Siirry pääsisältöön

Tasapainotreeniä ja kuulumisia

Ke 11.1 kolmikolle pienet tasapainoilu treenit, kun bongasin nuo porukoiden varastosta. Kaksi sai odottaa, kun yksi treenasi. 
Gava jopa otti treenit niin tosissaan, että Tofu sai kahdesti käsilaukusta (näykkäisyt), kun karkasi tyynyille Gavan vuorolla! 

Ekalla kierroksella etutassuja keltaisille puolipalloille (kuvat) . 
- Gavalla tämä hankalempaa kun sen on helpoin seisoa yhdellä. Kahdella joutuu seisomaan vähän jalat haarallaan.
- Nova osasi aika nopeasti tehdä, vaikka piti vähän suullisesti jessailla oikeaa toimintoa.
- Tofu oli katsonut kahden treenin ja alkoi tarjota myös yhtä tassua. Sitten saatiin myös kaksi. Tofu ja Gava kaapi välillä palloja niin, että sai korjata ne vierekkäin. 


Toisella kierroksella tasapainotyynyn kanssa. 1) etutassut 2) takatassut. 
Gavalle pyöriminen etutassut tyynyllä on tuttua. 
Takajalat löytyi helposti myös (2on2off), tähän vähän kestoa. 
Sitten tyynyllä makaaminen etujalat tyynynpäällä ja kurottelu namin perään lähemmäs tyynyn korkeutta. 

Nova ei oikein osaa pyörimisideaa, istuu tai sitten keskittyy vain sivulla oloon ja unohtaa jalat. Kerrattiin itse maassa istuen vain etujalkoja tyynylle ja seisomista. 
Sitten takajaloilla samaa, tämä sujui myös (2on2off). Vähän tutisi tai huojui. Nova on niin honkkeli ja hieman pidempi selkä. Niva ei osannut hakeutua ehkä yhtä hyvään tasapainoon tyynylle tai korjata asentoa vs Gava. Toinen jalka saattoi ottaa enemmän painoa. 

Tofu tarjosi myös etujalkoja tyynylle. Mutta meinasi myös olla aika hätäinen. Palkkailin tyynylle ja myös kestoa. 
Sitten takajalkoja yllättävän hyvin nekin löytyi, kun Tofulla ei ole agilitytaustaa. Mutta pentuna/junnuna kokeiltu muutamia kertoja tasapainotyynyä. Tofu hallitsi kroppansa suht hyvin kun on aika neliö. 

Myöhemmin vaikeampi tehtävä olisi yhdistää etutassut puolipalloilla ja tasapainotyyny takajaloilla. 

Jumppajengi! Koirilla oli kivaa miettiä ja tienata nameja. Pitäisi enemmänkin ahkeroitua pieniin kotitreeneihin, mutta motivaatio ollut vähissä. 
To do listalla myös videoida jotain treenejä niin saa paremmin itsekin katsottua tilannetta toisesta perspektiivistä. 

Keskitytty enemmän arjen ohituksiin (kalkkunamakkaraa rasia oli pop!) , valokuvauksessa saanut leikkiä pallolla, päiväretkiä ja hiihtoa. 

 
Kopparnäs 6.1, noin 5km, sis. nousua ja laskua saaren poluilla

Porkkalanniemi 7.1, päiväretki n. 7,5km 

3 kertaa koirahiihtoa. Kerran Gava&Tofu. Ja kaksi kertaa Tofu&Nova, Gumböle Espoo koiraladulla. Ei ole ihan oikea oppista, mutta paikoitellen molemmat innostuu vetämäänkin. :D Enemmän hiihtokilsoja myös ilman koiria luistellen. 


Huomenna torstaina Nova menee eläinlääkäriin niskassa (kaulapannan tasolla) olevan patin poistoon. Peukalon kokoinen patti, joka on erilailla "irrallinen" vs niihin mitkä on selkeämmin ihon alla. Ja samalla hampaat puhdistetaan. 

Kommentit

Luetuimmat:

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Agilityn alkeet videoin: nuoren koiran opetus

Alkeistreenejä nuorelle koiralle tai pennulle. Gavan pentuajalta vuodelta 2014-2015 ja muita harjoituksia. Lisäksi Novan alkeistreenejä, käännöskäsky harkat 17-18 ja suullisia käskyjä -19 .  - päivitetty 21.3.2020  Kotona harjoiteltiin laatikkolle 2on-2off ja puiden kiertoa itsenäiseksi. Nova harjoitteli irtoamista ja käännöskäskyjä lisäksi.  Hyppyihin tuli lisää korkeutta vasta lähempänä vuoden ikää, mutta ne on lähinnä koiran osaamistasosta riippuvaisia. Mielestäni, jos koiralla on vielä täysityö keskittyä noudattamaan ja hoksaamaan, mitä asiaa haetaan treeneissä, ei sen tarvitse samanaikaisesti myös keskittyä hyppäämiseen. Nämä kaikki harjoitukset, "pentutreenit" voi yhtä hyvin tehdä aikuisen koiran kanssa matalilla korkeuksilla, jos se aloittelee lajia.  Naksuttimen sijaan voi käyttää myös naksutinsanaa esim "jes", "zip"... Hyppy etupalkalla : Jos koira ei meinaa tarjota (tai kun hoksaa näillä idean voidaan koittaa tarjoamista), voidaan jättää ...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...