Siirry pääsisältöön

Agilitya ja tokoa, Tofun 12vk rokotukset

Maanantaina 25.5 rokotuksilla: päätin kokeilla M&M Suomenojaa, jossa oli vain 49e. Vaaka näytti 7.9kg. Kotona näytti 8.2kg. Eläinlääkärin huoneessa rohkeana ja odotti jo herkkuja ja huomiota. Houkuteltiin hyppäämään itse pöydälle. Sitten tarkin ja rokotuksen jälkeen sai kokeilla pöydälle tuloa vielä uusiksi. Onnistui. Ja sen jälkeen Tofu meni vielä kahdesti ihan yksin tarjoten. :) 
Isossa liikkeessä kaksi metrin korkuista lasta jotka ojensi kättä kohti tai kurotteli/kumartui oli jännät. Ja poistuessa yksi koira huusi kuin syötävä 6m päässä. 


Ti 26.5 agilitytreenit puolitin taas treeniajan Gavalle ja Novalle. Yksi poissa niin n. 8min koira. Koska viime viikolla rataa niin nyt tekniikkaa. Oltiin lopussa joten sitä ennen autossa odottelua, Novalle seurausta ja Tofu odotteli hihnassa niin ettei ylettänyt hyppiä Novan päälle. Ja kun istui palkkasin. Oli hiljaa. Novalle käännöksiä, peruuttamista ja kaukoja. Molemmilla radoilla jotkut rauhallisemmat koirat ja oltiin auton takana.



Novan agitreenissä aloitettiin pitkästä aikaa 
- pomminvarmoilla lähdöillä. Ekassa lähti kouluttajan nytkähdyksestä kun olin kävelemässä pois. Lelu piiloon. Sitten malttoi ja lähti luvalla. Toisessa kahden esteen takana. 
- Kepeillä tehtiin eri ohjauksia. Kerran sekosi rytmi. Muuten haki kaikki oikein. 
Päällejuoksu ja takaaleikkaus loivasti ok.
- Hyppy, A-este ja hyppy, hyvin! 

Gavan kanssa 
- 2 saksalaista peräkkäin radan alkuun (sitä ennen hyppy ja putki). Ekassa jälkimmäisessä vähän myöhässä, lenkitti ennen hyppyä. Toiseen suuntaan taas kiirehdin ekassa ja se ei ollut yhtä nätti kuin jälkimmäinen missä oli enemmän aikaa. 
- kepeille eri kulmia. Takaaleikkaus oli vaikea jyrkästä kulmasta. 


KE TOKOA
Ennen agin kouluttamista Novalle seurausta ja palkkasin Tofua odottamisesta. Nyt ei ollut ketään agikentillä. Autosta otin vasta, kun odotti rauhassa. 
Kouluttamisen jälkeen jatkettiin. Ja kävin myös radalla olevan aikaan välipalkkaamassa. Pystyy jo pidempään makoilemaankin, saavutus Novalle.

Evl kierto-ohjattu (ja virettä): laitoin esteet ja merkin ja Nova istua odotti. Pysyi vaikka viereisellä kentällä teki aksaa (kontti välissä näkösuojana). 
Ensin seurausta ja tiputin siitä kapulat. Näitä lisää, koska reagoi siihen ja samoin kun seuruutin kapuloiden lähellä oli väljempää. Selkeästi pieni herpaantuminen = väljä seuraus. Tehtiin agiradan keskellä missä oltiin eilen tehty rataa. Hyppyjen lähestyminen ja merkki näkyi myös seurauksessa. Laitoin istumaan ja koskin kapuloihin. Eka ok ja palkkasin. Tokassa sitten vinkui ja odotin varmaan ainakin minuutin kontaktia. Kitisi ja katseli kapulaa ja ympäristöä. 

Kierto n. 8m. Hyvin, namipalkka kädestä. Kapuloiden tasalta kierto ok. Hyppyjen välistä ok. Hyppyjen edestä meni tokohypylle (vasen). Ja kyllä toisenkin agisiivekeparin läpi. Hypyistä 1m ok kierto. Kerran yritti näissä hakea noutokapulan. Loppuun 2 onnistumista. :) 

Metallikapula: tän vuoden ajan säännöissä. Vähän ällötti mutta toi käteen. Sivulletuonti hidas ja lenkitti. Pienessä osui välillä nenä hiekkaan. 

Hyppynouto ilman noutoa: namikipolle eri kulmista lähetystä. Sitten kutsuin luokse eri kulmista. Kokeiltiin ketjuttaa lähetys kosketusalustalle, palkka ja kutsu hypyn kautta takaisin. Lisäksi hyppy, seiso ja hyppy. Tänään ei ohittanut kertaakaan hyppyä. Tehtiin tokon umpiesteellä. Nova oli innoissaan, mutta keskittynyt. 

Tunnari: väärät kasassa ja oma metrin yli vallin takana. Nuuskaisi vääriä ja sitten etsi oman. Jes! 

Kaukot m-s-m: aluksi vauhtia ja tehtiin luopumista ja odottamista. Sitten parani. Näytin kädellä ja nami toisesta kädestä. 

Istumaan jäävä: rasian päällä nami. Tarjosi enemmän seisomista. Käskynä "istu". 

Tänään ja viikko sitten pelkkää namipalkkaa. Hyvin jaksoin hinkata näitä yksin ja vire taas viime kertaa parempi. :) 

Tofun keskiviikkona tassukarvojen trimmaus. Tiistaina pesin shampoolla ja harjasin. 
Damin luovutusta/käteentuontia on harjoiteltu istuen maassa. Ja palkka rasiassa. Laitan kädet näkyviin ja kriteerinä saada dami käsiin tai ihan lähelle. Siitä seuraava vaihe että koko tuonti olisi super.
Näitä tehty kotona sisällä, porukoilla sisällä ja videolla eka ulkona aiheutti hepulin/kunniakierroksen.

Käytiin katsomassa myös frisbeegolffaajia, eipä huomannut mitä olisi erikoista. On meidän agikentällä autiota sinne verrattuna. Vähän hihnakävelyä ja vapaana luoksetuloja. Kentällä korvat katosi hetkeksi kun sai rapsutuksia ihanalta ihmiseltä. Samalta sai viimeksi herkkuja. :D

Tofu on lähes sisäsiisti ollut kokoajan. Toki tulee kiikutettua "kotitoimistolta" useammin ulos. Ehkä viikossa 1-2 pissaa sisälle ja joskus kakat mutta vielä harvemmin. Ei ole ollut näin helppoa mun muistaakseni. Asumismuoto on kyllä helpompi paritalo vs Gava 3krs kerrostalossa.
Ruoka maistuu ja on ahne. Luun kanssa odotellut aika hiljaa aitauksessa. :) Päivällä nukkuu kun teen töitä, jotkut leikkitauot välissä. Autossa pääosin hiljaa. Välillä haukkua komentaa.






Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...