Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

17.4.2020

Noutajatreenejä ja viretilaa

Viime viikkoina on enemmän opiskeltu luennoilla, luettu kirjoja ja Novalle keksinyt vain noutajatreenejä. Koekaniina kirjan tai luennon treeneihin.

Eräänä päivänä kokeiltiin kirjan treenejä. Videon perusteella 8.4.

Palautukseen alkeistreeni: pyörähdys peruutus ja luovutus.

Damin nouto häiriöllä, tämä oli sopiva treeni ja tosi vaikeata! Palautuksen aikaan heitän toisen damin alkuun itseni taakse, takaviistoon, sivuun ja etuviistoon. Eipä tälläisia Nova 4,5v varmaan ole aiemmin tehnyt.

Damien vaihtamiseen, haettava lähellä ja toinen kaukana. Ehkä pitäisi ottaa alkuun enemmän eri suuntiin, toki loivassa kulmassa ne jo sujuu.

Paikallaan pysymistä, toisen noutaessa. Ennen videota varasti kahdesti. Vaikein, kun damit oli vieressä ja toinen hakee. Odotti hiljaa, mutta on vielä treenattavaa. Tämä ei ollut varsinainen kirjan treeni, odottamisesta palkkaaminen kyllä.


To 16.4 tehtiin muistikuvaharjoitus pellolla. Vein 3 damia Novan seuratessa vieressä, kaarelle niin että itselle oli jokaisessa maamerkit. Kävin tiputtamassa damin. Toisen tipututtua alkoi vähän vinkua ja odoteltiin vähän. Pysähtelin ja kävelin tosi hidasta kävelyä. Jos lähti edistämään pysähdyin.
Damit vietyä otetttiin paikallaan istumista ja seurausta. Lähetys nyt oppikirjan ja luennon, niin että oikea käsi oli koiran pään päällä ja kurkkasin itsekin pään yli että näin mihin katsoo. Kerran noin saa kumarrella nomessa ja wt:ssä niin ompahan erilainen lähetys kuin pk-hakuun.

Juoksi suoraan kaikille dameille, luovutuksessa pureskeli tai liikutteli damia suussa. Väleissä otettiin siirtymää, pitoa, odottelua niin että oli rauhoittunut tarpeeksi. Rapsuttelin rinnasta. Ekan damin kanssa juoksi ohi ja sitten vasta toi. Mutta kaikissa lähti damin nostettua palauttamaan, se edistys. En pillittänyt sitä erikseen.

Lähihaku harjoitus, missä opeteltiin pillikäskyä pi-piuu-pi-piuu.. jota alkuun toistaan kun on alueella. Että oppii että sen kuultua dami on lähellä. Pillitys pitäisi olla rauhoittava ja hitaasti. Hajustin pienen 2x2m ruudun Novan takana ja laitoin pikkudamin heinän alle. Sanoin etsi Novan edestä lähettäen ja dami oli Novan takana. Kun oli alueella pillitin lähihakua. Jos vihelsin sitä istumiseen niin jatkoi istumista.
Jopa tällä 5m matkalla luovutuksissa liikutteli damia. Kun toi sen sivulle, kehuin ja odoteltiin niin että sai pitää pidempään. Ja jos koskin damiin niin pito jatkui. Kun piti hyvin koskiessa damia niin sitten sanoin "jes" ja palkkasin.


Pe 17.4 lähihakua ja pitoa

Lähihakua nameilla: Nova istuu ja laitoin nameja vuorotellen kyljen puolelle. Edestä näytin kädellä suuntaa ja vähän pyörivää liikettä alaspäin kädellä. Etsi ja pillikäskyä pi- piuu, pi - piuu.

Pitoa: taskudamilla, joka on minikokoinen. Alussa tosi nättejä, kun oli lyhyet ajat. Sitten lisäsin häiriöksi sen, että siirryin itse edestä sivulle niin siinä jo suu vähän kävi. Aina kun toin käden lähelle ote löystyi. Vein sen vähän pois jos löysti. Kun piti hyvin toin taas käden damin lähelle. Kun piti hyvin ja käsi oli kiinni damissa sanoin "jes" ja namipalkka. Kokeiltiin myös niin, että namikäsi oli näkyvillä, mutta muutaman jälkeen yritti ennakoida tiputtamalla damin ja varastaa nameja. Poimi sen itse takaisin. Jätettiin siihen, ei ollut niin hyvää että olisi saanut tehdä vauhtijuttuja.

Vähän on shoppailtu pennulle vääränkin värisiä varusteita. Nova oli alkuun järkyttynyt tästä härpäkkeestä. En ollut aiemmin nähnyt mitään tuollaista mutta piti ostaa testiin. Painoa 800g (nuorelle siis enemmänkin) ja kolmiosainen. Jos kantaa päädystä niin on hankalaa. Matkii linnun muotoa. Novalla meni muutama yritystä saada dami maasta ylös. :D 4.5vuotiaalle järkytystä. Nettikaupassa opiskeltua löytyi muutakin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!