Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

22.10.2014

Jälkeä ja muuta puuhailua

TIISTAI

Gava tänään 30vk (lauantaina täyttää 7kk).

Gavan peltojälki nro 8
Vanheni 30min. N. 100 askelta (yli puolet pidempi kuin viimeksi). 
Kaareva, namit (Natural menu) välillä metrin välein. Yksi kulma oikealle, paljon nameja. Lopussa aika suoraa ja namirasia. Gava jäljesti rauhallisesti. Puolessa välissä vähän katseli mua tai takaa kuuluvaa linnun rääkymistä tai lasten ääniä? En sanonut mitään niin jatkoi hommia. Yksi kulma aika siististi nameja syöden tajusi mihin jälki menee ilman ylimääräistä pyörimistä. Lopussa rasia, olis jatkanut yli mutta jarrutin ja menin kyykkyyn viereen. Palkkasin, kun meni maahan ja loppunamit yksitäisinä makoillessa. 

Gavan valjaiden vatsaremmiä sai muuten säätää vähän isommaksi, oli viime säädöillä (viime jälki/paimennus) liian tiukka. Kyllä se sitten kasvaa! ;) 3m monitoimitalutin remminä.

Ruuti pääsi lopuksi imuroimaan nameja, mitkä oli jäänyt Gavalta syömättä.Tunnari
Tehtiin neljä tunnarin piilotusta. Gava ei olis halunnut istua vähän märkään kohtaan, vetinen polku. Oli aika kylmäkin ulkona, Gavalla fleecemantteli. Alkuun tarvitsi lisäapua suullisen käskyn lisäksi, että tiesi sillä saavan lähteä etsimään. Lopussa lähti pelkällä "oma" sanalla. Hyvin odotti paikallaan, kun vein oman. Nuuskii hyvin, upotin vähän korkeempaan heinään polun viereen. Ehkä väärien kasa mukaan, kun lähtee käskystä etsimään omaa. 

Käsityö
Maanantaina tein nopeasti testi hakurullan. Kaikki materiaalit löytyi ennestään. Sisällä kumimainen täyte, vanhan juoksuvyön pehmustetta. Joskus vielä huolella seuraava ja vaihdan langatkin. Tuo muutenkin näin aluksi hyvä roikkumaan pannassa. Maksaisi kaupassa n. 13e.

Ja illalla nukutti! Aika vakkariasento. :D

KESKIVIIKKO

Gavan jälki nro 9
Vanheni 35min , 60 askelta, 2 kulmaa (oikeaan) ja suoraa. 15m, kulma oikealle, 15m kulma oikealle, 30m suoraa. Taas useampi nami (näytepussi kuivaruokaa) ja tiiviimpi tallaus kulmassa ja ennen ja jälkeen nameja. Gava keskittyi hyvin jälkeen, oli vähän pakkasta niin namit jäi moni helposti saataviksi. Taas 1-2m namittomia pätkiä. Kulmat tosi siististi! Pysyy kokoajan jäljellä. Ruutilla ja Rasmuksella ne oli ympyrän juoksemista :D
Testattiin nahkaisia jälkivaljaita (poikien vanhat) lisäreiät eteen. Olin jo myymässä niitä, mutta ehkä en sittenkään (D&C myy samantyyppisiä 31e). Vähän oli valjaat jäljellä vinossa eli vähän liian löysällä tai ei pysy vaan tollaisen puikulan päällä.

Eka kulma alemmat 3 kuvaa
Yksi kuva vielä ylemmästä kulmasta (2. ja 3. kuvan väliin)
Ruuti the nami-imuri pääsi vapaana imuroimaan ohi menneet namit ja käy järjestelmällisesti koko jäljen läpi. 

Treenaa: 
- kulmat vasempaan 

3 tunnarin piilotusta Ruutia odotellessa. Gava odotti istuen hiekkatiellä (tosi nätisti!). Nyt lähti aina käskystä etsimään, ei tarvinnut lisäapuja. Ekan löysi nopeasti. Toinen oli vähän vaikeempi, juoksenteli kauemmaskin ja piti tulla lähemmäs käskemään etsimään. Vikalla sujui paremmin. Laukkailee ja etsii, mutta ruohikon luona käyttää nenää. Tosin keskimmäisen ohi juoksi läheltäkin eikä saanut hajua. Jokunen toisto niin sitten väärien kasa tai väärien tunnarirasia vaan matkalla auki.. 


PAUKKUJA JA TOKOA @ Viikki
Treenattiin Emmin ja Sara&Step&Fizz:n kanssa. 

Ruuti sai tehdä ensin ruudun kanssa kuuntelua. Ekalla toistolla se tuijotti taas ruutua, ei katsonut merkkiä ja ruutua kohdenhan siitä lähti. Totteli aika hyvin pysäytyskäskyjä. Välillä ei sitten kuunnellut oliko seisomaan vai maahan pysäytys kyseessä. Merkkiä ennen oli vaikeampi pysähtyä. Tästä sain paristi käydä sanomassa, että täällä seiso. Puhuttelin enemmän "oijoijoi", enkä niin torunut. Pannasta alkuun. Myös merkille juokseminen niin, että samaan aikaan kun sanoin käskyn heitin kapulan. Ekalla vähän hämääntyi ja hidasti kapulan luona. Sama ruutuun lähetyksessä, testasin tuota vaikka yleensä avustaja tekisi häiriön.
Ääntä ei tullut, jos olisi saanut suorittaa ruudun ilman noita. Mutta jos pysähtin Ruutin ja annoin luvan jatkaa ruutuun. Siitä tuli ainakin lopussi hirvee kiljuminen ja oli aika epävarma saiko mennä. Myös kisoissahan, jos pysäytän Ruutin väärään paikkaan ja käsken korjaamaan, Ruu juoksee kohti mua tai merkille.
Tehtiin läheltä ruutua noita ja yritin laskea aikaa vähän väliin ja kehua rauhallisesti. Käsky myös rauhassa. Jos äänsi niin maahan. Välillä tehtiin kaukoja. Ei ollut kauheasti vaikutusta ääneen. Välillä ennen ruutuun lähetystä myös sivulla maahan, nekin hyvin. Merkillä maahan oli vaikeampi.
Käytin sivulletuloissa sitä, että jos maanisesti tuijotteli merkkiä tai tuli huonosti niin työnsin Ruutin pois sivulta. Sitten parin kerran jälkeen petrasi hyvin sivulle.
Myös tehtiin ruudun lähetysmerkin lähellä ympyrää kävellen virittely "otetaan ruutu" ja ekoilla kerroilla huomautus kun lähti sivulta. Kerran pannasta ja karvoista siirto. Sitten pysyikin hienosti.

Saa nähdä sopiiko tuollaiset Ruutille. Nyt ainakin meinasi tulla epätoivoinen fiilis, kun se ääni vain lisääntyi jos sai luvan jatkaa pysäytyksestä. Ehkä kimppatreeneissä testata, kun vire on korkeampi.


Gava, paukut: Gavalle ammuttiin ekana. viime kerrasta oli jo hurahtanut aikaa. Yritin alkuun niin, että on maassa saisi namin ja leikittäisiin. Kun ampuminen tuli Gava keskeytti syömisen ja katsoi laukauksen suuntaan (viime kerralla kun ei ole reagoinut mitenkään). Hui! Alettiin siitä leikkimään ja toiseen laukaukseen leikkiessä ei reagoinut.
Ammuttiin vielä toiset. Nyt päästi murinat, kun tuli eka laukaus. Toisen aikaan ei reagoinut (leikki silloin). Leikki yhtä hyvin kuin muulloinkin. Olisi hyvä tehdä namin kanssa noita, että opi nostamaan virettä laukauksista. Ehkä jollain superherkulla.. Nyt pitää kyllä päästä lyhyemmällä aika välillä taas ampumaan!

Ruuti oli lyhistyneenä maahan auton takana. Muttei läähättänyt niin hermostuneesti. Lenkille, kun lopussa lähdettiin oli ihan palautunut. Hienoa, kun parissa muussa asiassa taas reaktiot on suurempia! Viime junamatkallakaan reaktiot ei ollut niin suuria. Ei sielläkään läähättänyt ja ollut niin poissaoleva.

Gavan treenit

Merkki: toinen merkki treeni. Ensin vein itse lelun taakse. Sitten Emmi vei 2-3 kertaa. Vaikka katseli myös Emmiin lelun viennin jälkeen, lähti hyvin merkin taakse. Ehkä puolivälissä merkkimatkaa oltiin. Kunnon loikka aina lelulle.

Kierrosta stoppi: Maalin jalkaa ympäri kierrätin. Lähti vähän huonommin kiertämään kuin yleensä, välillä teki pyörähdyksen tai vaati lisäkäskyä. Vuorotellen läpi ja stoppi. Kaksi stoppia niin, että lelu + käsky samaan aikaan. Sitten kahdesti hämäysheitollinen stoppi. Alkuun on siis niitä, että pallo lentää heti. Sitten hämäysheittoja. Ja sitten avustajaa, että saadaan se käsi pois (koira osaa käskyn).  Yksin voin siis tehdä näitä hämäysheittoja. Gavan keskittyminen alkoi mennä ja halusi napata tosi paksun kepin suuhunsa. Jätettiin siihen, täytyisi osata lopettaa ennen tuollaista. Joskus taas kestää pidempään treenata.

- tauko

Seuraus: sivulletulot taas huonoja. Hyvä vasempaan käännös. Oli ehkä vähän eläväisempi kuin yleensä. Pidemmällä pätkällä varsinkin.

Tunnarin piilotus: no ei sujunut ollenkaan. Välillä G vilkaisi viereisen kentän treenejä. Ei löytänyt ekaa piilotusta ja pissasi melkeimpä kapulan päälle. Tunnari rasia oli auki maassa ja meinasi sieltä mennä nappaamaan kapulan. Seuraavissa Emmi piti kiinni 2m päässä ja vein kapulan selkeästi. Kaksi onnistunutta ja jätettiin siihen.

Treenaa:
- paukkuja, tänään pientä reaktiota aina ekaan laukaukseen
- luoksetulon stopissa hämäysheitto
- sivulletulot, pidempi seuruu joskus? (5-10m, nyt ollut 1-3m)

Ei ollut mikään hyvä ilta kummallakaan koiralla. Kummatkin mokaili monessa asiassa ja Gava oli tosi häiriöherkällä tuulella. :0

TORSTAI

Käytiin tänään Omenassa. Shoppailtiin kirpparitakki. Tulipa huomattua, että Gava tärisi jännityksestä kun rullaportaat tai ehkäpä niissä kolistelevat ostoskärryt oli niin hurjia. Varmaan muistitti skeittiramppeja. Eihän me Sellossa tajuttu kaupan päädyssä käydä pentuna ja ei vaatekauppojen puolella ole ostoskärryjä noissa rampeissa! Nyt Selloonkin hengaamaan! Hengailtiin tuolla sitten ylhäällä ja alhaalla ja paristi toivat ison jonon ostoskärryjäkin vierestä. Gava katsoi tarkkaavaisesti aina kun ostoskärry tuli pois rullaportailta. Lopussa ei ollenkaan tärissyt ja näytti suhteellisen rennolta. Liukuovissa oli koirakielto merkki, olikohan tuolla käyminen sitten kiellettyä. :D Hämmästyttää vaan, kun jostakin luin koirien olevan sallittua tulla Omenan kirjastoon..

Tänään satoi yöllä/aamulla ekan lumikerroksen maahan, että maa näytti hetken aikaa valkealta.


Tiger- kaupasta saa muuten käteviä treenihanskoja 2e ja 3e. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!