Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

19.10.2014

Hakukoulutuksessa! ja agihallikauden korkkaus

HAKUKOULUTUS @ Nurmijärvi
Iltapäivällä mentiin Shantin ja sen aussiepentueen kanssa (Red'n Ready) Laura Lönnbergin hakukoulutukseen Nurmijärvelle. Tosi hienoa, kun päästiin mukaan! Oma hakumuisti on niin ruosteessa (Ruuti hakuili vuosia sitten 1-2v) niin hyvä oli kertailla ihan alkeista ja kuulla vaihtoehtoja. Lauralla on yksi KVA aussie, harrastanut lajia 10v ja kouluttanut 5v ja harrastaa useaa eri lajia.

- HAKUKUVIA pennuista (Kiitos Shantille Gavan kuvista!)

Alkuun käytiin läpi perusteita hakun idea, kirjavinkkejä mm. Haamuja tuulessa (laitoin kirjastosta varaukseen) ja tottikseen liittyen Tavoitteena huippukoira (on jo kirjahyllyssä),  kisat ja maalimiesten toiminta. Sitten tallaamaan maasto (keskilinjalta 50m molempiin suuntiin ja merkittiin krepeillä keskilinja, etulinja, alueen raja 50m kohdalla ja takalinja.

Alkeistreeni:
Pennuille kaikille sama treeni. On mahdollista tehdä ensin tätä kuuloon perustuvaa etsintää. Jotkut opettaa taas, että koira näkee aina ihmisen menevän metsään. Ei halua, että koira etsii silmillä. Ja sitten tämän jälkeen, kun koiralla on ideaa niin hajuhakuja (niistä myöhemmin lisää). Tässä tulee myös ohessa risteilyä opetettua. Nuorelle koiralle Laura opettaa motivaatio, ilmaisu ja sitten enemmän maastossa. Alusta lähtien (jos ei sitten varmasti tiedä, että tulee haukkuilmaisu) niin joku patukka roikkumaan pannasta.

Eli 2 maalimiestä, molemmilla palkkaa neljää palkkausta varten. Maalimiehet menee aiemmin paikalleen ja näin ekalla kertaa vain toisella pressu (alkuun jalkojen päällä, lopuksi pystyi olla niin että vain pää näkyy). Koira juoksee eka 1. maalimiehelle, maalimies kyykyssä ja antaa ruuan maan tasosta (koira ei saa hyppiä). Kun maalimies on palkannut, nousee se seisomaan ja passivoituu (mahd. kääntää selän). Tällöin keskilinjalta huikataan 2. maalimiehelle kutsua koiraa. Koiran aina ohittaessa keskilinjan kaikki on passiivisia. Kaikki on myös hiljaa aina hakuradalla! Tällä välin "3. maalimies" eli sama joka oli ykkönen kipittää vähän eteenpäin ja vähän syvemmälle. Luvalla alkaa kutsua kyykyssä koiraa. Jne. Vikalla maalimiehellä ohjaaja menee heti perässä ja voi myös leikittää koiraa.

Palkat voi olla rasioissa, jos haluaa. Mutta myös irrallisina (Laura käytti esim lihapullia), lihapulla per piilo. Ja yksi varalle. Tai muu herkku.

Gavan treeni:
Gava teki vikana tuon treenin ja kuvailin ja katsoin Dracun pentusten menoa sekä olin maalimiehenä. Autolla Gava säikähti ja mörköili, kun juuri autosta napattua ja auton vieressä ollessa yksi pentunsa kanssa tuli auton kulman takaa juosten. Myös viittamaisella takilla oleva toinen lähellä oleva ihminen oli hui, moikattua ja pusuteltua ei enää hirvittänyt. Hakualueen luo aika nenä maatapitkin ja tärisi innosta. Meillä oli Ruutin pk-liivitkin päällä, solmuin pienennettynä. :D

Gavan palkkana oli perusnamia Natural menua ja rasian pohjalla niiden alla pateeta vikoille pistoille. Ei löytynyt kotoa mitään ihmisherkkua, hyvin noikin maistui. 
1. maalimies lähellä ja sinne oli kiva pinkoa. Vähän epäilytti jättää maalimies ja lähteä toiselle. Seuraavat maalimieheltä toiselle juoksemiset sujui jo paremmin ja aika suoria pistoja. Pinkoi hirveää kyytiä :D Ei kertaakaan ihmetellyt keskilinjalla mua tai muita, oli muutakin tärkeämpää. Kerran teki nopean pysähdyksen, katsoi missä maalimies tai ääni kuuluu ja sitten menoksi. 

Kerran pressu maalimieheltä lähtiessä piti vähän pöhistä ja kääntyä katsomaan vauhdissa, ja sitten matkoi seuraavalle maalimiehelle. Pressua laahattiin kohisten maata pitkin, selvä mörkö! Gavalle maalimiehet meni nuorempia pentuja pidemmälle eikä epäröinyt yhtään. 

Vikalla menin luokse ja Gava imuroi hyvin rasian ahneesti. Tarjosin lelua, mutta Gava meinas lähteä juoksemaan jo takaisin toiselle puolelle. Kutsuin ja pyysin uudestaan leikkimään. Leikki, mutta vähän poissa olevasti. Ei jaksanut kauaa leikkiä, kytkin remmin ja hirveällä kiireellä G keskilinjalle. Gava oli sitä mieltä, ettei tässä ole aikaa ruveta leikkimään, kun on ukkoja metsässä hädässä! <3 Tokossa taas namin jälkeen lelu kelpaa tosi hyvin ja sitten viimeksi, kun tehtiin Emmin kanssa ne 2 hajuhakua. Koittavat vielä pelotella kummituksilla!


Esimerkki hakukoirat:
Pentujen jälkeen meille näytti kaksi aikuista koiraa mallia. Vanhempi 7,5v, joka ei tule enää kisaamaan ja nuorempi 2,5v. Molemmat oli rullakoiria. Rullakoira siis etsii normaalisti, mutta kun koira löytää maalimiehen se ottaa rullan suuhun (pelkästä hajusta ei saisi ilmaista, tuomari kysyy maalimieheltä tuliko koira lähelle) ja juoksee ohjaajan luokse. Ohjaaja kytkee koiran liinaan ja menevät yhdessä ukolle. Treeneissä ei siis palkkaa ekasta kerrasta, kun koira käy siellä. Vasta kun koira tulee liina perässä tai ohjaaja huutaa palkkaa. Ukolta tullaan liina päällä ja keskilinjalla otetaan se pois (en tosin tiedä saisko tulla toisinkin). Koiran rullapannassa oli kulkunen, josta kuuli missä koira oli. Ei tullut kysyttyä, onko sallittua kisoissa. Rullakoiran yleinen ongelma on valeilmaisut, ottaa rullan suuhun ihmisen hajusta tms. 

Toinen ilmaisutapa on haukkuilmaisu, jolloin koira jää aina maalimiehen luo ja haukkuu tasaisesti. Ohjaaja ilmoittaa tuomarilla, kun koira haukkuu ja ilmaisee. 

Vanhempi koira näytti ensin. Keskilinjalta koira saa mennä yli vain lähetyksestä. Eli se juoksee ohjaajan sivulle, ja siitä osoittaa pään vierestä kädellä suunnan, johon koira lähtee. Jos rullakoira valeilmaisee, niin koiraan pitäisi luottaa ja mennään sitten katsomaan vaikkei siellä olisi mitään. Koira pitäisi tehdä suoria pistoja alueen reunaan asti (50m). Koira tietää alueen rajat, kun ihmisen hajuloppuu. Risteilyllä, myös alue haravoidaan hyvin läpi ja kaikki ukot pitäisi löytyä. 

Toinen koira nuorempi meinasi vain valeilmaista alkuun tyhjää pistoa, parin näytön jälkeen treeni jätettiin siihen. Niinkin voi käydä. Tälle koiralle vaikka rulla oli suussa annettiin maalimiehille varalta irtorullat mukaan. Irtorullilla yleensä aluksi opetellaan ilmaisu. 

Lopuksi kyselin, kuinka jatkaisi tuon alkeis/pentutreenin jälkeen. Alkuun siis useampi kerta tuota. Sitten on mahdollista, joko hajuhaku tai näköön perustuva. Hajuhaussa maalimies on piilossa (hyvä tehdä tuulisella säällä), koiran kanssa kävellään keskilinjalta kohti maalimiestä hihnassa, kun koira haistaa maalimiehen, se päästetään etsimään. Tästä vaikeutetaan niin, että vähän peruutetaan, myöhemmin 10m pituuksin aina kohti keskilinjaa. Edeten siihen, että voidaan palata keskilinjalle lähettämään koira ukolle. Ukot voi alkuun olla 20-30m ja myöhemmin 50m. 
Yleensä noiden kahden jälkeen ilmaisu treenataan erikseen kuntoon. 

Treeneissä kesti n. 3h, 7 pentua ja kaksi aikuista koiraa (joilta yhdeltä vajaa rata). Ehdittiin juuri pimeän tieltä pois, kun aloitettiin klo 16 (alussa kumminkin vähän teoriaa). Piiloina umpparina oli kompostikehikosta "pentuaitausmainen ympyrä, nippusitein kiinni" siihen päälle vain pressu ja alkuun on jostain kohtaa auki, myöhemmin ihan kiinnikin eli umppari, umpipiilo. Sekä ihan yksittäisenä pressu johon voi piiloutua.

Ieva lähtee toiselle maalimiehelle
Nam! T. Piki
o O o O o O o

AGILITY ja TOKO @ Sporttikoirahalli
Aamupäivällä meillä oli hakua ennen eka AST:n omatoimi hallivuoro, johon päästiin Sporttikoirahallilla. Onneksi Gavalla oli välissä aikaa nukkua kotona. Meillä oli n. 20min aikaa treenata yksin. Molemmat teki vuorotellen Gava, Ruuti, Gava. Gava ei ollut moksiskaan uudesta hallista, tyyliin "siistiä, täälläkin on näitä tunneleita".

Irtoaminen/eteenmeno, Gava: suoraputki pienellä kaarella ja 3 hyppyä rimat maassa. Alkuun ketjutin hypyt eteenmenoksi. Sitten putki, putki + hyppy ja sitten putki + 3 hyppyä. Joka kerta taas onnistui!

Ruuti: putki + 3 hyppyä irtoamisena (rimat maassa, kuten Gavalla). Ja siitä puomille. Kävin tässä sättimässä vähän räksyttävää Gavaa, en tykkää. Sen jälkeen olikin paljon nätimmin. Rakensin hyppytekniikka sarjan ja Ruuti sai testata sitä, hyvin jumppaili.

Hyppytekniikka, Gava: Speedbumpeilla, perussarja 6 askeleen väleillä. Ekalle hypylle 4 jalkaa. 4-5 toistoa. Eka eteni vähän lähelle vikaa hyppyä. 3. toisto oli paras ponnistukset keskikohdissa maltilla. Lähdössä annoin aina namin, että on ryhdikäs. Tuossa lelu veti sen verran puoleensa, että meinas mennä huonoon ryhtiin. Voiskohan tuotakin opettaa, vie yhdessä lelun ja naksuttelee ryhdin korjausta, tms..

2 x 2 kepit eli 2 by 2: Kerran hallilla noi löytyi niin tehtiin yhdellä parilla (eli 2 pujottelun keppiä) naksutellen. Ekalla toistolla Gava seurauspuolella ja hitaasti kävelin parin ohi. Naksaus, kun meni läpi ja nami lensi suoraan eteen. Pitäisi olla samalla linjalla keppiparin kanssa. Parit naksuttelut ja ajattelin laittaa videolle. Pystyin jo lähettämään kauempaa ja vähän eri kulmaa. Pätevä tyttö! Onneksi se on alussa aina maltillinen ja käyttää aivoja.
Tän vuoden puolella voi vahvistaa tuota yhtä paria (eri kulmista ja pannasta pitäen lähettämälläkin) ja mahdollisesti toinenkin perään suorassa linjassa. Tuolla hallissa näkyy tosi hyvin namitkin nurmesta.

Ruuti: teki myös seuraamista ja jääviä, aina välissä lähetys kontaktin alastulolle tai putkeen. Kerran neuvoteltiin ääntelystä. Gavan laitoin täksi aikaa "käy siihen" käskyn alle makaamaan. Kävin välillä palkkaamassa. Kerran sain palauttaa, kun Ruuti teki putken. Toisella samanlaisella toistolla pysyi ja palkka. Häiriötä tuli sitten, kun seuraava ohjaaja tuli ovesta, silloin sain myös korjata maahan.

Gava teki seuraavan koirakon häiriössä pari sivulletuloa ja seurausta pari askelta. Hienosti keskittyi!

Yhteenveto video treenistä eteenmeno, hyppytekniikka & 2x2 kepit:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!