Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

22.9.2021

Tollerinomessa työntekijänä

Tolleri-NOME Paraisilla 21.-22.8.2021


Tolleri-NOME viikonloppuna järjestettiin lauantaina alokasluokan ja sunnuntaina avoimen- ja voittajaluokan koe. Tollereita oli ilmoittautunut alokasluokkaan 12, avoimeen neljä ja voittajaluokkaan yksi. Tuomarina oli Petri Tuominen ja kokeessa tuomarioikeudet sai Susanna Salonen (ALO). Tuomarit olivat rentoja, mukavia ja ohjeistivat kisaajia.


Alokasluokka


Koe alkoi ampumisella ja maamarkkeerauksella, jossa oli riistana varis. Tämän jälkeen seuruutettiin lyhyt matka kohti rantaa ja pysähdyttiin kuuntelemaan laukaus ohjauksen suuntaan. Laukauksen jälkeen siirryttiin rantaviivaan ja tehtävänä oli vesiohjaus rannan suuntaisesti kaislikkoon, josta löytyi sorsa. Koira tuli saada ohjattua veden kautta riistalle ja ohjaaja sai myös astua veden puolelle lähettäessään koiraa. Seuraavaksi tehtävänä oli ykkösmarkkeeraus veneestä avoveteen, riistana telkkä. 


Koe päättyi hakuun (kuvassa 4-5). Hakualueella oli kaksi sorsaa vedessä (kaislikon kulmalla ja takana), pupu ja varis maalla, sekä märässä kaislikossa fasaani ja lokki. Haussa ohjaaja sai liikkua kymmenen metriä alueella rantaviivan suuntaisesti, tuomarin neuvomalla alueella. 


1. Maamarkkeerauksessa matka oli noin 50 metriä.

2. Vesiohjauksessa matka oli noin 30 metriä. 

3. Vesimarkkeeraus oli noin 70 metriä. 

4-5. Hakuruutu lähellä ja kaukana, vedessä 10-20 metriä. Seurausta ALOssa oli alussa noin 10 metriä sekä joka liikkeen välissä. 


Haasteita kokeessa


Haasteena vesiohjauksessa oli saada koira lähtemään viistosti rannan suuntaisesti uimaan ohjausriistalle. Toiseksi haasteeksi muodostui riistan palautukset. Jos koira palautti maata pitkin, palautus saattoi jäädä kesken eikä riista tullut ohjaajalle asti, mikä keskeytti kokeen. Maata pitkin koiralla oli nopeampi reitti kuin veden kautta.


Vesiohjaukselle suunnan merkkinä oli kaislassa punainen kreppinauha. Aampuminen tapahtui eri suunnassa kuin missä riista oli. Vene oli noin 20-30 metriä sivussa ja osa koirista olisi halunnut lähteä veneen lähelle. Vesiohjauksessa ohjaaja sai mennä veteen kumisaappaan varren mitalta tuomarin osoittamaan paikkaan.


Hakuruudussa haasteena veden puolella oli tiheä kaislikko, jonka kulmalla oli noin 10 metrin päässä yksi riista, ja toinen noin 20 metrin päässä kaislikon reunalla avoveden puolella. Koira piti lähettää ainakin kerran haku-käskyllä veteen - tämä tuotti haastetta. Tuomari antoi tästä poiketen luvan ohjata 10 metrin matkan koiran eteen ja kääntymään oikealle ja siitä piti käskeä hakuun etsimään, eikä saanut ohjata pidemmälle. Osa meni kaislikkoon tai sen reunalle, mutta harvempi kunnolla läpi tai ei tajunnut oma-aloitteisesti kiertää kaislikon taakse, mistä ei nähnyt ohjaajaa. 


Kaikki tehtävät olivat aika lähellä toisiaan. Esimerkiksi haussa osa meinasi lähteä uimaan kohti markkeerauksen paikkaa. Ja ensimmäisenä veteen oli sokko-ohjaus, missä riista on valmiina eikä koira näe vientiä. On hyvä harjoitella noutoja, joissa koira ei näe heittämistä, matkaa vähitellen pidentäen.


Yksikään ei saanut huomautusta ääntelystä. Koe keskeytyi puutteellisesta palautuksesta tai hallinnan puutteesta (karkaaminen). Arvosana aleni siitä, että luovutukset eivät tulleet kaikki käteen, koira ei lähtenyt ohjaukseen, markkeeraus jäi löytymättä, ei löytänyt hakuruudusta tai hakuruudussa vesiriistat löytyivät vain ohjaamalla alun. 



Sääntöihin liittyviä huomioita


Tuomari antoi luvan lähettää koiran noutamaan markkeerauksissa sanomalla koiran starttinumeron esimerkiksi “viisi”. 


Jos koira palauttaessa jätti riistan 10 metrin päähän eikä tuonut oma-aloitteisesti, koe päättyi siihen. Jos riistan sai käden tai askeleen mitalle, se sallittiin, mutta useampi sellainen saattoi keskeyttää kokeen tai alentaa arvosanaa. Jos koira ei palauttanut suorinta reittiä vedestä, se palasi rantaviivaa pitkin 5-20 metrin matkan. Ohjaaja sai mennä vesirajaan vastaan ja kun riista oli suussa, sai kutsua ja auttaa koiraa tuomaan (ainakin ALOssa). 


Tärkeintä olisi, että riistat saadaan nopeasti talteen. Saa vaikka peruuttaa, jos se auttaa, tai olla kylki kohti koiraa. Ohjaaja saa niiata tai kumartua kohti koiraa, tollerien kanssa on pakkokin. Koiraa saa tukea myös käskyttämällä siihen asti, kun riista on kädessä, pillillä tai suullisesti (ainakin ALOssa). Suurin osa koirista palautti riistan ohjaajan eteen, mikä on koiralle nopeinta ja yksinkertaista. Ohjaaja poimi riistan kämmenet ylöspäin tai koira toi riistan käden päälle. Monella kädet olivat valmiina oikealla korkeudella, kun koira saapui eteen. Osa koirista istui ohjaajan eteen luovutuksessa. Tuomari sanoi vitsinä, että osa ohjaajista jännityksissään jäi odottamaan, että koira pitää riistaa tarjolla mieluummin kuin hoitaisi oman tontin ja poimisi riistan talteen mahdollisimman nopeasti. Osa koirista ei nostanut riistaa ylöspäin kohti kättä, mikä vaikeutti riistan poimimista. Tai sitten ohjaaja ei ehtinyt saada otetta riistasta, kun koira jo tiputti jalkoihin. Luovutukset harjoitellaan ensin damilla, siipidamilla ja sitten riistalla. Kotona voi harjoitella pitoon kestoa ja käsi voi olla alapuolella valmiina. Alkeisharjoituksena voi opettaa erikseen käsikosketuksen niin, että koira oppii koskemaan käteen ja tuomaan kuonon kämmenen päälle. 


Koira sai nollata yhden tehtävän. Jos jäi esimerkiksi lintu löytymättä, jatkettiin seuraavaan. 


Alokasluokassa 1-tuloksen tehneille kuuluu myös jälki. Jos koira oli suorittanut jäljen aiemmassa kokeessa, ei sitä tarvinnut tehdä uudestaan. Yhtään kanijälkeä ei tullut tästä kokeesta. 


Jos koira karkaa luvatta noutoon, koe päättyy siihen. Jos saa käskettyä koiran takaisin tai reagoitua jo ylös nousemiseen, saat jatkaa, mutta se pudottaa palkintosijaa.


Koiraan ei saa koskea kokeen aikana. Tuomari sanoo alussa, kun hihnan voi ottaa pois ja milloin pitää kytkeä koira ja koe päättyy siihen. Koira on vapaana siis kokeen ajan ja sen täytyy olla hallinnassa.


Koira ei saa hyppiä riistaa kohti, kun se annetaan tuomarille. Yksi kerta vielä hyväksytään. Ylemmissä luokissa kukaan ei hyppinyt riistan perään. 


ohjaustehtävässä saa olla reilut käsimerkit. Markkeerauksessa ei saa ohjata. Koiran pitäisi muistaa riistan putoamispaikka ja noutaa itsenäisesti. Uusi lähetys sallittiin. Koiran saa lähettää käsimerkillä, mutta ei suunnata liian pitkään.


Hakuruudussa ei saa käyttää lähihakupillitystä, se olisi ohjausta. Hakuruudussa oli kuusi lintua, mutta niistä riittää viisi jos tekee hyvin töitä (tuomarin linja) ilman palkintosijan alenemista. Jos olisi neljä, pitäisi hakea kaikki. 



Treenivinkkejä


  • Eteenmenossa "jooo" voi kannustaa oikeaan suuntaan. 

  • Rannan suuntaiset noudot ja palautus vesinoudosta 5-20 metriä rannalta (ettei koira ravistele aiemmin). Luovutukset käteen myös vesinoudoista.

  • Veteen ensimmäisellä kerralla sokko-ohjaus. Aluksi voi harjoitella damijonoa valmiiksi laitettuna (esimerkiksi kolme damia noin 5-10 metrin välein). Ensimmäinen dami alussa lähelle rantaa. Sitten muistikuvaa, dami samassa paikassa kuin aiemmalla kerralla. 

  • Vene eri suunnassa kuin vesinoutotehtävä. 

  • Noutotehtävät noin 20-40 metrin etäisyydellä toisistaan kellon eri suuntiin, klo 9 ja 11 jne. 



Sunnuntai, avoin- ja voittajaluokka


Koe alkoi seuruulla, jonka aikana ammuttiin kahdesti. Ensimmäisenä tehtävänä oli pitkä vesiohjaus avoveden läpi kaislikon reunaan, riistana tavi. Tämän jälkeen tuli pitkä siirtymä kakkosmarkkeerauksen lähetyspaikalle. Kakkosmarkkeereuksessa AVOssa ensin heitettiin telkkä tiiviiseen kaislikkoon veneestä, ja toisena sorsa rannalta harvempaan kaislikkoon. Voittajaluokassa kaksoismarkkeeraus tehtiin samaan linjaan lähelle ja kauemmas kaislikkoon. Maamarkkeeraus tehtiin matalassa kaislikossa sisältäen ojan ylityksen.


Tämän jälkeen siirryttiin hakualueen tuntumaan ja otettiin ykkösmarkkeeraus 90 asteen kulmassa hakualueeseen nähden. Markkeerauksessa riistana oli lokki.


Lopuksi suoritettiin hakua. Hakualue oli korkeassa ja tiiviissä kaislikossa, hakualueella oli yhteensä seitsemän riistaa. Kaksi riistoista (sorsa ja telkkä) oli heitetty lähetyspaikan suunnasta kaislikkoon ja neljä riistaa oli viety kaislikkoalueen takaosaan. Metsäsaarekkeessa oli kaksi riistaa etupuolella (lokki ja sorsa), sivulla yksi (varis) ja yksi takana (fasaani). Yksi riista (sorsa) oli lisäksi heitetty kaislikkoon polulta, jota pitkin kuljettiin kaislikon takaosaan.






alon ohjaus / Tiian kännykkäkuva


alon hakuruudun vesilinnut / Tiian kännykkäkuva



avo ja voi ohjauspaikka (vene siellä mallikoiralle)

avo ja voi ohjaustehtävä sivusta katsottuna




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!