Siirry pääsisältöön

Noutajatreenejä ja viretilaa

Viime viikkoina on enemmän opiskeltu luennoilla, luettu kirjoja ja Novalle keksinyt vain noutajatreenejä. Koekaniina kirjan tai luennon treeneihin.

Eräänä päivänä kokeiltiin kirjan treenejä. Videon perusteella 8.4.

Palautukseen alkeistreeni: pyörähdys peruutus ja luovutus.

Damin nouto häiriöllä, tämä oli sopiva treeni ja tosi vaikeata! Palautuksen aikaan heitän toisen damin alkuun itseni taakse, takaviistoon, sivuun ja etuviistoon. Eipä tälläisia Nova 4,5v varmaan ole aiemmin tehnyt.

Damien vaihtamiseen, haettava lähellä ja toinen kaukana. Ehkä pitäisi ottaa alkuun enemmän eri suuntiin, toki loivassa kulmassa ne jo sujuu.

Paikallaan pysymistä, toisen noutaessa. Ennen videota varasti kahdesti. Vaikein, kun damit oli vieressä ja toinen hakee. Odotti hiljaa, mutta on vielä treenattavaa. Tämä ei ollut varsinainen kirjan treeni, odottamisesta palkkaaminen kyllä.


To 16.4 tehtiin muistikuvaharjoitus pellolla. Vein 3 damia Novan seuratessa vieressä, kaarelle niin että itselle oli jokaisessa maamerkit. Kävin tiputtamassa damin. Toisen tipututtua alkoi vähän vinkua ja odoteltiin vähän. Pysähtelin ja kävelin tosi hidasta kävelyä. Jos lähti edistämään pysähdyin.
Damit vietyä otetttiin paikallaan istumista ja seurausta. Lähetys nyt oppikirjan ja luennon, niin että oikea käsi oli koiran pään päällä ja kurkkasin itsekin pään yli että näin mihin katsoo. Kerran noin saa kumarrella nomessa ja wt:ssä niin ompahan erilainen lähetys kuin pk-hakuun.

Juoksi suoraan kaikille dameille, luovutuksessa pureskeli tai liikutteli damia suussa. Väleissä otettiin siirtymää, pitoa, odottelua niin että oli rauhoittunut tarpeeksi. Rapsuttelin rinnasta. Ekan damin kanssa juoksi ohi ja sitten vasta toi. Mutta kaikissa lähti damin nostettua palauttamaan, se edistys. En pillittänyt sitä erikseen.

Lähihaku harjoitus, missä opeteltiin pillikäskyä pi-piuu-pi-piuu.. jota alkuun toistaan kun on alueella. Että oppii että sen kuultua dami on lähellä. Pillitys pitäisi olla rauhoittava ja hitaasti. Hajustin pienen 2x2m ruudun Novan takana ja laitoin pikkudamin heinän alle. Sanoin etsi Novan edestä lähettäen ja dami oli Novan takana. Kun oli alueella pillitin lähihakua. Jos vihelsin sitä istumiseen niin jatkoi istumista.
Jopa tällä 5m matkalla luovutuksissa liikutteli damia. Kun toi sen sivulle, kehuin ja odoteltiin niin että sai pitää pidempään. Ja jos koskin damiin niin pito jatkui. Kun piti hyvin koskiessa damia niin sitten sanoin "jes" ja palkkasin.


Pe 17.4 lähihakua ja pitoa

Lähihakua nameilla: Nova istuu ja laitoin nameja vuorotellen kyljen puolelle. Edestä näytin kädellä suuntaa ja vähän pyörivää liikettä alaspäin kädellä. Etsi ja pillikäskyä pi- piuu, pi - piuu.

Pitoa: taskudamilla, joka on minikokoinen. Alussa tosi nättejä, kun oli lyhyet ajat. Sitten lisäsin häiriöksi sen, että siirryin itse edestä sivulle niin siinä jo suu vähän kävi. Aina kun toin käden lähelle ote löystyi. Vein sen vähän pois jos löysti. Kun piti hyvin toin taas käden damin lähelle. Kun piti hyvin ja käsi oli kiinni damissa sanoin "jes" ja namipalkka. Kokeiltiin myös niin, että namikäsi oli näkyvillä, mutta muutaman jälkeen yritti ennakoida tiputtamalla damin ja varastaa nameja. Poimi sen itse takaisin. Jätettiin siihen, ei ollut niin hyvää että olisi saanut tehdä vauhtijuttuja.

Vähän on shoppailtu pennulle vääränkin värisiä varusteita. Nova oli alkuun järkyttynyt tästä härpäkkeestä. En ollut aiemmin nähnyt mitään tuollaista mutta piti ostaa testiin. Painoa 800g (nuorelle siis enemmänkin) ja kolmiosainen. Jos kantaa päädystä niin on hankalaa. Matkii linnun muotoa. Novalla meni muutama yritystä saada dami maasta ylös. :D 4.5vuotiaalle järkytystä. Nettikaupassa opiskeltua löytyi muutakin. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...