Siirry pääsisältöön

Tokon treenisuunnitelmien kirjaamiset raiteilleen

Päätin nyt taas aloittaa vähän suunnitelmallisemmin tokoilemaan, edes suunnitelmien osalta. ;) Entisen kännykän aikaan eli keväällä vielä aika ahkerassa käytössä oli tiedosto/muistiinpano sovellus, johon kirjasin aina ennen treeniä treenattavat asiat tai sitten laitoin sinne blogiin kirjatun "treenaa" osion. Nyt perustin samanlaisen tiedoston. Pystyy nopeasti luntata vanhoista, jos ei keksi treenattavaa tai pystyy katsoa mitä on edelliset kerrat tehty. Helposti, jos ei suunnittele itsellä treenit menee siihen että tehdään samaa kuin edellisillä kerroilla. Toki kuurimuotoisesti on hyvä joskus edistää jotain liikettä, muttei loputtomiin. Gava ei kestä ainakaan liian tylsiä kuureja jatkuvasti (kaukot, tunnari) tai jokin uudempi juttu missä voi tulla virheitä. Täytyy muistaa siis treenata tylsempiä ja vauhdikkaita asioita hyvässä suhteessa. :)

Kännykän sovellus sopii mulle parhaiten, koska sen harvemmin unohtaa kotiin. Pysyy tallessa. Voi suunnitella missä ja milloin vain, kun on aikaa ennen treenejä. Monihan käyttää vihkoakin, mutten ole koskaan osannut sellaista. Joskus mennyt vain blogin treenaa kohtien perusteella, kun on muistanut niistä pohdittuja asioita. Kyseiseen muistioon vielä lisäsin myöhemmin ohjatun suunnankin, ettei aina treenaa vahingossa samaa. Sovelluksista näppärimpinä on tuntunut ihan puhelimen oma muistio. Onhan kaikkia netissä oleviakin ladattuna (Evernote, OneNote..), mutta niissä on enemmän viivettä jne. Tietty voi myös esim sähköposti luonnosta pitää.


Vanhassa muistiossa oli myös tällaisia (osa Ruutin evl ja osa Gavan alo)
- paikkis: sivulta maahan ja ylös (alo)
- paikkis liikkuri edessä "käsky"
- nouto liikkuroituna (nytkähdys) + luovutus
- hyppy: liikkuroituna ja siirtymästä
- metallinouto (ent. evl, nyk. voi)
- häiriköity pa (perusasento/kontakti)
- edestä sivulle (alo)
- maasta sivulle (alo) 
- liik seiso koiran kierto
- eteentulo eri viive palkkaan (alo)
- kaukot palkattuna eka asento
- luoksetulo apparilta pallo
- nouto vauhtina
- siirtymä palkkaus
- kehääntulo, palkka
- ruutu, kehänauhahäiriöllä 
- ruutu + häiriö (ihminen ruudussa tai kapuloita, merkkejä reitillä) 
- tunnari (ihminen kyykyssä vieressä)
- ohjattu, väärän nosto (liikkuri näyttää toista kapulaa kuin mikä haetaan enemmän)
- ohjattu haettava kapula ruudun sisällä (muista helpottaa tarvittaessa!)
- tunnari pallon jälkeen
- kuuntelutreeni
sivuaskeleet, paik käännökset

^löytyisi Gavallekin treenattavaa

Ruutilla ollut kisoihin valmistautumista lue lopusta alkuun (uusin ensin). Mielenkiintoista olis muuten katsoa blogista treeniohjelmaa ennen 1-tuloksen kisoja. Onko niissä mitään eroa. Niin tarkkaa suunnitelmaa päivämäärillä ei löydy. Täytyy täsmentää, että Ruutille kisatilanne on niin vaikea, että se tarvitsee paljon sen treenaamista. Gava taas ei erityisemmin. 

4. Palauttelu (kisojen jälkeen ekat treenit ellei ongelmien puintia)
- kehääntulo, palkka
- Seuraus, paljon palkkaa
- ohjattu vauhtina palautus
- ruutuun alusta

3. Kisamainen
- ohjattu
- seuraus
- ltulo
- tunnari

(erillisenä palkattuna:)
+ ruutu, kehänauhahäiriöllä
+ metsku

2.Kisamainen
- zeta
- ruutu
- hyppynouto
+ vara avokauko

erikseen
- Liikesiirtymät 
- seuraus pa
- paikalla olo häiriökäskyt

------
Zeta

1. Koemainen
Palloa! (ennen kehää kierroksien purkua)
- luoksetulo läpi
- liik istu (lt:n merkit)
- metsku
- kaukot
Palloa! (palkaksi palloa)

erikseen
+ seuraus: perusasento peruutus, välillä kehut välillä palkka
+ pitkä merkkimatka kiertosta tms


Parhaana mittarina näihin treenattaviin asioihin on toiminut myös koulutukset, missä on päässyt esim Valmennusrenkaan jäsenen koulutukseen, niitä tulee käytyä vuodessa noin 2-10. Näiden lisäksi tietty treeneissä tekee huomioita, treenikaveri huomaa tai kisamaisessa/kisoissa tulee jotakin ilmi. Kisamainen/möllitoko ajoissa ennen kisoja on myös hyvä saamaan kokonaiskartoitus tilanteesta.


TOKOTREENIT KILO
Laitetaampa tähän esimerkkiin sitten myös toi päivän treenin sujuminen.
Treffattiin tänään torstaina Kilon nurtseilla Janni ja bortsut Bobi & Zero.

Gavan kanssa:
- eteenmeno: Janni näytti lelun ekalla kerralla, hyvin juoksi sinne. Noin 15-20m ja lelu nurtsin ja hiekan rajassa. Seuraavalla kertaa lelu laitettiin samaan paikkaan, mutta Gava ei nähnyt. Hyvin pinkoi! Niin tyytyväisenä rallatteli lelun kanssa. :)

- ohjattu, oikea: vein ensin Gavan haettavan kapulan viereen. Gava ei bongannut sitä kun lähti kiertämään samassa suunnassa olevaa puuta. Nyt jätin seisomaan, nostin oikeaa kapulaa metrin päässä. Nyt Gava haki hyvin, olin hiljaa ja toi kovaa vauhtia eteen. Katsoin maahan sen tuodessa. Heti kun istahti "jes" ja lelulla leikkimään. Tosi hyvä! Tuli lujaakin eikä epäröinyt yhtään. Vielä kerran, että jätin merkille seisomaan, siitä lähetys oikealle ja toi hyvin. Tänään siis helpompi treeni takaperin ketjuttaen palautusta.

- merkki: tauon jälkeen Gava pääsi pitkästä aikaa tekemään merkkiä. Ensin lelu merkin taakse, näitä kahdesti. Hyvin juoksi 10m matkalta. Sitten käskin merkille itse puolessa välissä seisoen ja heitin lelun, kun saavutti oikean kohdan. Seuraavalla kerralla näytin paikkaa (taputtaen käsiä äänettömästi merkin takana) ja heitin taas lelun. Sitten ilman näyttämistä ja seisoin Gavan vieressä, taas sujui. Erikseen pitäisi naksutella oikea paikka tai käyttää kosketusalustaa tms.

Ruutin kanssa:
- rallytreeniä: tehtiin molempien puolien seuruuta. Sivulta seisomaan nousu hyvä. Jalkojen ali oikealta puolelta tullessa yritti jatkaa pujottelua. Eka peruutus treeni myös epäonnistui. Nyt sujui se, että vastakkainen jalka kävi edessä. Ruutille hyvää treeniä, kun alkuun oli kuin lentoon lähdössä merkille. Ja Ruutille ei kyllä sovi puussa kiinni kierrosten kerääminen ja se, että näki että Gava juoksi vaan kaikkea hauskaa. Äänteli siis usein seurauksessa, mitä ei ole hetkeen taas tehnyt.

Kivat treenit ja ihana, että Gava pääsi pätemään ja onnistumaan kaikessa. :) Ei se edes huomannut sitä yhtä virheellistä toistoa. Loman päättyessä tulee kyllä tokotreeneihin varmaan taas taukoa, kun täyttyy muista lajeista ja jos yksi iltavuoro syö myös yhden illan. Loman aktivoitumisen jälkeen onkin ihan hyvä pitää kiireinen elokuu hiljaisempana. :D

Treenaa Gava:
- ohjattu liikkurin kanssa kokonaisena
- eteenmeno pidempi matka
- merkki naksutellen paikkaa tai kosketusalusta
- kaukot, ne on pahimmiten kesken.. behind (maahan) -> 2-10m, seisomiset 5-10m. Lenkille nameja ja jotain yhtä sarjaa?
- aksakentällä "vaivautua tekemään" kaukot/tunnari

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...