjaus. Mutta esteiden ohittamiseen hallitusti tarvittava taito ja jatkossa aloitetaan treenit niillä.

16-18: laitoin kepeille tai yritin laittaa. Gava halusi mennä suoraan 2 väliin väistäen putkea. Ihan läheltä sain törkättyä oikein. Putki häiriöt treeniin! Myös toiseen suuntaan. Kerran palkkasin jarrun hypyn eteen kepeiltä. Ehkä olisin voinut vähän paremmin ehtiä siihen merkkaukseen. Gava valui siitä tai muusta johtuen lelua ottaessa riman ali. Helpotettiin omaa ajoitusta ottaen hyppy 10 + hyppy 17. Palkkasin taas kerran jarrun ja nyt parempi. Sitten otettiin ekaa kertaa jarruvalssi. Vähän rajusti laitoin jarruttamaan ja ponnisti lähes paikaltaan riman yli. Palkkasin. Seuraava oli tosi pieni käännös ja oikein sopivan hallittu. Vautsi! En osannut oikein mitään sanoa siitä, oon niin tottunut näkemään sitä ettei tule aina ohjauksiin tai käänny. Miten tohon pitäisi reagoida jos tulee ihan normaalisti. Oonko kuvitellut vain kaiken ja muut ei usko, että joskus on ollut ongelmia. Tai pitäisikö olla vain tyytyväinen, että koulutus tuo tulosta. Jotenkin tosi ristiriitaiset fiilikset! Uskaltaako nuolaista ennen kuin tipahtaa tai uskaltaako iloita, ennen kuin näkee oikeasti että ei ollut kerran tuuria. Mutta tosi hyvä myös aloittaa sillä, että palkkaa paristi jarrut vaikealle hypylle ja sitten vasta ottaa pidemmälle. Varsinkin kun valui ekassa riman ali. Sama jatkossakin hypyillä missä on riskiä. Ja varmasti vaatii useat treenit, että oppii että niissä pitää koota.

Tauon jälkeen jatkettiin.

17-21: tämä sujui heti ekalla! Lähetin vain lähempää hyppyä 18 hypylle 17. Ekassa ajauduin vähän liian lähelle hyppyä 18 kääntämään peruskäännöksellä. Vaihdettiin se vastakäännökseen joka tehtiin enemmän putken kanssa samassa linjassa ja 2m irti hypystä tms missä sain paremman linjan takaakiertoon ja pääsin paremmin lähtemään. Käännöskin parani. Ongelmana oli sitten rima kahdesti peräkkäin hypyltä 14. Siinä vedätin ja helposti aloin jo keskittyä takaakiertoon. Pitäisi kuitenkin olla aikaa katsoa koiraa eikä jättää sitä yksin. Edes pitää poski sille ja "olla katsovinaan". Pitäisi myös nähdä mihin koira laskeutuu. Tähän syyllistyn usein, jos ajattelen vain yhtä kohtaa radassa. Aika tehokas tapa oli käskeä palkkaamaan riman jälkeen, pakko oli katsoa! Nyt ei ollut ongelmaa rimassa. Hyvä huomio tuli myös muualta, että hyppy 14 olisi vaatinut vähän päällejuoksua, kun juoksee koiran linjalle. Videolta näkee, että valuu myös hypyn 14 toiseen reunaan, josta huonompi linja.. Takaakierron palkkasin mun lähelle eli ei jatkettu siitä.

27-31: tähän pätkään en ollut tutustunut. tässä tuli hyvä ansahypyn ohitus. Putkijarrun paikka, mitä en ekassa tajunnut. Reiteen läpsyn paikka hyppyä ohittaessa, tuli kyllä tosi nätisti! Hypylle 28 jenkkikännös, mitä en ole tottunut käyttämään. Hidastun ja kroppa kohti hyppyä. Sitten liikkeelle lähtö ja valssi hypyn 29 taakse ja takaakiertoon 30 vienti. Kerran sain hypyn 29 ohi, joka oli virhe omassa ohjauksessa. Kepeille vienti taas itse sisäpuolelle ei mahdollinen ellei etumatkaa tai olisin takaaleikannut toista kautta. Kerran kokeiltiin ja palkkasin vain suoraan sujuneen pätkän kun näki ettei onnistu.

Nyt vasta tajuaa, että me tehtiin aika vaikeitakin kohti radasta! Takaakiertoihin meni myös aika kivasti, tosin linjakin ohjasi niihin. Ja ilman taitavaa kouluttajaa en olisi ehkä osannut heti ekalla kerralla jo tehdä niin, ettei koira pääse vain toistamaan vanhaa tapaa. Eli palkattiin jarruttamisesta kohtiin, missä voi lenkittää tai jättää kokoamatta. Ja vahvistettiin reiteentuloa alun kohdassa missä ennen olisi epäilyksenä ollut ansahyppy. Kyllähän se nytkin videolta katsottuna näyttää siltä, ettei se pienestä kiinni ole ettei niihinkin lähtisi. Ja vauhti noissa oli hyvä, mutta jostain syystä sain mielikuvan että meni hitaampaa. Ehkä, koska oli hallitumpaa eikä paniikinomaista kilpajuoksua.


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...