Siirry pääsisältöön

Tokotreffit ja pohdintaa

Mentiin Shantin ja aussietyttöjen Dracun, Wiccan ja Taikan sekä Ellin ja tolleripentu Toscan kanssa tokoilemaan Malminkartanon nurtseille. Ruoho oli sen verran pitkää ettei ohjatun kapula hirveästi näkynyt.

Gavalle paikkis: voittajan malliin ja mentiin piiloon. Hyvin makasi. Lämpimässä ja vähän mäessä ollen meni lonkalle. Nopea maahan ja sivulle. Ehkä seuraavissa treeneissä pitää kerrata sitä istumistakin..

- Gava tauolle ja sitten pääsi hetken päästä hommiin

Ohjattu: päätin että tehdään sitä, vaikka vaikea paikka. Shanti näytti kapulat ja Gava meinas lähteä suoraan kapuloille, kun olin pyöräyttämässä merkille. Ehkä merkkiäkin vois opettaa.. evl ohjattu valmiiksi..
Itse ohjattuun niin juoksi metrin päästä kapulasta, muttei löytänyt. Kävin laittamassa kapulan pystyyn ja löytyi. Halusin ottaa palautuksenkin ja Gava tiputti kapulan, kun tulkitsi sen ettei kehuja tullut että teki väärin. Pyysin tuomaan ja palkkasin. Vielä niin, että vein kapulan paikalleen ja pyysin tuomaan. Nyt sujui.

Oli huono juttu tehdä sitten tunnaria, missä on sama idea.. Gavan vire ei ollut ehkä ihan tavallinen, kun ei sujunut ohjattu täydellisesti.

Tunnarissa tehtiin helppoa oman piilotusta palautustreenin ideana. Siinäkin epäröi. Ei parantanut ilman lisäkäskyä. Kanto-otteen takia tunnari tipahti paristi. Itse tunnarissa oli sitten myös epävarma tuodako omaa vai ei. Tehtiin väliin ruutu ja uusiksi. Nyt sain lisävuilla tuomaan, lähdin peruuttamaan kun otti oman.

Ruudussa tehtiin keksi lelulle menoa. Gava ryttäsi aina etulaidasta nauhan, kun katsoi jotenkin että lelu olisi jo siellä. Luulen että ilman lelua olisi hakeutunut väärään paikkaan..

Onneksi ei olla menossa mihinkään sm:iin (tutun häiden takia) eikä kokeisiinkaan hetkeen. Gava on ollut nyt aika herkkis, vähän luulen että paimennuskin vaikuttaa. Siellä se on niin kuulolla ja tulee käytettyä myös painetta sekä tekee eri vireessä. Toki juoksutkin on ensi kuussa ja Gava on tiputtanut kohta turkkinsa. Ja tietty mun lomakin on raskaampaa, kun treenejä on enemmän kuin normaalisti.

Aina myös vaikuttaa jos tulee tehtyä liikaa teknistä vääntöä. Mitä on tehtykin muutamia ruutuja lukuunottamatta.

Gava reagoi helposti siihen jos se yrittää enkä kehu niin se reagoi virheeseen vaikken kommentoisikaan. Välillä palkkaankin sen, ettei se masentuisi. Se haluaa aina niin tehdä oikein ja palkinto on jo se, että olen iloinen enkä tuima. Myös jos joku asia on yhtään epäselvä se mielummin tekee liian vähän tai odottaa apua. Tunnarissa on vähän itse aiheutettu, kun oon kehunut alkuun tosi äkkiä. Ja kun toi vääriä, pyysin tiputtamaan ne matkalla ja etsimään lisää tai sitten tulin vastaan ja kehotin etsimään lisää. Pääsi tuossa tiputtamaan tunnarin muualle. Ja oikeita tehnyt useammin vauhtipalkalla.
Täytyy alkaa tekemään, että 60% ainakin toistoista tehdään luovutuksella. Nyt harvempi kerta on pitänyt tehdä liikkeitä loppuun asti.

Gava treenaa:
- tunnarin palatus
- ohjatun palautus
- merkki?
- estehyppy
- hetsattuna seurauspätkiä, yhtä jäävää, kiertoa, noutoa tms helppoa ja hauskaa
- kateutta Ruuti treenaa ja G katsoo?
- joskus Gava saa tehdä vain yhden jutun/onnistuneen toiston ja Ruuti muuten.

Ruutin kanssa vielä

- eteenmeno lelulle: vähän juoksi ekalla vinoon ja korjasi sitten. Seuraava niin, että jätettiin lelu yhdessä. Voisin tehdä enemmän puolet ja puolet milloin tietää lelun, milloin ei. Nyt tehty enemmän vaikeita, missä ei tiedä. Ja välillä lähtee ekan epävarmemmin tai pientä mutkaa.

Itse ruutu oli hieno. Tehtiin kiertomerkin erottelua ja ne oli 5m päässä toisistaan. Sitten menin merkittömän kohtaan Ruuti sivulla ja pyysin kiertämään ison tötsän. Hienosti meni! Sitten taas ruutuun niin, että lähetin sen kauempaa. Hyvin meni! Hyvä Ruuti!

Ruuti treenaa:
- kisamaista 3 liikettä
- kierto-ohjattu kapula osio
- kaukot häiriössä
- zetan seiso häiriköitynä
- ohjattu

Nyt suunnataan mökkeilemään :)

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...