Siirry pääsisältöön

Tokopäivä

GAVAN AAMUPALA TOKOT

Sivulletulot: aina alkuun pitää herätellä Gava kotona hommiin ja sen ruokahalua. Alkuun on vähän vaisu, sitten tekee nopeammin. Kotona tekee aina rauhallisemmin. Haettiin häiriötä Ruutista, Gavaa vähän häiritsee kun Ruuti tuijottelee vierestä kokoajan jos ruokaa tippuisi. Tehtiin Ruutin lähellä sivulletuloja. Itse sivulletulot hyviä, muutamassa pieni kannustus. Tehtiin vähän katsekontaktiakin, että odotin viiveen ennen palkkaa (katsoi kokoajan)

Eteentulo: Nämä ei tunnu edistyvän. Pakko oli siis treenata. Namit molemmissa käsissä ja vuorotellen palkkasin niistä. Alkuun kädet apuna. Sitten koitin siirtää vähän sivumpaan, silloin jää kyllä kauemmas ja sain ottaa askeleen taakse, jolloin vähän paremmin tuli. Tehtiin sitten niin, että pieni hetsaus ja oma äänen sävy, sitten tosi innokkaasti kutsuin eteen ja avulla. Halusin saada enemmän energistä ja röyhkeää asennetta. Aina välillä treenejen välissä rapsuteltiin ja siliteltiin niin tuli sosiaalista palkkaakin. Pitää jatkossa olla tarkkana vireestä!

Metallikapula: istuen pari pito harjoitusta, toin kättä häiriöksi. Parit onnistuneet. Nyt ei alussa yrittänyt sylkeä edes kuin eilen. Sitten pari eteentuontia, oli ekat vinoja. Jätettiin hyvään. Metallilla ei koita pureksia. Paristi kapula tippui kauemmas takahampaisiin. Tehtiin sitten hyvät toistot, että niin ei käynyt. Porukoilla on 650g:n pk puolen kapula, sitä vois joskus koittaa jos pikku Gava jaksaa sitä ees nostaa :D

Maahanmenoja: nämäkin on ollut niin pitkään edistymättä. Gava tekee ne yleensä aika hitaasti. Tehtiin ihan niin, että naksutin käsi maahan ja ajattelin testata jos laittais päätä lähemmäs maata. Naksutin aina kun teki kosketuksen mun käteen. Useampi kappale tällaisia. Sitten niin, että vähän hetsausta, juoksin pari askelta ja maahan. Näissä oli kivempi asenne ja nopeita! Pitää näissäkin siis hetsata ja tehdä vain hyvässä vireessä. Tehtiin matolla ja muovimatolla.



TOKOTREENIT MARTINLAAKSO
Treenaajia oli Vantaan kimppatreeneissä noin 7kpl (Vaikka alkuun tulijoita ilmoittautui 14kpl :0). Paikkakin uusi Martinlaaksossa.


  • Ruuti teki ensin 2min istumisen uusien koirien kanssa. Tehtiin vielä käskytettynä maahan ja ylös eri tahtiin. 
  • Ruuti sai ensin odotella, kun autoin Jenniä ja Elsaa. Sitten tehtiin seurausta käskytettynä ja aina namit maahan. Teki ihan hiljaa, outoa! Sivuaskeleissa myös namimaahan ja oli hiljaa. Oli häiriötäkin kahdella puolella. 
  • Tehtiin kaksi jäävää, istu ja seiso, ok. 
  • Sitten muutama kaukovaihdosta. Nyt meinas taas ennakoida välillä seuraavaa siirrosta. Ekan m-i-m vaihdon mokasi. 

Sitten Gava vuoroon, hain autosta.


  • Tehtiin ensin parit sivulletulot ja mini seurauspätkää. Sekä leikittiin. Nyt oli hyvä into ja vaikka oli intona alkuun koirista keskittyi ja teki hyvin. Tehtiin remmissä, kun koiria oli n. 4 muuta kuin me. 
  • Maahanmenoja tehtiin niitä muutamia, vähän hetsausta, sitten liikettä nopeasti eri puolella mua ja siitä maahan. Oli ihan nopeita ja käsiavulla. 
  • Mentiin ottamaan häiriötä kahdesta pennusta, toinen niistä 4kk ikäinen bc Lucky oli uusi tuttavuus ja toinen Mindy. Tehtiin seurauspätkiä ohi ja vähän paikallaan istumista. Seurautin myös kahden pennun välistä helpotetusti. Pari eteentuloa myös käsiavulla, vähän vinoja joita korjasin.
  • Tehtiin sitten rivi, josta jokainen kävi yksi kerrallaan pujottelemassa edestakaisin meidät. Pidin namit Gavan puolen kädessä ja sivulla ollessa käytin katso-sanaa. Aika kivasti piti kontaktia, saattoi vilkaista muualle, mutta korjasi takaisin. Selvästi oli ideaa katsomisesta. Tehtiin kahdesti seuruutukset pujotellen. Nami oli Gavan puolen kädessä eli vähän helpotetummin. Reipasta kävelyä mentiin aina ohi ja palkka kauempana koirista. Hyvin seurasi oikeassa kohtaa ja piti kontaktia. Ehkä joku vilkaisu pois. Teki kivalla innolla. Sitten leikittiin. 

Pentuja Gava moikkasi ystävällisesti. Mutta bretoni Elsalle piti irvistää tai en tiedä olisko yrittänyt ihan näykätä. Siitä ärähdin ja käskin pois makoilemaan. Ei matkita Ruutilta tuollaisia käytöstapoja!

Gava treenaa:
- Maahanmenot lisää virettä ja vauhtia
- Eteentulo
- Kapulan pito, käden tuodessa viereen
- Seuraus hyvää asennetta. Ehkä vois vaihdellen olla namikädessä ja ilman.


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...