Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

4.1.2023

Tavoitteet 2023, mennyt vuosi ja kuulumisia

Tavoitteet 2023

Nova

- näyttely: valioittava sert -

- Suurempia muita tavoitteita ei nyt ole, ehkä Tollerimejään jos ohjaisi kaksi koiraa (ja tekisi jäljet). 

- Tokoa/rallya arkitokonkin vuoksi aina välillä. Hieman aloitettu oikean puolen seurausta. 

- Nosework kurssikin voisi olla kiva tai opettaa sienien ilmaisua, tai ne tulisi ehkä molemmat samalla metodilla. 


Tofu:

taipparit: koevalmiiksi? wt/nome alon liikkeitä, epävirallisissa pystyisi osallistua wt epiksiin. 

näyttelytreenejä ja 1 nly

haku treenataan ilmaisua kuntoon, eka tyhjä. Tottista bh kuntoon. (sama kuin viime vuosi, mutta Tofu ykköskoirana)

- koiratanssi kiinnostaisi ehkä vihdoin ottaa aikaa tälle kivalle lajille, jos harjoiteltaisiin temppuja tai positioita.. Ehkä jos löytäisi jonkun koulutuksen tai seminaarin josta saisi ideoita. 

- videoida taas treenejä ja treenata vähän suunnitelmallisemmin


Gava

- Pysyä terveenä, tehdä kivoja juttuja, bongata lintuja ja kurreja.. Varsinaisia kisatavoitteita ei ole, vaikka jos jotain niin toko evl ja rally-toko voi, mutta ne vaatisi jonkin verran panostusta ja asiaan innostumista. 

Menneen vuoden tavoitteet 2022

Mentiin vuosi rennommalla otteella ja käytiin syksypainotteisesti niissä kilpailuissa, jotka olivat prioriteettilistan kärjessä. Kesäkuussa oli uuteen taloon muutto ja taloprojektiin mennyt aika paljon aikaa. Kustannukset nousivat ja kilometrejäkin uudesta asunnosta enemmän suosituimpiin treenipaikkoihin. Pohdin myös taloprojekti tauon aikana jonkin verran mihin suuntaan haluan viedä meidän harrastuksia ja mistä pidetään eniten. 

Jonkin aikaa koiraharrastaminen on ollut vain titteleiden metsästystä ja omienkin koulutustaitojen kokeilua, että mihin asti pääsee. Samalla myös parisuhde jäi kakkoseksi ja olin aina menossa. Koiratreeneissä on kyllä aina hauskaa ja saa ajatukset muualle. Aiemmin agilityssa kävin enemmän porukan takia, hakutreeneissä on luontoa ja myös parasta se porukka. Ja tollerit tykkää siitäkin kuin hullu puurosta. :D On myös kiva, että oppii hyödyllisiä taitoja. 


Nova

- näyttely: valioittava sert -> syksyllä näyttelyistä ERI ja EH

- haku: hk1, saatiin syksyn kokeessa HK1! Tässä olikin Novan hakutavoitteet, tottiksesta saatiin juuri ja juuri riittävästi 72p (vähintään 70p piti tulla). 

- mejä: 2krt voi1 valioksi -> Tollerimejästä voi1 ja Kannonkoskelta voi1 -> FI JVA!! :) Ykköset tulivat siis peräkkäisistä kokeista, saa olla tyytyväinen! 


Tofu:

taipparit: koevalmiiksi? wt/nome alon liikkeitä. -> oltiin kursseilla. Riistan kanssa edistystä mm. ilman sukkaa ja fasaanit ja kani alkoi olla kivoja, lokkikin palautui vedestä. Mutta ei vielä edetty koemaiseen asti. Harjoiteltiin myös wt taitoja ohjauksia, markkeerauksia, pillikäskyjä, lähihakua. Ja virekin ollut passeli, joskus jopa liian matala.  

näyttelytreenejä ja 1 nly -> tehtiin paljon käsittelyharjoituksia ja syksyllä käytiin yhdessä mätsärissä. Edistystä viime vuotiseen! En halunnut kuitenkaan maksaa näyttelyhintoja, kun vielä hiotaan. Otettu myös normiarkeen, että välillä kopeloidaan ja "kouraistaan jalkovälistä" (tähän itkunauru-hymiö! :D ). Ja mittaustikkua on jäljitelty kovilla esineillä, joita käytetään säkänpäällä. Sukulainen mitä vielä viime vuonna aristeli niin nyt viime kuussa meni sohvalle hakemaan rapsutuksia.

haku treenataan ilmaisua kuntoon, eka tyhjä. Tottista bh kuntoon. -> Tofulle kertyi vain muutama hakutreeni, kun panostin Novaan. Mutta näytti jo loppuvuonna, että osaa mennä ilman apuja ja tietää, mitä ollaan tekemässä. Tyhjiä ei ainakaan tietoisesti tehty. Haukkumista alettiin edistää syksyllä, vähän vieraille ja mulle, mutta taas oon jämähtänyt 20 rajaan pariksi kuukaudeksi! Tottistreenejäkin tehtiin, Tofulle nurmikko, hajut ja vieraat paikat toi häiriötä. Lisäksi kestää treenata oikea vire, joka kantaa pidempään (Tofu on ihan erilainen kuin Nova). Nyt se löytyy lelun ollessa näkyvissä ja sopivan pituisissa pätkissä. Bh:ssa tarvittavia taitoja on treenattu seuraus, jäävät (liikkeestä maahanmenona), luoksetulo, paikkis (mutta ei tottistyyliin paljoa). Aloa varten syksyllä ammuttiin, ei ongelmaa ja aloiteltiin hyppyä sekä A-estettä. 

(- toko alokkaassa kisa? Tai rally alo. ) Ei kisattu, mutta pidin vähän mielessä tokon alon taitoja. 

Arki 2022: Lisäksi on arjessa treenattu koirista luopumista ja ohituksia, jotka täytyy viedä namilla. Muuten itkeskelee koirille, tai jos toinen räyhää niin sitten voidaan kiljahtaakin. Novan kanssa ei ole tarvinnut hirveästi arkea ajatella. Tofu yrittää välillä myös rynniä ovista (ja tehnytkin) ja sisäänpäin tullessa tullaan täyttä vauhtia ja välillä siinä pitää töniä kaverit pois edestä. Tofu on välillä kuin rugby pelaaja. :D Joissakin asioissa kiihtyy vire nollasta sataan esim ne ohitukset, jos on liian ahdasta tai ei ehdi ennakoida. Mutta sitten taas, kun on opetettu malttia ja noutoihin oikeaa virettä niin menee kuin diesel hitaasti ja varmasti. Tofulla on myös ystävällistä murinaa, leikkimurinaa ja sitten harvemmin vihaista murinaa. Eli todennäköisesti jos se menee ihmistä moikkaamaan muristen niin se on sitä ystävällistä murinaa, selitä sitten ei koiraihmiselle. :D

Yksinolot sujuu (kotona kameravalvonta) vaikka onkin vähän levoton ja vaihtaa makuupaikkaa usein. Mutta on hiljaa. Tofu on tosi ahne, kun taas leikkiminen on vähän fiiliksestä kiinni. 

Pojille tulee välillä keskenään murinaa, enemmän se on Tofu joka aloittaa. Arjessa kun Tofu on itsevarmana niin haluaisi melkein pomotella. Mutta sitten esim eläinlääkärillä menee pupupöksyyn (näihin saatu myös turistina hyviä kokemuksia). Muiden koirien kanssa Tofu on myös vähän liian villi ja raju, kun on niin innoissaan alkuun. Mutta vapaana meni kyllä hyvin Novan pentujen kanssa. 

Tofun remmikävelyä saa pääosin kehua, pennusta lähtien palkkailin paljon sivulle ja myös sen tarjoamisesta. Tofu jaksaa myös pitkään kävellä sivulla namin toivossa tai sitten erikseen siitä saanut vapautuksen mennä nuuskimaan. Vs Novalla on kokoajan kiire lähteä kiskomaan. Hihnakävelyitä helpottamaan ollaan treenattu jonkin verran lähellä kävelyä ja koittanut sitä Novallekin opettaa. Itse tykkään enemmän kun ainakin tarpeet tehtyä voidaan kävellä myös nätisti eikä koko lenkki ole riuhtomista joka suuntaan. Tofua tullut imutettua oikeallakin puolella ja sielläkin osaa mennä namilla, mutta muuten hakeutuu vasemmalle sivulle. 


Gava

- näyttelystä H -> tämä tulikin ekasta näyttelystä!!

- agi serti -> Gava sai Josefina Sipilän kanssa puuttuvat sertit kesäkuussa ja heinäkuussa eli agilityvalio ja hyppyagivalioksi! Syksyllä myös Sm-kisoihin nollat kasassa ja siellä käytiin kurvailemassa. 

Syksyllä käytiin myös kerran paimentamassa Lopella. :)

Gava asui vuoden aikana ehkä vähän enemmän vanhemmillani. Mutta myös "helppona" koirana oli Tofunkin seurana niin sain keskittyä Tofun ohituksiin. Nova ja Tofu on välillä parivaljakko jotka keskenään villitsevät toisiaan tai ryntäilevät kilpaa pissoille, ovesta sisään tai joku koira ottaa tunteisiin. Gavan pelot on tasaantuneet ja on oppinut elämään vanhimpana: kerjäämisen taidot, leikkiin houkuttelun taidot, rapsutuksia tassua nostamalla, saunomista (harvemmin). Talvi tekee myös hyvää, kun skeitit ei ole liikenteessä ja porukoiden naapurin poikakaan ei pysty koripalloa pomputella laatoitukseen, kun lumikasa on korin alla. Gava ei myös reagoinut mitenkään raketteihin (mökillä ja ei ulos pahimaan aikaan).


Minä - Tiia

Sain kennelnimen Timanttinen tollereiden kasvatukseen, tällä hetkellä ei ole vielä mitään suunnitteilla. Mutta kasvattajakurssin voimassaolo oli päättymässä ja kun olin nimen aiemmin keksinyt niin päätin kokeilla saisiko sen. Ja jos rotu joskus vaihtuu tai tarve myös toiseen niin sitä voi erikseen anoa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!