Siirry pääsisältöön

Ensimmäisiä päiviä, pentutreeniä ja kasvukuvia

Nyt on takana viikonloppu ja päivä yhdessä. Rauhallisesta pennusta alkaa kuoriutua pikku piraija. Takapihalla mennään välillä hepuleita. 8vk kuvia kännykästä ja kameralla.

Ruuan yhteydessä on treenattu
- sivulletulo: namin perässä imuttaen, käsiliikkeellä ja sitä pienentäen. Tarkoitus myös tasapainotyynyä/koroketta kokeilla opettaa
- seuraus: imutustyyliin ja istumiset, syö ahneesti ja pysyy sopivalla etäisyydellä
- paikallaan pysyminen: tässä 2 askelta maksimi. Harjoitellut myös kyykkyyn ja ylösmenoa (kuvausta ajatellen). Mutta matkaa tarvitaan kyllä lisää.


- luopumistreenit tähän mennessä vaikeita, lähinnä istuminen kun naminyrkki on kauempana. Kokeilin kahta namikättä molemmin puolin, hetken sujui kunnes alettiin haukkumaan ja hermot meni. ;) Liian vaikeata vielä.
- luoksetulo: näitä pillillä ja ilman, ulkona ja ulkoa sisälle.
- maahanmeno: naminyrkki maassa ja kun menee maahan saa namin. Tämä ajatellen myös lepokäskyä.


- käsikosketus: pariin kertaan niin, että kädessä oli namin hajua, näytin sen auki ja tietty heti meni nuuskimaan. Jes ja tiputin toisesta kädestä namin käteen, mihin äsken koski. Nami ilmestyi siis koskettua.
- häkistä namien etsimistä. Sekä häkin tarjoamista sen jälkeen. Kun katsoi häkkiä, tuli sinne namia tai käveli kohti, astui sisään jne. Lisäksi kestoa eli siellä pysymistä. Jopa meni maahan ja palkkasin makaamista. Sitten etäisyyttä pysyä paikallaan, laitoin pari namia ja kävin 3m päässä kaapin takana piilossa.
- kahden lelun leikkiä: lähinnä niin, että istun ja käden mitalla liikutan vuorotellen leluja. Tähän "kii" käsky.
- nouto: käytävässä, ensin koiran rapsuttelua ja istutaan maassa taakse nojaten, että koira voi tulla syliinkin. Lopuksi sai namin. Kerran jäi noutoesinettä syömään, mutta toi sitten. Aika kivasti sujui. :)


Sosiaalistamista, toisena päivänä käytiin paljolti sylikyydillä lasten leikkipaikan lähellä. 

Kolmantena nopea visiitti asemalle/kaupalle, missä nähtiin kauempaa 2 junaa, bussi ja autoja. 

Neljäntenä työpäivä, omakotitalo on teiden kulmauksessa ja mm. rekkoja ajoi ohi. Leikki vähän Gavankin kanssa! Tofu hihnassa ja G sai alkuun nuuskia rauhassa. Pääosin Tofu omassa aitauksessa. 
Su ja ma 5min autoilut takakontin häkissä. Toisella matkalla Nova, toisella yksin. Ma-ti yö myös ilman muita koiria. 



Tofun kasvua voi seurata täällä.

8-viikkois poseeraus kotona ja kasvattajalla pääkuva.
Paino kotivaakalla 5,7kg ja korkeus n. 29,5-30cm
(Kamera oli jalustalla ja puhelimin kaukolaukaisimena, siinä onneksi näkee kuvan miltä näyttää vaikka piti ohjata pentua ja katsoa sitä. :D )





Kommentit

Luetuimmat:

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Agilityn alkeet videoin: nuoren koiran opetus

Alkeistreenejä nuorelle koiralle tai pennulle. Gavan pentuajalta vuodelta 2014-2015 ja muita harjoituksia. Lisäksi Novan alkeistreenejä, käännöskäsky harkat 17-18 ja suullisia käskyjä -19 .  - päivitetty 21.3.2020  Kotona harjoiteltiin laatikkolle 2on-2off ja puiden kiertoa itsenäiseksi. Nova harjoitteli irtoamista ja käännöskäskyjä lisäksi.  Hyppyihin tuli lisää korkeutta vasta lähempänä vuoden ikää, mutta ne on lähinnä koiran osaamistasosta riippuvaisia. Mielestäni, jos koiralla on vielä täysityö keskittyä noudattamaan ja hoksaamaan, mitä asiaa haetaan treeneissä, ei sen tarvitse samanaikaisesti myös keskittyä hyppäämiseen. Nämä kaikki harjoitukset, "pentutreenit" voi yhtä hyvin tehdä aikuisen koiran kanssa matalilla korkeuksilla, jos se aloittelee lajia.  Naksuttimen sijaan voi käyttää myös naksutinsanaa esim "jes", "zip"... Hyppy etupalkalla : Jos koira ei meinaa tarjota (tai kun hoksaa näillä idean voidaan koittaa tarjoamista), voidaan jättää ...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...