Siirry pääsisältöön

Pätevät tokohaukut

Tokoilemassa Kannelmäen hiekkakentällä. Aluksi oli skeittaajiakin, jotka vähän taas jänskätti Gavaa (sen aikaa oli vaan kytkettynä aidassa).  Mukana treenaamassa oli Sanna & kelpie Hevi, Paula & aussiet Yola & Yenga, Tiina & aussie uros sekä Janelle & bc Bortsi. Kuvissa Bortsi ja Yola.

Paikalla istuminen 1,5min: hyvin.
Paikalla makuu: Maahan kaksoiskäskyllä. Arvioitu aika. Kun palattiin takaisin Ruuti alkoi rapsuttelemaan, komensin takaisin maahan. Sivulle hyvin.

Ruutille yhden koiran jälkeen kuuntelutreeniä
- tunnarit vietiin
- virittelin ruutuun (ja merkille)
- käsky merkille
- merkiltä käsky tunnareille. Alkuun seisoi oman kohdalla ja kävi läpi muut ympyrästä. Vikanan tajusi katsoa, myös sen. Palautti nätisti.
- virittely ruutuun
- merkki ok ja siitä ruutuun. Meni sinne hienosti ja käskin korjaamaan taaksepäin. Siitä vapautus. Meni aika hidasta vauhtia, oli vähän epävarma.

- Ruudun merkeiltä zetaa. Tein istumisia. Yritti sinnikkäästi tehdä aina seisomisen, lopussa teki reippaasti nopean istumisen, siihen jätettiin. Istui myös jos otin apujalan mukaan eli käsken, kun astun vasemmalla jalalla koiran puolelta "perusasento" jalalle.


Gava teki kerran avustajan kanssa. Samaan aikaan oli yksi häiriökoira, ei haitannut (ei tehnyt tosin ruutua).
metsku: avustaja heitti kapulan kerran kauemmas. Meni kovaa ja nyt hiekalla bongasi hyvin kapulan. Tosi nätit nostot! Ekalla kertaa kaarros kohti liikkuria, sanoin uudestaan käskyn lähti tuomaan. Vauhtina palautus. Uudestaan, nyt vähän ajatteli taas avustajaa ja pienempi kaari. Sitten tein loppuun itse heitetyn, josta myös vauhtipalautus.

ruutu: avustaja vei lelun ja käveltiin sitten vähän kauemmas. Sivulle istumaan ja siitä lähetys ruutuun. Hienosti män!

seuraus: namilla paristi palkaten. Siirsin palkan aina vasempaan käteen ja palkkasin vähän ulospäin. Kerran Ruuti nosti äläkän lenkkikoiralle, joka tuli 5m päästä takaata. Sitä hetken ihmetteli niskakarvat ylhäällä, sitten jatkoi hommia.

- tauko

Gava
Stoppia: nurtsilla puun kierto ja läpi juoksu tai stoppia. Nyt ekaa kertaa testasin stoppia näin. Kevyt muovinen pallo palkkana minkä heittää kohden. Odotin, että tulee lähelle ja vartaloapu + käsky ja pallo lentää. Muutamat toistot. Pallon tullessa lähelle pysähtyy ihan hyvin. Näissä ei tajunnut hidastella, kuten kotona.

- tauko

Gava
Pallolla voi taistellakin ja
tässä tyrkyttää sillä leikkimään
metskulla tolpan kierto: Eipä tarvinnut opettaa, kun lykkäsin kapulan suuhun ja käskin kiertämään. Sitä ennen Gava ehti jos tarjota tolpan kierron. Kerran vauhtina palautus. Sitten tein n. 3m matkalta tolpan kierto. Sitten siitä eteentulo, käsiapu ja namipalkka. Välillä sain korjata vähän suoremmaksi.

Pariin otteeseen sai käydä Gavaa komentamassa, kun meinasi haukkua jos toinen koira teki jotain hauskaa liikettä.

Treenaa:
- Ruuti zeta ja keksi lisää kuuntelujuttuja
- Gava kierrosta stopin alkeita, eteentulo yksinään (auttaa noudossa)


Tänään oli itsellä ja Ruutilla kampaaja. Tai Ruutille toimin itse parturina. Ajelin vatsakarvat lyhyeksi. Takapuolesta lähti kaikki huopaantumista alkaneet karvat ja häntä sai "tolleri" trimmin. Hännän pituudesta lähti 5cm pois.

Ruuti vinkaisi tänään kahdesti lonkasta painaessa ja kerran hissistä ulos mennessä. :/ Otankin sille Rasmuksen osteopaatti kerran. Ras on ollut niin hyvässä kunnossa. Onhan sitä aikaa, kun viimeksi käytiin Petralla. Ja ei se normaalisti näytä mitenkään kipua.

vs.

Yola aussie ja Bortsi bortsu:

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...