Bordercollie
BH RTK1 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

26.3.2020

Toko stoppia, uutta evl ohjattua, rallyn molemmat oikeaan käännöstä ja kotivideoita

MA TOKO
Ma toko Jätemäen kentällä Annen ja ausseiden kanssa. Pidettiin etäisyyttä ja kummatkin koski vain omiin tavaroihin. 

Novan kanssa

Otin Novan vapaana kentälle mutta se villiintyi ihan ja menetti korvansa hetkeksi. Kun näki Annen, ruudun (ehti juosta sen vierestä). Jonkin aikaa huudeltua palasi ja otin käskyn alle. Hmm ehkä siitä syystä on tullut autosta hihnassa. Itse autossa odottaminen ja koirien vaihtelu olisi jo hyvä treenin aihe.  

Ohjattu: olin vienyt kapulat valmiiksi ja liikkuri kiersi niiden kautta ja osoitti kapuloita. Tästä tuli taas vinkumista. Mitäköhän tuohon keksisi.. 
Kerran voittajatyyliin seuraus ympyrään, mutta istui stopin sijaan?
Ohjatussa keskimmäinen oli paikallaan ja halusin treenata oikeata. Alkuun haki keskimmäisen. Sitten onnistuin pysäyttää ennen sitä. Liikuin oikean kapulan puolelle ja näytin suoraan sivulle kättä niin onnistui ja toki olin koiran lähellä. 

Stoppi: tein luoksetulon stoppia paristi takapalkalle ne ok. Sitten niin että kutsuin ja heitin palkan. Sitten kierrosta stoppi. Oli aika hyviä ja maa oli pehmeä. 

Ruutu: Nova bongasi hyvin. Olin vienyt alustan muttei nähnyt sitä mutta pysähtyi takanurkkaan. Palkkasin alustalle. Otettiin pari paikanhakua alustalle puolivälistä evl tyyliin eli olin koiran edessä lähettämässä. 
Oli sininen Annen kasaama ruutu. 

Haukkutreeni: Nova sai vielä tehdä Annen kanssa haukkumista. Istui maassa ja pallo jalan alla (kassista eri lelu mitä ei olla käytetty hetkeen). Ekalla 3. Sitten 6? Ja jotain 3-9 väliltä. Ekassa nuuskaisi naamaa ja keskittyi sitten jalkaan. Muut haukkui hyvin jalkaa. :) mun 3m kävely ei haitannut. 


Gava teki ekaa kertaa
 uutta evl ohjattua. Video. 
Kosketusalustana oli lankkutyylisesti matto mille ideana oli, että suoristaa itsensä mua kohti. Tajusin pulmaksi vain kuinka korjaan sitä. Lähetys oli eteenkäskyllä. Meillä ei ole stoppikäskyä kuin yksi missä pysähdytään niin äkkiä kuin mahdollista. Videolla sanoin eteen ja Gava teki oikein kun lähti etenemään. Sitten Gava nimellä sanalla meni alustalle. Nykyisellä ohjatulla osalla on sana jolla koira silti meni vain merkin taakse seisomaan. 
Keskikapulan treenauksen aloitin niin, että alkuun lelu oli sillä linjalla ja lähetin nenä kohti kapuloita "eteen keski". Kokeiltiin myös matolla kääntymistä + eteen keski. Ideana että keskikapulan suunnan nimeksi tulisi "keski". Vielä se ei tarkoita mitään mutta eteensana tarkoittaa. Näytin koiran sivulla myös käsimerkin eteenpäin. Sitten kokeiltiin samaa kapulalla. Olin ottanut kerran vasemman kapulan, joka ok niin taisi aluksi juosta sinnepäin. Videolle lopuksi mitä saatiin aikaiseksi.

Bongasin myös treenin, missä oli vain matto ja keskikapula, jolloin saa kaukaa treenattua keskimmäiselle kääntymistä. 


Tokalla kierroksella 
Gava teki pari eteenmenoa leluille jotka yritin jättää salaa ja oli kentän reunasta n.1m puskan puolella. Bongasi kuitenkin toisen mille en lähettänyt. Lelut 10m välein. Otin vähän lähempää ja kutsuin takaisin, suostui sitten sokkona juosta parin korjauksen jälkeen. Itse korjaussuuntiakin pitäisi treenata. 

Nova tuli vielä tokalle kierrokselle tekemään hihnassa mielentilaa
- Autolta kentälle seurauksen tarjoamista, otti kierroksia autossa haukkuvasta ja paristi vinkui. 
- Kentällä tehtiin namista luopumista ja seurausta. Pennun noudot kauempana oli vaikeata. Seurausta kohti ruutua, ihan muutaman askeleen pätkiä kun Nova mietti kokoajan ruutuun juoksemista. Näitä lisää! Ruutin voittajan kokeessa kaaviossa käveltiin kohti ruutua. Kentällä oli käynyt myös juoksunarttu mutta hyvin sujui eikä nuuskinut. 
- Kerran kaukokäskypaikan lähellä nopeasti nuuskaisi maata ja tehtiin vielä kaukojen ekaa nousua 10m matkalta. Ja sivulta maahanmenoissa tuijotin takajalkoja ettei liiku. 


MA KOTITOKO, Gava (video)

Tokon uutta evl ohjattua ajatellen testailua. Jätin rasioihin namin koiran nähden. 
Keskimmäiselle "eteen keski" tai "keski". Eteenkäsky on suoraan menoa. Jos oppisi "suuntakäskyn keski". Vasemmalla namikipolla halusin kokeilla onko tällaisessa suuntien erottelussa ideaa. Nykyisessä ohjatussa koira mua kohti tainnut sanoa vain käsimerkki + tuo. Ehkä joskus vasen tai oikea(?) Mutta edellä mainittu helpompi. Videolla nenä kohti kapuloita vasen oli "left" lenkillä opetetun suuntakäskyn mukaan (oikea "rait"). Mutta sama käsky ei päde jos koira on ohjaajaa vasten ellei sano koiran oikeata, ohjaajan vasempana. 
Korokkeella kohti ohjaajaa pysähtymiseen mietin käskyä stanna (stop normaalisti missä vino).
Tai takapuoli ohjaajaa kohden stoppi "front". 
Yksinkertaisen vahvistaa aluksi vain käskyä "keski". :D Ja kuunnella vinkkejä fiksummilta. Koiratanssia ajatellen eripositiot taas ei haittaa olkkaritreeninä ja jos niistä tuleekin apua. Aina kun Gavalla on uutta se tekee hitaasti, helpompi opettaa kyllä. 
(Älä tee kotona näin montaa variaatiota ainakaan uusilla sanoilla.)

Harjoiteltiin myös kääntymistä lankulla 180 astetta (video) "turn" käskyllä ekaa kertaa. TI KOTITOKO VIDEOITA

Novan kanssa:
- Luoksetulon stoppi namiheitoista. Novan kanssa matot meinasi mennä käristä rullalle, onneksi kahdessa kumia alla. Muutamat läpijuoksut ja videon takia stoppi samaan suuntaan ja mattojen takia. Käsky ja käsimerkki ja sen jälkeen heitin namin. Video stopista.


- Kosketuskeppi: en muistanut onko Nova tehnyt. Näköjään joo. Sivulla koskemista, namikäsi alkuun vaikeutti. Kun jäi tuijottamaan sitä. Seurauksessa lopussa muistui myös hyvin mieleen. Voisi kokeilla ulkonakin ja varioida enemmän seurauspituutta. Trixie tikku menee pieneen tilaan. Video alla. - namista luopuminen ja pito: alkuun luopumista. Sitten pitoa ja annoin kapulan vasta kun ei ota ilman lupaa. Jälkikäteen muistin että Novan pito alkeissa oli myös niin, että nami pysyi luovuttavana kuonon vieressä mutta kapula tuli myös käymään suussa. 

- Tunnari: peiton alla oma ja väärät rasiassa ja 3 rasian alla. Hyvin Nova etsi eikä koskenut vääriin. :)

- Stoppi kapuloille: vein kapulat eteiseen ja sanoin vapaa. Sitten pysäytin matkalla kapuloille ja palkkasin stopin. Ekassa vähän myöhäiseksi päästin ja oli jo kapuloilla. Muut oli hyviä. Keräsin kapulat itse, kun Nova tykkää niin noutaa.
Video tunnari, luopuminen ja kapulanpito


- ohjatun suunnat namikulhoille. Tokalla kiekalla noutokapulat kulhojen takana. Miksei kentälläkin näin? Ekaa kertaa myös keskimmäiselle. Kerran taukoa niin poitsu saa treenata voi ja evl asioita. Silloin taas jos kisat on tiedossa tulee lähinnä keskityttyä tuleviin liikkeisiin. Novakin harjoitteli suuntia videolle.- lankulla käännös 180astetta. Keksin ottaa kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja treenata molemmat oikeaan (ja vasempaan) kuten rallyssa. Käsiapu ja "vasten" (Ruutilla oli toi). Tuli mieleen tajuiskohan koira tuota in-in sanalla. Tai ihan vaan tässä, tähän. Novalle hyvä treeni tässä oli myös kehonhallintaa.
Videolla myös Gavan harkka.
Video molemmat oikeaan- rallykäännös Nova & Gava


Gavan kanssa: 

- molemmat oikeaan (ja vas) käännöstä lankulla: ensin paikallaan, palkkasin ensin houkuttelu kädestä. Sen jälkeen pyörähdin ja palkkasin. Lopuksi seurauksesta kokeiltiin vasemmalla ja oikealla puolella. Aluksi oikean sivulletulossa muistuttelua. Kamerasta loppui virta ennen oikean puolen seuruuta. Video yllä (Novan kanssa sama)

- ohjatun suunnat: Ensin namikipoille. Sitten namikippo + kapula sen takana, lähinnä vain siksi että kulhot erottuu ja näyttää vähän ohjatulta. Samaan tapaan laitoin namin ja sitten suoritus. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!