Siirry pääsisältöön

Kuluja 2022!

Kulut 2022: kokeet, tapahtumat ja ostoksia

Pidettiin tarkoituksen mukaisesti taukoa taloprojektin 2021-2022 aikoihin, koska piti säästää. Jäin pois ekaa kertaa agilityn talvitreeneistä ja karsittiin lajikirjoa. Sekä kisamääriä. 

Koronakin vähän pisti miettimään, että välillä vapaat illat tai viikonloput onkin ihan luksusta! Ja ettei kalenteria ole buukattu täyteen (toki taloprojektin aikaan piti olla valmiudessa lähteä tontille mikä vain ilta). 

Nyt tuntuu huimalta jos laskisi, mitä kaikki on kustantanut aiemmin. Toki hinnat noussut ja inflaatio vaikuttaa. Ja tankkaus on kalliimpaa. Joten vähän tulee mietittyä, mitkä tittelit on sen arvoista ja järkeviä. Toki yhdessä tekeminen on pääosassa. Nova ainakin mejässä ja näyttelyissä on yhtä vaille valio. 

^agikuva Irene Vinha


Kevät 2022: 

Nome-noviisien treenit 3kpl 40,50e (sis yhdistyksen sponsoroinnin)

Gavan agilitykisat kevät-heinäkuu kirjaamatta.


Kyllä vähän kirpaisee kun vuoden useampi tapahtuma tulee buukattua 2kk sisään. :D 

Syksy 2022: 

Tollerimejä 50e Nova + majoitukset

Mejäkoe Kannonkoski 60e Nova

Näyttely Porvoo 50e Nova 

Näyttely Hyvinkää 40e Nova + majoitus jatketaan 1v pentutreffeille

Agi sm pe 36e Gava + majoitukset

Agi sm la 40e Gava

Yht 276e

Onneksi äitikin osallistuu Novan kuluihin. 


Lokakuu 2022

Hakukoe Nova lokakuu 40e (+kertalisenssi 10e)

Mätsäri lokakuu 10e/koira Tofu ja Nova. 

MH- testi lokakuu Tofu: 60e (yhdistys sponsoroi)

Hakukoulutus lokakuu Reija Nieminen Tofu 50e 

Yht: 170e


Shoppailut (isoimmat): 

Gavalle Sporttirakin toppatakki 127e

Novalle Sporttirakin kevyempi takki 118e

Tofulle Nonstopin valjaat n.60e

Non-stop sade/kuoritakki 60e

Treenitasku Noutajakauppa 55e

Yht: 420e


Kaikki yhteensä: 916,50e. 

Vuotta tuli selkeästi kompensoitua tarvikeostoilla, tätä aiemmin oli aika pitkään samat Pomppa takit ja treenitasku yli 5v vanha. Lisenssikuluja ei tullut kuin yhdestä kertalisenssistä.


Kraniossa tullut käytyä 1-3kk välein n. 60-120e/krt. Gava agin takia ja Nova jumiuttaa selkänsä helpommin tai jonkun muun paikan. Tofulla jotain pientä, välillä ei ole ollut mukana. 

Säännöllistä kulua myös 

ruuasta, siinä on ollut tällä hetkellä laadukasta eläinkaupan ruokaa + Hauhau super premium lohi (elokuu 22). Novalla on suht herkkä vatsa ja energia ruuat menee vähän liian tujuiksi. Viime talvena söivät Jahtivahti energiaa, jonka nappulat oli aika haisevia (paitsi Gavalla tavallista) . Ja myös ale ruokia tai sekoittaen kahta. 

Loppuvuodesta ruokana toimi hau hau lohi 6kg/20e (3,3e/kg) ja Primadog lohi-peruna sekoitettuna. Ja sitten vaihdoin hau hau kanan Primadog lohen kaveriksi. Hau hau kana 29e (15kg, 1,93€ / KG) ja Primadog lohi-Peruna 42e (10kg, 4,29€ / KG), viljaton. Myös PureNatural lohi kun se on alennuksessa n. 50e/12kg säkki (4,16e/kg). 

Näiden kaverina myös koiranmakkaraa ja raakapullia tms. Ja luita, nameja ja joku lelu.




Kommentit

Luetuimmat:

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Agilityn alkeet videoin: nuoren koiran opetus

Alkeistreenejä nuorelle koiralle tai pennulle. Gavan pentuajalta vuodelta 2014-2015 ja muita harjoituksia. Lisäksi Novan alkeistreenejä, käännöskäsky harkat 17-18 ja suullisia käskyjä -19 .  - päivitetty 21.3.2020  Kotona harjoiteltiin laatikkolle 2on-2off ja puiden kiertoa itsenäiseksi. Nova harjoitteli irtoamista ja käännöskäskyjä lisäksi.  Hyppyihin tuli lisää korkeutta vasta lähempänä vuoden ikää, mutta ne on lähinnä koiran osaamistasosta riippuvaisia. Mielestäni, jos koiralla on vielä täysityö keskittyä noudattamaan ja hoksaamaan, mitä asiaa haetaan treeneissä, ei sen tarvitse samanaikaisesti myös keskittyä hyppäämiseen. Nämä kaikki harjoitukset, "pentutreenit" voi yhtä hyvin tehdä aikuisen koiran kanssa matalilla korkeuksilla, jos se aloittelee lajia.  Naksuttimen sijaan voi käyttää myös naksutinsanaa esim "jes", "zip"... Hyppy etupalkalla : Jos koira ei meinaa tarjota (tai kun hoksaa näillä idean voidaan koittaa tarjoamista), voidaan jättää ...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...