Siirry pääsisältöön

Tripla rally-tokokisat hyväksytysti!

Rally-tokokisat Lohja 29.2.2020 karkauspäivänä Nova & Gava

Nova starttasi ekaa kertaa rallykisoissa. Kisakirjan täyttö, mittaus ja sirun tarkastus. Nova mitattiin millin alle 50cm eli keskikokoisten sarjassa seuraavissa luokissa rima korkeus. Novan vuoro kolmantena ja tutustuminen klo 10. Treenattiin ennen kisan alkua, sitten oli häkissä ja ennen kehää kertausta. 

1.kisa

Ekalla radalla Novalla oli vähän korkeampi vire, mutta teki hiljaa. Vähän hinkkasin seurausta lähtökyltille mennessä että on jo siihen mennessä kuulolla. Treenattiin odotusalueella jonkin verran sitä, että 360 oikeaan on heti ekana. Monesti niissä Nova ei huomannut ja ollut skarppina, mutta keksin ottaa käsimerkin avuksi, mikä ennakoi pyörimistä. Kahdeksikossa ja spiraalissa vilkaisi törppöjä. Istu, koiramaahan ekassa vähän liikkui maahanmenossa (tokoa ajatellen) vähennys -1p. Koira eteen ja vasemmalle sivulle istu, tuli aika takapuoli alhaalla ja lähellä ettei korjannut asentoa. Täyskäännökseen ei ollut ihan skarppina niin en päässyt kääntymään yhtä ajoissa -1p. Eteentulo kyltit sujui yllättävän hyvin. Lopussa oli koira eteen ja peruuttelut, siitä -1p ehkä hyppiminen tai törmäys? Meni kyllä treeneihin nähden tosi hyvin! 

Nova alo 97p "koiralla näytti olevan kivaa". Ohjaaja Tiia Hämäläinen ja tuomari Tiia Hämäläinen 
-1p kontr (kontrollin puute) kyltillä 4 "istu, maahan, kierrä koiran ympäri"
-1p tvä (epätarkasti suoritettu teht) kyltillä 8 "vasen täyskäännös, käännytään eri suuntiin)
-1p kontr kyltillä 13 "eteen istu, 1 askel peruuttaen jne.."

Nova sijoittui tällä radalla 2.sijalle. 


Novan eka rata:

2.kisa

Novan toinen startti oli klo 12 aikoihin, toisella puolen hallia ja tuomarina Anna Klingenberg. Viidentenä suoritusvuorossa. Nyt oli seuraus jo nätimpää. 360 astetta vasempaan -1p vino, minkä Gavakin on saanut nuorempana. Aukeaa siis liikaa. Tätä täytyy treenata, että koira ei olisi seuratessa/pyöriessä yli 45 astetta (?) vinossa. 9 kyltti istu, 1 askel seiso, 2 askel istu, 3 askel maahan sujui hyvin. Seisominen tässä treenatessa vaikein. Yhteensä 99/100p ja 3. sija. 

-1p 360 astetta vasempaan kyltillä 2




3. kisa

Gavan vuoro koitti vasta klo 13-13:30 aikoihin. Odotti häkissä ja paristi jaloitteli ennen. Gavan vuoro oli vasta 8. Ehkä vähän liiankin aikaisin otin odottelemaan, mutta Gava kyllä tarjosi odottelua makuulla. Kerrattiin seisomiset ja muistin 360 pyörimisessä, että mun piti astua ristiin oikealla jalalla ensin niin silloin käyttää paremmin takapäätä. Tehtiin namilla, ettei liikaa innostu ja paina. Gava oli aidan vieressä ennen kehään menoa vähän hätäinen ja meinasi sekoittaa helppoja asioita. Sitten katsoinkin, että näyttää samalta kuin mitä on lähdössä agilityradalle (mihin kyllä seuraa vaikka vapaana). Annoin kävellä "vapaasti hihnassa" kehään että sai katsoa ympärillen ja hämmästellä miten täällä on kasa kylttejä! Seuraten sitten parin metrin matka lähtöön, hihna olan yli, lähtölupa ja nyökkäsin. "Ole hyvä" niin sai mennä radalle. 

Radalla ekalla suoralla Gava oli vähän hämillään ja otti häiriötä tai painetta. Tai sitten ei ollut vain yhtä skarppina kuin yleensä. Kisapaikalla pyörähdykset teki hienosti. Kehuin pujottelusta eteenpäin vain välillä huomioiden sen, että on skarppina mutta ettei liikaa innostu ja tule liian tiiviisti tokoseuraukseen. Sanoinkin käskynä vain "sivu". Seisomiskohdat meni hyvin. Vain yksi eteentulo oli loppupuolella. Sitä sain päntätä tutustumisessa itselle, kun avossa se oli stoppien kera. Pieni epäröinti eteentullessa. Mutta oikealta sivulle näkyi vähän ajatus oikealle sivulletulosta mutta sain huidottua ja käskytettyä kiertämään vasemmalle sivulle. Tätä ei tuomari noteerannut. Tiesin sen parin viikon takaisista treeneistä. 
Virheitä ei annettu, joten 100/100p, ainakin kahdella muullakin 100p joten aika ratkaisi. 2.sijalle. RTK2- koulutustunnus saatiin myös! Siirto voittajaan, joten täytyy ottaa sitä treeniin. 

Gavan video avon 100p radasta.


Gavan rallyhistoria: 

Alo 97, 98, 97p. (2016)
Avo 97, 97p (2017) ja 100p (2020)!

Oli se vähän helpompaa tämän kaksikon kanssa. Ja aina kokeneemman koiran kanssa. Ei tarvinnut uusia mitään kummankaan kanssa. Siinä mielessä meni nappiin, treeneissä sai välillä ja odottelualueella hinkata joitain kohtia. Raskas kisapäivä, mutta kannattava! Kisatessa ei oikein pysty muita seurata, mutta vilkaisin kisojen lopussa pari suoritusta mes radalla. Jännitti ennen kisoja ja välillä suoritusten välillä, mutta itse radalla ei ollut paha. Vähän lajissa kuin lajissa saanut toipua kisakokemuksista Ruutin kanssa, terapiata kisata näiden kanssa. 

Kommentit

Luetuimmat:

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Agilityn alkeet videoin: nuoren koiran opetus

Alkeistreenejä nuorelle koiralle tai pennulle. Gavan pentuajalta vuodelta 2014-2015 ja muita harjoituksia. Lisäksi Novan alkeistreenejä, käännöskäsky harkat 17-18 ja suullisia käskyjä -19 .  - päivitetty 21.3.2020  Kotona harjoiteltiin laatikkolle 2on-2off ja puiden kiertoa itsenäiseksi. Nova harjoitteli irtoamista ja käännöskäskyjä lisäksi.  Hyppyihin tuli lisää korkeutta vasta lähempänä vuoden ikää, mutta ne on lähinnä koiran osaamistasosta riippuvaisia. Mielestäni, jos koiralla on vielä täysityö keskittyä noudattamaan ja hoksaamaan, mitä asiaa haetaan treeneissä, ei sen tarvitse samanaikaisesti myös keskittyä hyppäämiseen. Nämä kaikki harjoitukset, "pentutreenit" voi yhtä hyvin tehdä aikuisen koiran kanssa matalilla korkeuksilla, jos se aloittelee lajia.  Naksuttimen sijaan voi käyttää myös naksutinsanaa esim "jes", "zip"... Hyppy etupalkalla : Jos koira ei meinaa tarjota (tai kun hoksaa näillä idean voidaan koittaa tarjoamista), voidaan jättää ...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...