Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

2.5.2020

Tofun ke-pe ja Novan tokoa

Ke tehtiin
esineiden nostoa/noutoa käytävässä. Pikkupatukat ja pentudami. Kevyemmät patukat nousi ensin. Tavallisilla nappuloilla toi paremmin vs edellispäivänä jauheliha oli vähän liian vetävä.
leikki vs rauhoittuminen: kanipallo vetolelulla leikkimistä, sitten se piiloon ja sai makuulla ruokaa. Sitten jatkettiin leikkiä ja taas lelu piiloon ja makuulla ruokaa. Illalla sama, mutta pallo meni jalkojen alle piiloon ja kun meni maahan, sai lelun. Tehtiin myös kanipallon noutoa käytävässä.
Luoksetuloa harjoiteltiin lenkillä ja pihassa. Pillillä ja kutsulla. Levitin kädet ja menin kyykkyyn. Silloin kun oli n. 10m päässä ja sen näköinen, että on kuulolla.
- palkkasin vähän häkkiin menoa
- korin päällä odottamista, n. 3m matkalta hyvin.
- makaamista ja istumista ruokapalkalla tiheästi. Väleissä liikuin tai olin paikallaan.
Tofu syö kolmesti päivässä. Yhden aterian lihaa. Niin on tehty harjoituksia ruuan ohessa ja sitten kyllä muutenkin palkannut taskusta löytyvillä pentunappuloilla.

Yhteiskuvia koirista - kuvat, äitin ohjauksessa keksi juosta karkuun ja lähteä monesti paikaltaan. Vaihdettiin mut ohjaamaan Tofua, mutta huomasin että 90% kuvista oli taustaan tarkennettuja. Harmi, kun keli oli silloin niin hyvä. Sitten päivällä uusiksi ja ehdittiin ottaa juuri ennen räntäsadetta, mutta oli pimeä keli. Aurinko ehti jo mennä piiloon. Tiheästi palkattuna pysyi tosi hienosti!


Lenkillä kulki repussa mukana, sai tutkia metsää ja peltoa. Pellolle tuli myös pissi ja kakit. Suurinosa tarpeista ulos, kahdesti myöhästynyt pissille viennissä. Kotona alkaa osata hakeutua terassin ovelle, kun pitää päästä ulos. Oon kuitenkin odottanut, että istuu ennen kuin ovi aukeaa.

Sisällä käytin imuria kauempana, Tofu meni Gavan viereen häkkiin (Gava pelkää/inhoaa imuria eikä tajunnut vahtia että tulee lähelle). Ulkona muutama haravan veto, sai nameja sillä aikaa. Vähän jänskätti molemmat mutta toipui heti kun lakkasi.


Torstai:
Tofu oli päivällä yksin isojen lenkin ajan ja kaivautui aitauksen alta ovelle. Piti aika kovaa mekkalaa. Palautin sen aitaukseen kun raapi ovea, heti kun oli hetken hiljaa. Istuin tuolissa selkä pentuun. Ovi kävi ja äiti tuli pidemmältä lenkiltä. Penska keksi saman ja oli ryömimässä taas verkon ali (puutarha-aitaa) ja sain itse teosta kiinni. Aloitti myös mekkalan vaikka olin paikalla. 

Päivä ruuaan sai samaan syssyyn "yksinolo harjoitusta", heittelin kulman takaa aitaukseen nameja kun oli hiljaa. Tai etsi edellisiä. 
Iltaruualla jatkettiin samaa, jätin koira portin taakse ja menin seinän viereen tai keittiön kulman taakse. Olin muutamia sekuntteja ja toin palkan. Yksi vähän pidempi seisoskelu ja meinasi jo aloittaa kitinän. 

TO TOKO JA LEIKKIÄ
Torstaina treffattiin illalla Heidi, Luca tolleri ja Sky 5kk berninajokoira. Nähtiin Kilonpuiston nurtsien lähellä, Tofulle uudessa paikkaa. Kauempana oli muutama potkulauta "skeittirampeilla". Tofu sai kahdesti treffata Skyta, joka oli jo tolleri aikuisen kokoinen mutta rauhallinen. Tofu muutaman kerran nappasi luppakorvista eikä mitään reagoinut ja sai hyppiä ja nojailla vasten. Ja juoksi toisen ali. 
Jännintä reissussa Tofulle oli kun liikkuroin ja Tofu oli sylissä (kun en ihan tiedä osaako Nova olla autossa hiljaa). Kun nähtiin pyöriä, juoksijoita ja kun meidän treenikassi (pinkki möykky) nökötti kentän laidalla. :D 

Tofu teki 
- kaksi luoksetuloa Heidin pitäessä. Hyvin meni. :) 
- vähän kontaktia jessittelin, kun sai muutaman namin tarjosi jo nopeammin. Alkuun uusi paikka kiinnosti.

Nova teki ihan ekana
- paikka istu: lyhyet pätkät ja piilossa käynti ok. Vieressä maahanmeno ei haitannut 
- paikka makuu: lyhyet ajat piilossa. En muista milloin tehty vieraassa seurassa. Matkapiilolle 30m? 
- kehääntulo vapaana ja liikkeen alkuja. Aluksi karkasi sivulta liikkurin luokse. Aluksi myös nuuski liikkurin osoittamaa aloituspaikkaa. Jollakin kerralla juoksi myös ruutuun joka 10-15m päässä. Ainakin kolmannella kehääntulo sujui. (Huomaa että taukoa alla) Liikkeen aluissa esim "seuraamisliike, liike alkaa, liikkeelle mars" ja palkkasin kontaktin. Edelleen ei ollut niin keskittynyt kuin haluisin. 
- katsekontakti häirittynä: tehtiin lisää luopumista ja ilme parani (totisemmaksi ja keskittyneempi). Liikkurilla noutokapula, joka tipahti tai taputti nurtsia. Alkuun piti vilkaista. Palkkailin tiheästi. Lopussa pystyi vastustaa halua vilkaista ja pää vähän nytkähti vain. Näitä pitäisi tehdä heti alussa!

- kaukot: näitä välttelen aina treeneissä ja tehdään vaan kotona. No kokeiltiin nyt ihan läheltä namihoukutteluin. 
Ensin maahan-seiso-maahan, mihin on keskitytty. Maasta seiso hyviä. En kelpuuta ennakointia (kun vien käden jo aiemmin ylös). Ja pitää luopua namista ennen kuin saa sen. Seisomaan nousu hyvä, mutta kun annoin namin ja söi niin liikkui vähän, kotona ei tuota tee. Laitoin takaisin maahan ja siitä seiso. 

Seiso-maahan niin että Novan piti seistä paikallaan kun laitoin käden rintaan, aluksi meinasi ennakoida ja käskin takaisin seisomaan. Näissä myös ennen liikettä siirtää painon taakse. Sen jälkeen itse vaihto oli hyvä. Kun saa tekemään hitaasti ja rauhallisesti niin löytyy oikea tekniikka. Ja kun luopuu namista eikä ennakoi. 
Aiemmin maahan-seiso-maahan, Nova liikutti takajalkoja sisään ja ulos eli sivuttaissuunnassa mutta se jäänyt pois kun tehtiin hitaasti. 

Istu-seiso-istu: kokeiltiin nyt myös. Tästä taukoa. Istu seiso ok läheltä. Tätä tehty n. 1-2m päästä takajalat korokkeella. Seiso istu tekee luontaisesti jos ei käsketä. Tähän ajatellut käskyä "iiii". Nyt otin luopumisen ja työnsin käden pään suunnassa tai leuan alle. Joku oli melkein ja jotkut huonompia. 

Tunnari: tästäkin ehtinyt tulla taukoa. 
- Ensin oman piilotus kentän laitaan lehtien alle. 
- Sitten väärät rasiassa ja oma siirtyi ehkä 2m eteenpäin piiloon n. 1m rasiasta. Kurkkasi rasian ja sai hetken etsiä omaa. Ekaa kertaa oma oli vähän eri kohdassa, ihan hyväkin (tuli samalla kestoa).
- Väärät kaadettuna maahan sitten nappasi mennessä väärän ja oman luona vaihtoi oikeaan. 
- Nyt vein itse oman, mutta vähän eri paikkaan ja se väärä mitä siirsi jäi paikalleen. Kävi taas poimimassa sen yksittäisen nuuskimatta. Käskin irroittamaan. Laitoin uudestaan etsimään ja nyt tuli oikea. 
- vielä kerta ilman että yksittäinen väärä oli reitillä, nyt juoksi suoraan kyllä paikkaan missä oma ja toi sen. 
- ekan luovutus sivulle, muut otin lennosta. Ekoissa kantoi hyvin. Loput "sikarina" päädystä pitäen. 


PERJANTAI VAPPU
Nähtiin aamupäivällä kaveria ja otettiin valkovuokkokuvia. Tofu oli rellestänyt jo aamulla sen verran, että oli juuri nukkumaan menossa. Itselle n. 10kg paino kantaa pentu repussa peltojen poikki ja kamera. Pennun kantoapua löytyi kaverista, sai nopeammin siirryttyä. Otettiin kolmessa paikkaa kuvia, Nova oli myös mukana. Niitä myöhemmin. Lenkillä oli lakki päässä ja autoillessa.

Takapihalla kävi myös pari tuttua, mutta näkivät ihan unisen pennun. 

Tofu illaksi hoitoon porukoille ja aluksi oli vähillä pattereilla kunnes kohti iltaa oli latautunut. Oli juostu rallia päin vesikippoa yms. Ryypätty, juostu ja ryypätty.. vappumeininkiä!

Gava ja Nova kävi sillä aikaa Nuuksiossa n. 19kg lenkin. Allekirjoittaneelle teki tiukkaa, kun aamulla oli käynyt Novan kanssa myös lenkin ja vielä noin 2km pentukuvauksessa. Gava ja Nova kilpaili flekseissä kumpi on ekana. Taakse käskylle tuli käyttöä alamäissä. Nähtiin me yksi kyy (hyi!) mutta onneksi koirat meni polulla ja käärme lähti poispäin varvikosta. Sen jälkeen tuli tuijoteltua maata tarkemmin ja koirat oli niin että ihminen näki ensin mihin astuttiin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!