Siirry pääsisältöön

Perjantai ilta tokon merkeissä

Aamuruokatreeni Gavalle
- nenäkosketus: sujui jo paremmin. N.10cm maasta yritti välillä jalkaa, en reagoinut niihin. Kerran yritti myös kahdesti ottaa suuhun, odotin että teki hyvän kosketuksen ja sitten vasta palkka. Kahdesti vaadin kaksi kosketusta ja sitten vasta palkka. 
- kaukot: seiso istu on hieno, ei liiku yhtään. Istu seiso vaihtelee, saattaa stepata. Eilen teki paremmin. 
S-m-s maahanmennessä tassut liikkuu. Pidin kättä maassa tassun edessä niin näin steppasiko paikallaan vai liikkuiko. Ylös nousuissa meinas ottaa peruutus askeleen taakse. Sitten tapahtui jotain, että alkoi tuntua paineistuneelta. En mielestäni sanonut mitään. Heittelin nameja maahan, tehtiin liikkeestä maahanmenoja (ei väliä tekniikalla) ja lopuksi helppo seiso-istu johon jätettiin. 


TOKOTREENIT Emmin ja bc tyttöjen kanssa Kannelmäessä. 

Rasmus tuli myös yökylään ja treenaamaan. Rasmus sai aloittaa leikkimällä uudella karvalelulla (kierrätyskeskuksessa turkispaloista 2e, takin kaulus valmis leluksi). Rampe on nykyään treeneistä aina niin innoissaan, että ääntäkin tulee kun päästää hihnasta irti tai jos tekee vaikka paikallaan pyörimistempun. Ennen se ei äännellyt yhtään.

 

Gavan treeni

paikalla olot (ei kotitreeniä ja toinen kerta koskaan)
istuminen: ei ole tehnyt kuin luoksetulossa ja maahanmenon tarjoaminen on niin vahva, että heittäytyisi heti maahan. Fisu osasi odottaa pidemmän matkan, Gavan kanssa pysyin ihan vieressä. Palkkasin ne missä ei mennyt maahan. Ehkä pitäisi harjoitella enemmän ihan istu käskyä..

p.makuu: osaa periaatteessa käy siihen- käskyllä pysyä. Mutta perusmaahan ei ole vahva. Ruutilla ja Rasmuksella on ollut paikka-sana. Mutta jälkikäteen tuli juteltua, ettei pk:ssa saa sitä sanoa. Pitää sitten opettaa ihan vaan maahan- sanalla tai minkä käskyn haluaa. Maahan - käskyä oon käyttänyt nyt liikkeestä maahanmenossa ja luoksetulon maahanmenossa.

Lenkillä kerran tehtiin lelua edestä heitellen noissa asennoissa pysymistä, mutta en oo treeneissä käyttänyt niille aikaa. Pitäisi kyllä alkaa ajattelemaan paikalla makuutakin.

ruutu: eka lelulle. Alusta oli tänään väärinpäin, kun tuolla valolla ei meinannut tumman harmaa erottua maasta. Testattiin niin, että avustaja heittää namin ruudun vierestä. Nyt tällä tavalla Gavan sai pysymään ruudussa ja lähellä alustaa. Eikä niin, että ehtii juosta vastaan ja sitten saa alustalle namin tai sen lähelle. Hetki kesti, että nami tulee aina avustajalta. Juoksi kuitenkin alustalle koskemaan. Matkaa oli noin puolet ruutumatkasta. Myös avustaja toisella puolella ruutua.
Sitten myös niin, että avustaja seisoi siellä, mutta nami lensi multa. Olin näissä ihan ruudun lähellä. Olipa vaikea reagoida ja heittää nami ajoissa. Avustajalta se nami tuli nopeammin. Kun keskityin käskyyn, naksaus ja sitten ehtiä heittää.

-tauko

seuraus: alkuun parit sivulletulot. Alkuun vinoja, sitten vähän paremmin. Seuraus oli alkuun parempaa, sitten loppua kohden ei ollut niin tiivistä. Piti kuitenkin kontaktia. Innostin väleissä ja teki loikkia. Tai oliko vire niiden jälkeen väärä. Tehtiin tarjoamisina seuraamaan tuloja siinä pari, mitkä huonompia. Loppuun yksi missä palkka heti, kun lähdettiin perusasennosta. Tai ehkä tarjoamisessa mä oon poiminut sieltä sen hyvän, mutta kestää hetken että tajuaa seurata kunnolla. Täytyy tehdä niitä vähemmän kerran jos on huono vaikutus.

luoksetulon maahanmenot: tein kaksi toistoa. Tonnikalanameista valitsin isoimmat palat. Toinen oli vielä parempi. Nyt ekaa kertaa hiekalla.

- tauko

tehtiin vielä lasten lelutraktori häiriössä pari liik.maahanmenoa. Sitten eteentuloja ihan lyhyeltä matkalta. Lelu, joko jalkojen välistä tai sitten niin että Gava sai hypätä mua päin vatsalta ottamaan lelun. Ei olla muistettu näitä tehdä.


Ruutin treeniin kuului alkuun vähän pallon pomputtelua.
 Sitten zetan ekana asentona istuminen. Tässä avustajan palkkaus, vähän hämmentyi kun sai lähteä lelulle. Kerta myös käskytettynä eri kohdasta, heitin lelun kun näin että istui.

tunnari: merkin edessä rivi. Meni juuri oman yli ekalla kertaa, takaisin tullessa löytyi. Sivulla ollessa oli taas niin etupainoinen ja lähdössä liikkeelle liikkuroinnista. Odotin, että otti kontaktia ennen käskyä. Toinen toisto vielä ja paljon paremmin otti kontaktia.

kaukot: tehtiin myöhemmin läheltä pari siirtoa. Eka i-s-m oli huono ja eteni. Teki seisomiset liian venytetysti. Parin toiston jälkeen hyvä seiso-maahan. Siihenkin pitää panostaa.

ruutu: vain kuuntelua. Merkille ja siitä kohti ruutua äänsi ja eka reaktio oli seiso- käsky. Menin sivulle ja seuraamalla takaisin alkuun. Sitten samanlainen merkki + käsky ruutuun ja keskivälillä seis. Siitä palkka. Jätettiin siihen, ei päässyt ollenkaan ruutuun.

seuraus: Namilähtöjä eli sanoin pitää kontaktia ja tiputin namin maahan. Ruuti sai luvalla poimia namin maasta, ja kun nami suussa käsky seuraa. Hiljaa tuli ja muutenkin teki. Tosin ei ollut niin piippaustuulella. Näitä useampi. Yllätyin miten hyvin Ruuti namin maahan tiputtamisesta huolimatta piti katkeamatonta kontaktia, hyvä Ruuti! Myös sivuaskeleet niin että nami maahan ja siitä askeleet, hiljaa teki.


Rasmus sai tehdä koiratanssiin ja rallyyn liittyen oikean puolen sivulletuloa ja seuruuta. Tällä treenitahdilla se on edelleen aika vaiheessa. Välillä meinaa tulla normi puolen sivulle.
Seuraamisesta pyörähdys (rally). Peruuttaen mun ympäri pyöriminen ja pyörin myös itse. Sekoitti sen jälkeen suoraan poispäin peruutusta siihen, on oikeastaan sama käsky. :0 oma liikkuminen vaan muuttuu. Niin, että olin kyykyssä ja Rasmus pyörii etuperin mua ympäri. Sitten mä polvillaan kädet levitettynä mahd. matalalle. Rasmus juoksee ympyrää ja hyppää käsien kohdalla.

Lopussa todettiin, että Talin tottiskenttä oli varattu ja käytiin lenkki paukkujen sijaan. Ase jäi mulle niin pitää päästä tekemään paukkuja ja pyytää, joku avustamaan. Ruutia pelotti vielä monen vuoden jälkeen Tali.
Alkuviikosta oli viikko 4 menoa köyhempi niin ei tää taidakaan olla ihan laiskottelu viikko. Hyvä Ruutin koetta ajatellen. ;)

Treenaa:
- Ruuti: kaukojen i-s-m, tunnari sivulla palkkaa
- Gava istu ja maahan käskyt
- Rasmus oikean puolen seuruu

Kommentit

Luetuimmat:

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Agilityn alkeet videoin: nuoren koiran opetus

Alkeistreenejä nuorelle koiralle tai pennulle. Gavan pentuajalta vuodelta 2014-2015 ja muita harjoituksia. Lisäksi Novan alkeistreenejä, käännöskäsky harkat 17-18 ja suullisia käskyjä -19 .  - päivitetty 21.3.2020  Kotona harjoiteltiin laatikkolle 2on-2off ja puiden kiertoa itsenäiseksi. Nova harjoitteli irtoamista ja käännöskäskyjä lisäksi.  Hyppyihin tuli lisää korkeutta vasta lähempänä vuoden ikää, mutta ne on lähinnä koiran osaamistasosta riippuvaisia. Mielestäni, jos koiralla on vielä täysityö keskittyä noudattamaan ja hoksaamaan, mitä asiaa haetaan treeneissä, ei sen tarvitse samanaikaisesti myös keskittyä hyppäämiseen. Nämä kaikki harjoitukset, "pentutreenit" voi yhtä hyvin tehdä aikuisen koiran kanssa matalilla korkeuksilla, jos se aloittelee lajia.  Naksuttimen sijaan voi käyttää myös naksutinsanaa esim "jes", "zip"... Hyppy etupalkalla : Jos koira ei meinaa tarjota (tai kun hoksaa näillä idean voidaan koittaa tarjoamista), voidaan jättää ...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...