Siirry pääsisältöön

Kisamaiset treenit R&G

TOKO KISAMAISET

Päätin tehdä pitkästä aikaa vähän kisamaista treeniä molemmille. Tokoiltiin Shantin ja aussietyttöjen kanssa Malminkartanon nurtseilla.

Ruutin mielestä varmaan paras uudistus, että metallinoutoa ei enään ole evl:ssä ;)
Ruuti sai aloittaa. Leikitin hetken, sitten kehääntulo ja ekaan liikkeeseen. Alussa parit vinkumiset, mutta hiljeni sitten. Ja lopussa näkyi, että kuumuus vaikutti vaikka välillä olikin pilvessä.

Luoksetulo: Maahanmeno vähän hidas. Stopeilla, jotka olivat ihan ok. Sivulle myös hyvin. Varmaan sitä perus 7-8.

Kaukot: 8, muuten hyvät mutta yksi lisäkäsky. Keskellä sarjaa, m-s ei sujunut. Ruuti teki helteessä laiskasti. Yllätyspalkkaa kesken sarjan? Ja helletreenejä..

Ohjattu 9: Merkki oli hieno, tosin mun käskyyn nähden ehti vähän "ennakoida pysähdystä". Vasen kapula näkyi huonosti, Ruuti lähti oikeaan suuntaan tasaista rauhallista laukkaa ja kapula tuli vastaan. Jes. :) Teki myös hiljaa.

Zeta 7: Tämäkin aika perus. Eka seisominen sujui. Maahanmeno ei sujunut "down" käskyllä, sanoin sen liian korkealta, "maahan" onnistui taas. Istuminen ok.

Siirtymät oli hyviä. Laiskasta asenteesta huolimatta, Ruuti teki ihan hyvin. Vähän uusien liikkeiden treeniä ja tunnaria häiriöllä niin voisi olla koevalmis.

-> kaukojen keskivälillä palkka, lämpimässä kelissä
-> liik. maahanmenoon "maahan"
-> luoksetulon eka maahan palkattuna
-> tunnari namihäiriöllä



Gavan kanssa voi-liikkeitä: 
Seuraus 8-9: Hyvin pysyi kontakti, vaikka ruoho oli suht pitkää. Peruutukset hyviä ja sivuaskeleet. Eri nopeuden vaihdot. Ihan vika täyskäännös ja seis, Gavalta juuri herpaantui kontakti.

Zeta (tai L) 6-7: Asentoina istu ja maahan. Virittelin Gavan, jäävässä se heittäytyi heti maahan. Kolmannella käskyllä istui. Kiertäessä hyvin paikallaan. Tein ruman käännöksen oikeaan, Gava teki jonkun lenkin siinä kohti merkkiä. Maahanmeno taas hyvä. "Mikäli koira pysähtyy kerran väärään asentoon tai se ei tee asentoa hyväksytysti, korkein mahdollinen arvosana on 7."

Luoksetulo 7: Hyvin reippaasti maahan alussa. Stoppi oli sika nopea, mutta Gava vähän pöllistyneenä pysähtyksestä meni istumaan. :D Kutsuin sieltä ja edessä vähän törmäsi ja vino. Sivulle ok. "Jos koira pysähtyy väärään asentoon, korkein mahdollinen arvosana on 7."

Ohjattu 7-8: Seurauksessa pysähtyi paristi ilman lupaa, kai jäi luoksetulon stopin jälkeen ennakointipäälle..? Täyskäännöksen tein eri suuntaan ja vähän aukesi. Stoppi hyvä. Kapulan haki hyvin ja varmasti, jätettiin kohtaan missä näkyi nurtsilla (ei yhtä vaikeata kuin Ruutille). Toki niitäkin on treenattava. Eteen tuli palauttamaan vähän vinoon, mutta tuli lujaa siihen. Irrotus hyvä ja sivulla ok.

Gavan tekemisen fiilis oli parasta. Teki täysillä eikä epäröinyt missään. Palkkautuu kyllä yhtä hyvin ilman lelua. Sitä teki mieli tarrata mun ranteesta ja taistella. :D

Treenattavaa riittää:
-> jäävät seiso ja istu edelleen, viritellä eka asento, 90 astetta oikeaan käännös huono
-> luoksetulossa seisomaan pysähdys ;) eteentulo oli vino ja törmäsi
-> luoksetuloon läpijuoksua
-> ohjatussa ennakoi seurauksessa pysähtymisiä luoksetulon jälkeen, eteentulo oli vino


Muuta treenattavaa:
- metsku hyppy, jos kapula lentää huonoon paikkaan
- kaukot
- tunnari (palautukseen vauhtia)
- ruutu (loppuosaa ei olla tehty koskaan)


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...