Siirry pääsisältöön

Vireenhallinta luennon kuuntelua

Tolleriyhdistys järjesti Elli Kinnusen vireenhallinta- luennon, joka oli oikein hyvä! Kuuntelin osan siitä jälkikäteen. Luennoitsijalla oli maleja ja collie (?). Tässä muutamia asioita talteen.

Kun vire nousee liikaa, sitä sanotaan ylivireeksi ja silloin koira kiehuu yli eikä pysty kuuntelemaan ja keskittymään. Ohjaaja voi auttaa vireen kanssa, mutta loppujen lopuksi koiran pitää itse oppia käsittelemään virettään. Ja tähän sitä saa mitä vahvistaa eli jos pääsee toistamaan käytöstä niin pitää palata takaisin perusteisiin tai auttaa. Tai ottaa enemmän kuuntelua ja hallintaa mukaan. 

Lenkillä koiran pitäisi olla kuulolla ohjaajalle (ainakin nyt tottelevaisemmat rodut..). Ei raahata vain taluttajaa ympäriinsä. Sinne voi lisätä myös hallintaa ja kuuntelua. Luoksetulossa voi olla joku arkikutsu vs tule nyt heti "tänne" (hätätilanne). Koiran voi käskeä pysähtymään, jos liikaa on vauhtia, paikka on paha tai kuunteluna. Jos koirat lähtee vapaana reikäpäässä niin ne voi käskeä takaisin. Sama jos koira rynnii ovista tai autosta. 

Autosta tuloon voi liittää nami auki olevalla kämmenellä. Kun koira ottaa kontaktin lupa hypätä alas. Sitten pitää luopua namista, keskittyä ja saa namin. Sen jälkeen vapautus/muu käsky. Tofu lähtee usein kuin tykinkuula vapautuksesta.. Samoin niin tulee lenkiltä kun otetaan hihna irti. 

Jos koira on väärässä vireessä niin ennen kuin aletaan treenaamaan täytyy koiraa purkaa. Se voi olla lelun kanssa rallatusta, namien etsimistä tai keskittymistä ja esim luopumista. Tai esim istu, maahan, istu jne nopealla tahdilla että koiran on pakko keskittyä. 

Palkkion laatu/kesto. Jos koira tekee yhden istumisen ja saa siitä namin. Kun koira tekee 10min seurauksen ja saa siitä namin. Koira ei ole tyhmä, että tekisi yhtä innoissaan samalla palkalla töitä. Ellei sitten työnteko tai ohjaajan sosiaalinen kannustus jo ole sen arvoista. Harjoitella palkkaamaan esim 3-4minuutin ajan, leikkiä, ruokaa, sosiaalista palkkaa. (Syötelläkin voi eri tavoin, jahdata kädestä, ottaa koppia, heitellä kahteen suuntaan, etsiä nameja maasta.)

Ohjaajan tunnetila: koira peilaa ohjaajaansa. Tai sitten esim häsläävä ja iloinen asenne tarttuu ohjaajaankin ja ihmetellään, miksi koiraa ei saa keskittymään. Tai hissukseen käsketään koulutuksessa ja ihmetellään, kun koira ei tottele. Tähän on oppinut enemmän ajankanssa, aloittelevana tosin keskittymistä on enemmän koirankin opettamiseen. Ja tuttujen treenikavereiden kanssa on helpoin eläytyä. Mutta täytyy myös mennä välillä epämukavuusalueelle esim jonkun vieraan koulutukseen. 


Passataan/autetaan n. 20% koiraa oikeaan vireeseen. Esim jos koira ääntelee sivulletuloissa eikä niihin halua nyt keskittyä niin voidaan ottaa se suoraan namilla sivulle vaikka sen yhden treenin. Tällä koira ei opi, mutta vältellään itse ongelmaa. 

Palkasta luopumisessa voi olla apua ja ylipäätään miettiä, miten kiinni koira on palkkauksessa. Miten suuri on palkan odotus. Tai onko tehtävä koiran mielestä tyhmä tai aiheuttaako se turhautumista. Koira osaa luopua palkasta maassa tai kädessä, mutta ensin sen pitää osata tavoitella palkkaa motivoituneesti. Esim namista luopumista on kämmen avoimena ylöspäin ja muuten pitääkin tulla käteen kiinni tai tavoitella sitä. 

Koiran pitää oppia myös luopumaan toista koirista, liikehäiriöstä, ihmisistä jne. Joskus se vaatii alkuun riittävän pieniä häiriöitä ja pienin askelin. 

Koira voidaan opettaa myös kääntämään heikkous vahvuudeksi. Esim silmää käyttävälle bortsulle, joka halusi tuijotella juoksevia koiria saatiin opetettua vahva sivulle tulo ja seuraus ja tehtyä siitä palkitsevaa. Koiran täytyy itse haluta tarjota ja tehdä. Ei riitä että ohjaaja haluaa. 

-> Näistä tuli mieleen ohitustreenit, jos imutan koiran namilla ohi niin se ei opi mitään. Ellen ehdi riittävän kaukana toisesta palkkailla luopumista, tämän oltava sen verran kaukana että keskittyy ja syö/palkkautuu. Jos tehtävä vaikeutuu liikaa ja vire nousee yli niin koira ei keskity ja palkkaudu. Toki ne tilanteet kun joudutaan liian lähelle niin voi passata viemällä namilla ohi. Kun on sosiaalinen koira niin myös tehnyt nyt muutaman niin, että kun luopuu ja on kuulolla niin sitten saakin luvan mennä moikkaamaan. Mutta eniten auttaa, kun saa onnistuneitä luopumistreenejä ja näitä ajatellen voi koittaa päästä ohi riittävän väljästi tai kääntyä toiseen suuntaan. 

Palkoille eri sanat ihmiseltä tulevaan (esim jes/zip) ja etä palkkaan (esim palkka, ole hyvä, pallo jne). 


Kiihtyvän koiran kanssa:

- Treenit pitäisi lopettaa siihen, kun koira alkaa olla paremmassa vireessä ja se on keskittynyt. 

- Liian helpot harjoitukset voi myös antaa koiran mennä räkäposkella eikä tarvitse keskittyä, kun tehtävän osaa vaikka unissaan. Kun keksitään myös haastetta ja kaavoista poikkeavaa niin on pakko keskittyä. (Toki haastavien tasapainona myös helpompaa, koiran mukaan.)

- Jos koira on ylivireinen niin sitten ei treenata tai koira ei pääse sinne minne haluaa. 

- Jos koira käyttäytyy vapaana huonosti (eikä se tajua korjata käytöstä niin kielto tai se voi joutua esim leikeissä jäähylle hihnaan tai loppuajaksi. Koiralle voi myös kertoa rajoja leikkiin. 

- Lähetyksissä esim esineruutuun odotetaan, että koira on keskittynyt. Esim suu menee kiinni. Ei niin että koira meinaa varastaa tai se tärisee hulluna. Sitten tehdään vähän keskittymistä tai etsitään nameja. - > liian korkea vire aiheuttaa karkailua. - > vire vahvistuu, kun pääsee etsimään. Ja jos vire ei laske niin tehdään vain hallintaa eikä pääse tekemään esim noutoja. Ellei sitten saa sopivaan vireeseen ja ehtii taas odotella sen jälkeen, että laskee riittävästi. 

- Jos pelkää ja varoo vain vireen nousua esim välttämällä lelupalkkaa niin se voi kostautua myöhemmin jos koira ei pääse purkamaan itseään. - > Koiran" purkaminen" ennen treenin. - > treeni lopetetaan, kun vire on sopiva tai laskenut. - > treenissä palkan saa oikeasta vireestä ja keskittyneenä. 


Matala vireisen koiran kanssa:

- pitää varoa ettei "pura liikaa" esim leikit lyhyinä niin että koiralle jää hinku leikkiä lisää. Eli ettei koira ehdi kyllästyä jo pelkkään leikkiin tai virta lopu. Ja myös sillä saa tapettua leikki-intoa jos se koiran mielestä on jo tylsää. 

- treeni pitäisi osata jättää myös siihen, kun koira tekee vielä oikeassa vireessä. Tarvittaessa vaikka juostaan hihkuen koiran kanssa autoon ja treenit max 5-10min/vuoro. 

- Seurauksessa vireen pitäisi pysyä hyvänä. Ei niin pitkää treeniä että lässähtää ja sitten ohjaaja tekee työn ja houkuttelee koiran takaisin vireeseen. Koiran pitäisi osata itse pitää sopivaa virettä. Ja se vahvistuu, mihin treeni päättyy. 

- matala vireisen kanssa mattotreenit ja rauhoittumistreenit voi vaikeuttaa ainakin tottisvireen saantia. Vs autosta treenaamaan. (Ja ylivireinen taas ei välttämättä osaa laskea oikeaan viretilaan ja opettaa silloin eri tunnetilaa matolle) 

- kateutta voi hyödyntää toisen koiran treenauksella. 

- Ei anneta ruokaa ennen treeniä ja riippuen koirasta lepoa riittävästi. 

- arjessa matala vireinen on helpompi


Pohdintaa:

Tofu on treeneissä selkeästi matala vireisempi. Autosta intona tultua ja lelun kanssa avuilla vire on kiva hetken aikaa, mutta joskus ehtinyt lässähtää. Joissain koiraohituksissa vire menee välillä yli.  Muuten on kivasti kuulolla. Tofussa on vähän Ruutimaisia piirteitä, mutta on myös itsellä enemmän koirakokemusta. Paitsi ei ole pallohullu. Äänekkyyden takia silti tullut nuorempana tehtyä paljon malttiharjoituksia ja rauhoittumista. Ruokahulluna tosin vire oli alussa korkea ja ruokakuppi nosti virettä. Kotona joskus vähän rauhaton jos ihmiset ei ole paikallaan tai pitää päivystää keittiötä. Samoin yksinoloissa vähän vaihtelee paikkaa, pentuna meinasi käyttää ääntä, mitä ei enään onneksi. Lenkeillä on tehty pennusta lähtien sivulla kävelyn palkkausta/tarjoamista ja myös treenattu pillikäskyjä ja ilmankin stoppia. 

Gavakin on luonnostaan matalavireinen ja sen kanssa osasikin rakentaa 2x lyhyellä treenillä seuraukseen oikeaa asennetta. Ja juoksin viemään autoon takaisin, ei mitään turhia jutteluita kesken treenin. Vähitellen alkoi kestää pidempiä treenejä ja osasi pitää sopivan vireen. 

Nova on taas vähän korkeammassa vireessä, kuitenkin aika helposti sopivassa. Mitä nyt viime vuonna välillä kuumempi. Vireen kanssa saanut olla vain tarkkana ettei nouse liikaa. Osaa lelun kanssa purkaa itseään. Tekeminen on myös tosi kivaa, että palkkaa jaksaa odottaa. Arjessa on kuitenkin helppo, vaikka onkin aika vauhdikas menijä sitten taas ulkona. Jos vire nousee liikaa ei malta olla paikallaan tai kuuntele ihan nätintä kehotusta. 

Tofu ja Gava vaati enemmän aikaa saada tottista valmiiksi ja muitakin lajeja. Nova oli nopeammin valmis. 

Kommentit

Luetuimmat:

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Agilityn alkeet videoin: nuoren koiran opetus

Alkeistreenejä nuorelle koiralle tai pennulle. Gavan pentuajalta vuodelta 2014-2015 ja muita harjoituksia. Lisäksi Novan alkeistreenejä, käännöskäsky harkat 17-18 ja suullisia käskyjä -19 .  - päivitetty 21.3.2020  Kotona harjoiteltiin laatikkolle 2on-2off ja puiden kiertoa itsenäiseksi. Nova harjoitteli irtoamista ja käännöskäskyjä lisäksi.  Hyppyihin tuli lisää korkeutta vasta lähempänä vuoden ikää, mutta ne on lähinnä koiran osaamistasosta riippuvaisia. Mielestäni, jos koiralla on vielä täysityö keskittyä noudattamaan ja hoksaamaan, mitä asiaa haetaan treeneissä, ei sen tarvitse samanaikaisesti myös keskittyä hyppäämiseen. Nämä kaikki harjoitukset, "pentutreenit" voi yhtä hyvin tehdä aikuisen koiran kanssa matalilla korkeuksilla, jos se aloittelee lajia.  Naksuttimen sijaan voi käyttää myös naksutinsanaa esim "jes", "zip"... Hyppy etupalkalla : Jos koira ei meinaa tarjota (tai kun hoksaa näillä idean voidaan koittaa tarjoamista), voidaan jättää ...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...