Siirry pääsisältöön

Tokoa, kuvia ja 2on-2offia

Monipuolinen aamutreeni

Gavalle aamuruualla
- tunnari: laitoin poikaystävän takin maahan. Piilotin sen alle tunnarin ja jätin tunnarirasian auki metrin päähän. Gava kävi nuuskimassa tunnarirasiaa, sitten etsi vähän takin luota ja tuli katsomaan mua. Tulin lähemmäs näyttämään, että etsisi paremmin takin luota. Sitten vähän helpotin, että kapula pilkisti takin alta. Näitä pari toistoa. Vikassa tunnarirasia oli takin vieressä ja 20cm päässä takin alla oli oma. Katsoi väärät ja sitten jatkoi takin nuuskimista ja oma löytyi. Kotona on parempi vire tuohon.
- merkki: kukkaruukku väärinpäin. Ajattelin tehdä eka kosketusalustalla. Eka Gava tarjosi temppuilla ja laittoi etujalat ruukun päälle. Sitten huomasi alustan. Eri paikoissa siirtäen ruukkua ja alustaa kosketusalustalle juoksemiset. Meni taas tasajalka stopin alustalle, että alusta liukuu aina. Kerran näytti siltä, että meinaa poimia alustan suuhun. Vikalla toistolla lelu taakse.
- 2on-2off laatikolle. Viime kerrasta olikin aikaa. Hyvin muistui. Gavalla oli mielessä kosketusalusta niin se teki eka etujaloilla liukumisen laatikon päälle ja siitä sitten 2o2o-asentoon. :D Naksuttelin n. 3 kertaa laatikolla asennosta ja koitin palkata ennen kuin ehtii nostaa pään. Ja sitten "tule" ja nami eteen, että poistuu laatikolta. Kävelin aina valmiiksi laatikon viereen tai hitaasti sen ohi (Gava juoksi laatikolle namin syötyään). Paristi varasti ja lähti ennen tule- sanaa.
- nenäkosketus: pringes-kannen kanssa harjoiteltiin. Viime kerrasta oli taas aikaa ja ehkä 1-2 treeniä takana. Hyvin tarjosi nenällä koskettamista. Pidin kuonon korkeudella aluksi, sitten vähän laskin. Helpois oli sanoa "jes" eikä naksutella, kun alusta oli kädessä ja toisessa namit. Laskiessa lähemmäs maata yritti paristi nostaa jalkaakin, mutta tein sillä rajalla ettei nostanut. Sanoin käskyäkin "nenu" näissä. Vielä tarvii toistoja, että saisi tuon maahan ja niin että en palkkaa heti ekasta.

Huomasin mainoksen kontaktikurssista siinä luki vaiheet puomi 2on-2off menetelmällä.
1. nokkiminen, 2. 2on-2off- asento, 3. yhdistäminen, 4. vahvistus, 5. siirto kontaktille, 6. ylläpito.

Ainakin osittain, jos käyttää nenu tapaa. Ruutillahan on ollut se huono, että katselee kovasti mikä on seuraava este ja hidastelee sitten alastulolla. Mielummin tekis eka kontaktin ja sitten katsoo mihin mennään. Tällä tavalla jos saisi paremman focuksen eteenpäin.

Ruuti sai tehdä laatikolla etutassuilla elefanttitemppua (takajalat kiertää laatikkoa). Sitten istuminen laatikon päällä. Ja sitten etujalat maassa. Tein tässä myös laatikon kiertämistä takajalat sen päällä. Vaihdoin sijaintia ja toistin "touch" käskyä (2on-2off käsky).


TOKOTREENIT @ Leppävaara, Josefinan & tolleri Maurin kanssa

Gava aloitti

  • ruutu: eka toisto lelulle (vein itse). Valmiiksi paikoillaan oli kaakelialusta. Alkuun ihan läheltä siihen koskemista naksutellen. Toin namin aina kaakelin päälle. Sitten vähän kauempaakin. Hyvin hahmotti sen puolesta välistä ruutu matkaakin. Meni taas etujaloilla liukumisstopin alustalle, että kaakeliakin sai siirrettyä sellaisen 20-30cm :D Ihan lopuksi tein lähellä treeniä, että piti tarjota heti namin syötään uusiksi alusta ja palkkasin heti. Haluaisin että pysyy alustalla, kunnes tuun palkkaamaan. 
  • tunnari: rasia keskivälillä matkaa aukinaisena. Piilotin tunnarin aidan päätyyn lehtien alle. Kolme toistoa. Ei nyt välittänyt tunnarirasiasta. Tiesi niin, että oma löytyy sieltä minne sen vein. En ole vielä viritellyt näihin, ehkä pitäisi. Käskyllä "oma" etsimään (sama kuin Ruutilla). Namiin vaihto heti, kun oli puolessa välin. 
  • seuraus: pari seuraus kuvaa niin näkee miltä näyttää. Pää on taas vähän jalkaan kiertyneenä tai en tiedä onko se vain Gavan tapa seurata.. Ekasta palkka ihan alussa ja sitten pari vähän pidempääkin. Kerran oli alkuun väljä ja tiivisti. 
















Ruutin treeni
  • Halusin tehdä kisamaisen kerran kisatkin ensi kuussa. Eli vähän leikin pallolla. Sitten pallo ja treenitasku jäi kentän laidalle. Kehässä aina kehurutiini, paitsi ennen tunnaria en tehnyt.
  • zeta: järkkänä tahallaan istu, maahan, istu. Ei totellut taaskaan ekaa istumista, jäi seisomaan. Muut ok. Voisin seuraavalla kertaa muistaa palkata heti istumisen, harvemmin muistaa palkata heti kun istuu. 
  • tunnari: tunnari oli kohti namirasiaa (1m päässä rivistä) ja 1-2m päässä oli merkki. Ruutihan juoksi merkille. Toistin käskyn, pyöri merkin lähellä. Sitten vasta näki tunnarit ja meni niille. Ei noteerannut namirasiaa, mutta kyllä se toi painetta. 
  • seuraus: ääntä nyt oli sellaista pientä ininää. Kisamaisesta ja namirasiastakin varmaan johtuen. Kerran tai kaksi komensin. Vasempaan sivuaskelissa vähän jouduin työntämään melkein Ruutia kun ei siirtynyt. Loppuvaiheilla kerran huomautin, kun väljeni.
  • kaukot: kisamatkalta. Mokasin yhden seisomisesta maahanmenon. Toinenkin näytti vähän epävarmalta. Treeniä siihen. Kävelin ripeästi sivulle, mutten saanut sitä kisojen ylösnousemista. 
  • palkka, käskyn alla kehästä ulos ja kevyttä pallottelua. Heitin kopin, ettei olisi niin rankkaa eilisen käsittelyn jälkeen. 
  • ruutu: käsky merkille, stop keskivälillä (menin palkkaamaan). Seuruuttaen takaisin lähetyspaikalle. Sitten merkki. Ja menin palkkaamaan namilla. Sivulletulossa tönin taas pois, jos oli huono. Huomasin vähän sivulla ollessa, että jos Ruuti virittelyssä tuijottaa vaikka sanon "neliö" vaan merkkiä eikä millään vilkaise edes pienesti ruutuun taitaa olla liian kiinni "merkki+ruutu kaavassa". Lopussa suostui vilkaista ruudunkin paikan eikä ollut niin jähmeesti tuijottamassa merkkiä sivulla. Seuraava toisto oli käsky ruutuun (merkiltä) ja keskivälillä stoppi. Vähän hitaammin kyllä reagoi 2-3m matkalta seis käskystä. Tuosta joskus voisi nipottaakin, kun oli hidas. Taisi olla sitten taas stoppi ennen merkkiä. Ja sitten yksi ehjä ruutu, tosi hienosti! Sitten vielä yksi, missä pysäytin keskivälissä ruutumatkaa ja vein Ruutin luokse pallon. Halusin jättää tällaiseen ei ruutuun. Tänään tuohon tyyliin auttoi noi pysäyttelyt. Ja jokainen takaisin merkille seuraten, se pannasta vienti taisi taas nostattaa..
Paikalla istuminen: ehkä 1min. Hyvin istui. Vieressä Mauri käskettiin maahan.
Paikalla makuu: ehkä 2min. Vähän lysyssä makasi. Sivulle nousuun kuunteli hyvin mun käskyä. 

Kivat hyvät treenit! Ruuti sai tehdä käskytettynä ja kisamaisen. Gavan kanssa saatiin hyvä tunnaritreeni.

Treenaa Ruu
- Ruutuun vain hyvällä ilmeellä, kuuntelua.
- tunnari häiriömerkit
- zeta 1.asento, palkkaa istu


KUVIA:
- Päivällä metsälenkki kera Ras, Ruu & Gava sekä tokotreeneistä Gava & Mauri. Kiitos Josefinalle Gavan tokokuvista!

Ärsyttävää kuvat.fi etusivu on taas "nollantunut" hävittänyt kaikki asetukset siitä sivusta. Ja taas kun yritin laittaa siihen yhdenkin, kuvan niin uudestaan sivulle tullessa on unohtanut senkin.


Hienosti trimmattu häntä!

 
"Sinussa on jotain haavoittunutta, Jotain tahraamatontakin 
- Annika Eklund"


Hienot mallit! Gavastakin on koulittu linssilude! 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...